csütörtök, 23 november 2017

Aloe vera növény gondozása és felhasználása

Aloe vera növény

Az aloe vera növényt sokan ismerik, csodás gyógyító hatását ma már sokan ismerik. Megmutatjuk, hogyan kell gondozni, és felhasználni ezt a híres csodanövényt.

Az aloe vera gyógyító leveleit már ősidők óta használják , a leveleiben található gél számtalan bőrproblémára, és egészségügyi betegségre nyújt gyógyulást, így nem csoda, hogy ma már a világ számos országában termesztik ezt a különleges növényt.

Kissé szúrós kinézete miatt gyakran a kaktuszok családjába sorolják az aloe vera növényt, pedig valójában a pozsgásokhoz, azon belül pedig a liliomfélékhez tartozik.

Maga az aloe 200 alfajával az aloinae családhoz tartozik. A hatalmas aloe családnak mindössze 5 gyógyító tagja van ezek az A.barbadensis, A. perry, A.ferox, A.arborescens, illetve az aloe saponaria.

Miért érdemes otthon egy aloe vera növényt gondozni ,és ápolni? Mert a benne található gél gyors gyógyulást hozhat, ha elvágjuk az ujjunk, vagy megégetjük a kezünk, netán megcsíp minket egy darázs.

Aloe vera gondozása

Ha szeretnénk egy gyógyító tulajdonsággal rendelkező aloe vera  növényt, keressünk fel egy közeli kertészetet, és válasszunk az 5 gyógyhatással rendelkező fajta közül.

Tegyük a növényt egy világos, átlagos szobahőmérsékletű helyre, ahol nem éri közvetlen tűző napfény, mégis kap elég világosságot. Nyáron akár a szabadba is kitehetjük ,de inkább árnyékos helyet keressünk számára.

Aloe vera öntözése, locsolása

Az aloe vera növény egyik fő igénye, hogy ne locsoljuk túl a földjét, mivel pozsgás növényről van szó, a leveleiben tárolja a vizet, sőt a növénynek mindössze 1,5 % a szilárd rész, a többi víz és nedvesség.  A növény eredetileg Afrikából származik, ahol hozzászokott már a száraz csapadékmentes időjáráshoz. Nyári hónapokban két hetente  elég ha locsoljuk, télen pedig havonta egyszer, vagy kétszer adjunk neki vizet, de ez természetes nagyban függ a hőmérséklettől is. Nyáron a nagy hőségben akár gyakrabban is locsolhatjuk a földjét, de télen mindig hagyjuk kiszáradni a talajt a két öntözés között.

Aloe vera ültetése

Ha úgy látjuk, hogy a növény már kinőtte a cserepet, nyár elején érdemes átültetni, laza jó vízáteresztő képességű virágföldbe.

Aloe vera növény szaporítása

Az aloe vera növényt könnyedén lehet szaporítani, elég ha a sarjnövényeket leválasztjuk, majd külön cserépbe elültetjük őket. A dugványokat érdemes néhány napig száradni hagyni, majd utána homokkal kevert virágföldbe ültessük el őket.

Az aloe vera felhasználása

A növény gyógyító ereje a levélben található átlátszó gél szerű anyagban van, tehát egy nagyobb kifejlett levelet kell kettévágni, majd ebből kiszedni a gélt. A kisebb méretű levelekben, vagy fiatal növényekben még nem található meg ez a gél, ezért csak idősebb növényeket lehet felhasználni.

Ezeket a leveleket kettévágás után már tehetjük égési sérülésekre, csípésekre, de felhasználhatjuk szépségápolás  területén is.

Fontos!

Belsőleg ne alkalmazzuk házilag a növényt, mert hasmenést és gyomorfájás is okozhat, terhes nők pedig semmilyen formában ne fogyasszák az aloe vera gélt belsőleg.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Hogyan védekezzünk a levéltetvek ellen?

Már mos érdemes a tavaszra gondolni és időben védekezni a levéltetvek ellen, akik készülődnek a téli álomra.

Bővebben...:

Fűszer és zöldség ágyások kialakítása

Amikor egy kertet nem csak dísznövények ültetésére szeretnénk kialakítani, hanem haszonkertnek, fontos a megfelelő tervezés és kialakítás.

Bővebben...:

Hogyan locsoljunk helyesen kertünkben?

Talán kicsit furcsának hangzik a cím, hiszen egy növény locsolásához, tényleg nem kell egyetemet végezni. De talán akad egy-két jó tanács a kezdő kertbarátok számára, amelyeket érdemes betartani és megfontolni a növények locsolása során.

Bővebben...:

Napos sziklakertbe ültessünk Tengerparti pázsitszegfűt!

A tengerparti pázsitszegfű (Armeria martima) egyetlen kertből sem hiányozhat, vidám színű kerek virágfejei, a pázsitszerű párnákon szinte lebegnek.

Bővebben...:

Sárkány a kertünkben

Sárkánykontyvirág (dracunculus vulgaris) Egy virág, amely szép, de a szaga valóban egy sárkányra emlékeztet minket. Ismerjük meg a sárkánykontyvirág különleges szépségét.

Bővebben...:

Szeptember végéig is virágzik az angyaltrombita!

Az angyaltrombita (brugmansia) egy gyönyörű mediterrán illatos közkedvelt dísznövény, amely feltűnő virágaival igazi szoliter növénnyé válik kertünkben!

Bővebben...:

Ültessünk salátát az erkélyre!

Aki szeretné az erkélyét maximálisan kihasználni, termesszen saját salátát. Így az erkély nem csak szép, de hasznot hozó helyiség is lesz.

Bővebben...:

Az uborka talajigénye

Az uborka azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyek a legmagasabb igényüket támasztják a talajjal szemben, vagyis az egyik legtápanyag igényesebb zöldség. Bővebben...:

Endívia saláta növény ültetése és gondozása

Aki szereti a finom tavaszi és nyári salátákat és szeret kertészkedni, ültessen kertjébe endiviát (cichorium endivia) amely vitamindús és nagyon finom. Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: