Gondoltál már arra, hogy akár egy szobanövényből is lehet karácsonyi dekorációt készíteni? Mutatunk 10 szobanövényt, amelyekből remek ünnepi dekorációt tudsz varázsolni egy kis trükkel.

Karácsonyi dekoráció mikulásvirágból

A hideg téli hónapok sok emberből depressziót válthat ki, hiszen ilyenkor jóval kevesebb a világos órák száma, hiányzik szervezetünknek a napsütés és a szabadban való tevékenység is. Ezért is olyan fontos a karácsony, amely a melegségről, a szeretetről, a családról és a békéről szól, boldogságot hoz számunkra a téli hidegben.

De a téli hideg és fagyos hónapban, ha elhelyezel néhány szobanövényt kissé feldíszítve otthonodban, máris melegséget, friss levegőt és jókedved tudsz csempészni a falak közé.

Hogyan varázsolj karácsonyi hangulatot szobanövények segítségével?

Első lépésként szerezz be néhány szobanövényt, amelyek a te lakásod klímájához is illenek. Itt érdemes megnézni hány fok van az otthonodban, milyen a páratartalom, milyen fekvésűek az ablakok, majd ezekhez kiválasztani az adott növény fajtákat.

Második lépésben szerezz be néhány szép, ünnepi kerámia kaspót vagy más karácsonyi virágtartót a növényekhez, hiszen ha a szobanövényt elhelyezed egy karácsonyi mintás kaspóban, máris kész az ünnepi dekoráció.

Harmadik lépésben pedig szerezz be néhány karácsonyi dekorációs kiegészítőt, amelyekkel feldobhatod majd a növényeket, mint pl. beszúrhat kis ágak, masnik, egyéb díszek.

10 tipp, milyen növényeket válassz karácsonyra?

  1. Amarillisz

Az amarillisz a tél egyik legszebb hagymás növénye, amely a Hippeastrum családba tartozik. Rövid nappalos növény, vagyis csak akkor virágzik, ha a sötét órák száma eléri a 12 órát, erről bővebben ebben a cikkben írtunk:Mit jelent a rövid nappalos növény kifejezés?

Az amarillisz hagymák az elültetés után kb. 4-6 héttel kezdenek el télen virágozni, elsőként mindig virág nyílik ki, majd utána bújnak elő a levelek. Télen a kertészetekben magát az amarillisz hagymát is meg tudod vásárolni, de akár virágzó amarilliszt is választhatsz,amely a vásárlás után néhány nappal már kivirágzik.

Az amarilliszt mindig világos helyre tedd, és néhány naponta forgasd el a cserepét, így nem fog eldőlni a hosszú szárú virág miatt.

Az öntözésnél is érdemes figyelni, nem szabad kiszáradni hagyni a talajt, de a túlöntözést is kerülni kell, mivel a hagyma nagyon sok nedvességet tárol a növény számára. Ha kaspóban tartod az amarilliszt, figyelj oda, hogy a kaspó legalább 2-4 cm.-rel nagyobb legyen a cserép méreténél, mert a gyökereknek szükségük van a levegőztetésre. Ha túl szoros a kaspó és túl kicsi, árthat a növénynek.

Amikor az amarillisz elvirágzik, vágd le a virágot, és hagyd, hogy a levelek szép lassan elsárguljanak, ilyenkor a tápanyag visszahúzódik a hagymába, akár csak a többi hagymás növénynél, végül tedd el száraz állapotban a hagymát nyáron, pincébe, garázsba, vagy ha van kerted, tedd ki a szabadba, de nem szabad tápoldatozni csak öntözni.

Ősszel ültesd át friss virágföldbe a hagymát és kezd el öntözni, tápoldatozni, így karácsonyra ismét virágzó amarilliszed lehet,amikor lecsökken a világos órák száma.

  1. Orchidea

Az orchidea főleg a lepkeorchidea hazánk egyik legkeresettebb dísznövénye. Fantasztikus karácsonyi dekoráció válhat belőle, mivel hetekig virágzik, egy szép kaspóval és néhány dekorációs kiegészítővel gyönyörű lakásdísz válik belőle.

Ha épp nincs az otthonodban virágzó orchidea, szerezz be egyet kedvező áron valamelyik áruházban, nagyon széles a választék színben és méretben is.

A lepke orchideák világos szobákban érzik jól magukat, ahol a hőmérséklet 18-25 C fok között tartható. Kerülni kell a túlszáraz levegőjű helyiségeket számukra, de a hirtelen hőmérséklet ingadozást is, erre pl. a szellőztetés során érdemes odafigyelni, elég ha néhány percre rányitod az ablakot télen az orchideára, máris megfázik.

A lepkeorchidea egy olyan különleges növény, amely a dzsungelben a fák tetején él, léggyökerekkel kapaszkodik meg a fák ágain, majd a levegőből veszik fel a nedvességet és a tápanyagokat,tehát az otthonodban is más bánásmódra van szüksége.

lepkeorchidea

Épp ezért az otthonodban is olyan ültető közegbe kell majd átültetned, amely kimondottan orchideák részére lett összeállítva, a sima virágföld nem jó számukra. Ne feledd, az orchideáknak nem sima gyökerük van, léggyökerekkel rendelkeznek. Orchidea ültetőközeget ma már a legtöbb kertészeti árudában és nagyobb bevásárló központban megtudod vásárolni.

Az öntözésnél elég, ha hetente egyszer átnedvesíted az ültető közeget, nem szabad, hogy a növény vízben álljon, helyette inkább naponta egy szobai permetezővel fújd be a leveleit és a gyökereit, a lepkeorchidea legfőbb gondozás igénye a párás környezet, gyakran pont a túlfűtött száraz levegő miatt pusztulnak el ezek a növények.

  1. Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktuszok a tél sláger növényei, fantasztikus élénk színű virágaival színfoltjai lesznek bármely otthonnak.

Sokan kérdezik mi a különbség a karácsonyi kaktusz és a húsvéti kaktusz között, és válasz igen egyszerű. A karácsonyi kaktusz egy rövid nappalos növény, tehát akkor kezd el virágot hozni, ha a sötét órák száma 10-12 órát is eléri, míg a húsvéti kaktusz csak akkor kezd el virágozni, ha a világos órák számra éri el a 10-12 órát. Tehát ha a te kaktuszod télen virágzik, akkor a karácsonyi kaktusz, ha viszont tavasszal, akkor neked húsvéti kaktuszod van.

karácsonyi kaktusz virágzik

A karácsonyi kaktuszt érdemes nyáron kissé kiéheztetni, hogy télen egy kis tápoldat segítségével virágba boruljon.

Ha pedig most vásárolsz egy karácsonyi kaktuszt otthonodba, helyezd el a cserepét egy világos helyen, pl. ablak közelében, és figyelj oda, hogy a földje ne száradjon ki teljesen, de ne legyen túl nedves. A karácsonyi kaktusz a leveleiben tárolja a nedvességet, így kevesebb öntözés mellett is jól érzi magát.

  1. Mikulásvirág

A mikulásvirág a másik nagy sláger télen, igaz ennek a gondozása már kissé több odafigyelést igényel majd, de ha ezeket betartod gyönyörű dísze lesz otthonodnak.

A mikulásvirág egy rövid nappalos növény, mint a legtöbb télen virágzó dísznövény, így ő is csak akkor fog virágot hozni, ha a sötét órák száma eléri a 12 órát. De a mikulásvirágnak nem is a virága adja az igazi díszét, hanem a színes fellevelek, amelyek lehetnek piros, rózsaszín, vagy vanília színűek.

Ám a fellevelek is csak télen fognak színessé válni, ezért kapható ez a növény csak télen a kertészetekben és a virágboltokban is.

mikulásvirág piros fellevéllel

Vásárláskor nézd meg a mikulásvirágot jó alaposan, ha azt látod, hogy a színes fellevelek között már megjelentek a kis sárga virágok, amelyeken már a virágpor is látszódik, akkor az a növény már nem lesz túl tartós az otthonodban. Olyan növényt vásárolj meg, amelyen még a virágok nem jelentek meg.

A mikulásvirág nagyon érzékeny a hidegre, ezért már a hazaszállítás során is takarni kel, de otthon is olyan szobában helyezd el a növényt, ahol a hőmérséklet 20-26 C fok között van. Sem a túl hideg, sem a túl meleg nem tesz jót ennek a szépségnek.

Öntözéskor itt is törekedni kell a középútra, nem szabad, hogy a földje állandóan nedves legyen, de kiszáradni sem szabad hagyni, kétnaponta ellenőrizd, hogy a talajt mennyi nedvességet tartalmazz, és ez alapján adagold a vizet a növény számára.

  1. Karácsonyfa

No, igen elég meglepő ötlet, hiszen a karácsonyfa nem épp egy szobanövény, de karácsonykor kicsit csalhatunk. Vásárolj egy kisméretű cserepes fenyőfát és csinálj belőle elő karácsonyi dekorációt. Sok kertészeti áruházban kaphatóak ilyenkor kisméretű cserepes örökzöldek.

Arra figyelj vásárláskor, hogy olyan növényt válassz, amely nincs lefújva műhóval, csillámfestékkel, vagy más giccses mesterséges anyaggal, mert ezek a növények nem fognak sokáig életbe maradni az otthonodban.

Természetesen a fenyőfát vagy más örökzöldet csak abban az esetbe vásárold meg, ha van kerted, ahová majd tavasszal ki tudod ültetni. Csak azért ne vegyél meg egy növényt, hogy karácsonykor díszítse otthonodat és utána a kukában végezze.

  1. Ciklámen

A ciklámen a téli slágerlista harmadik helyén áll, beszerezheted kicsi vagy nagyobb méretben és számtalan színben is. A ciklámen akár 8 héten keresztül is virágzik a téli hónapokban, szintén rövid nappalos növény, tehát csak télen nyílnak a virágai.

Virágzó ciklámenek

Ennél a növénynél három nagyon fontos szabály van, amit be kell tartanod a gondozása során.

  • Csak hűvösebb helyiségbe vagy olyan ablakba tedd, amely alatt nincs fűtőtest, a ciklámen ugyanis nem szereti a meleg fűtött helyiségeket.
  • Földjét egyenletesen kell öntözni, ami azt jelenti, hogy kiszáradni sem szabad hagyni, de a túllocsolást is kerülni kell. Mindkét esetben a levelei kókadni kezdnek a virágokkal együtt, és a növény pár napon belül elpusztul. Ha azt látod, hogy a te ciklámened levelei is kissé lekonyulnak, elsőként a virágföldet vizsgáld meg, lehet, hogy túlszáraz, de az is lehet, hogy nagyon nedves.
  • Végül a harmadik, hogy a cikláment csak alulról szabad öntözni, méghozzá azért mert a gumóját nem érheti víz, nehogy rothadásnak induljon.
  1. Szobafenyő:

A szobafenyő egy gyönyörű szobanövény, amely sajnos egyre ritkábban tűnik fel otthonokban. Ha igazi karácsonyi hangulatra vágysz, szerezz be egy szobafenyőt, és díszítsd fel mini, pehelysúlyú karácsonyi díszekkel. A szobafenyő szereti a világos helyiségeket, napi 6-8 órás fényre van szüksége.

Szintén fontos a közepes öntözés, földje ne legyen sem túl nedves, sem túlszáraz, és télen nem árt egy kis párásítás számára. A túlszáraz és túl meleg környezet hatására az ágak száradni és barnulni kezdenek.

Kétévente érdemes a szobafenyőt és nagyobb cserépbe és friss ültető közegbe átültetni, és ha van kerted, vagy erkélyed, nyáron egy árnyékos helyre tedd ki a növényt, gyönyörű szép zöld ágakat fog majd ott hajtani.

  1. Páfrány

A páfrányok közül ma már igen széles a választék a hazai kertészetekben, remek karácsonyi dekoráció varázsolható belőlük. A páfrányok erdei aljnövények, így egy kevésbé világos helyiségben is jól érzik magukat, de igénylik, a párás környeztet. Ezt úgy tudod a legkönnyebben elérni, ha a cserepe alá egy nagyobb méretű tálcát teszel, amelyet megtöltesz apró fehér murvával, vagy megszórod a földjét agyag granulátummal, amely gyorsan felszívja a nedvességet és elpárologtatja azt.

szobai páfrány

Ezen kívül érdemes még egy szobai permetezővel naponta párásítani a levegőt a növény körül.

A páfrányok vízigényes növények, érdemes kétnaponta ellenőrizni a földjét, de a kaspóban soha ne álljon az öntözés után víz.

Várj kb. 10 percet, majd öntöd ki a tálkából vagy a kaspóból a vizet, így elkerülheted a gyökerek rothadását.

  1. Hagymás növények

Számtalan hagymás növény kínálja magát télen a kertészeti áruházakban, bátran vásárolj néhány cserép jácintot, nárciszt, vagy más hagymás növényt, amelyeket otthon elhelyezhetsz egy szép fonott kosárban vagy kerámia tálban.

A hagymás növényeket csak olyan helyiségben tartsd a téli hónapokban, ahol hűvös van, de sok a fény. A meleg szobákban sajnos pár nap alatt elnyílnak, de a hidegebb hőmérsékletnél hetekig gyönyörködhetsz a szépségükben.

A vásárlás során ügyelj arra, hogy az adott növény még bimbós állapotban legyen, így a virág majd a te otthonodban fog kinyílni és virágozni.

 

  1. Rozmaring

Hogyan lesz egy cserép rozmaringból karácsonyi dekoráció?

A rozmaring egy fűszernövény, amely egyedi különleges kissé fenyős illattal rendelkezik. Épp ezért került be a 10 –es listánkba, mert minket kissé a fenyőfa illatára emlékeztet. Emellett ha a konyhádban feldíszítesz egy cserép rozmaringot, azt fel tudod majd használni a karácsonyi sültekhez, tehát még hasznos is lesz.

A rozmaring egy mediterrán cserje, amely szereti a sok fényt, meleget és a sok nedvességet. Földjét nem szabad hagyni kiszáradni, de arra is ügyelj, hogy az öntözéskor ne álljon meg a víz a kaspóban. Rendszeres metszéssel remekül alakítható és formálható, különleges fűszeres illata ünnepi hangulatot csempész bármely otthonba.

Ráadásul a rozmaringot még akkor is tarthatod a konyhádban, ha nincs kerted vagy erkélyed, hiszen egész évben jól érzi magát egy világos és meleg konyhában is.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!