Úgy érzed kicsit unalmas és színtelen az otthonod? Hiányzik a szobákból valami melegség és természetesség? Mutatunk neked 5 olyan dísznövényt, amelyeknek a segítségével úgy érzed majd magad az otthonodban, mintha kint lennél a természetben, vagy egy dzsungelben.

Esőerdei növények

Egy otthon átalakítása és dekorálása szobanövények segítségével, igazán izgalmas feladat, mindössze jól kell összeválogatni a növényeket hozzá.

Ha hiányzik az otthonodból a hangulat, a melegség, vagy a dekoráció, a szobanövények mindezt megadják. Vannak olyan növények, amelyek kisebb szobákban is elférnek, de olyanok is, amelyek igénylik a nagyobb teret.

Ezek a növények tényleg igazi dzsungelhatást visznek otthonodba, már csak azért is, mert mindegyik növény eredeti élőhelye az esőerdőben található.

Íme, néhány dzsungel növény:

Lant levelű fikusz

A lant levelű fikuszt latin nevén ficus lyrata, gyakran hívják füge levelű fikusznak is, különleges formájú levelei miatt. Ez a növény szinte uralja a teret, aki belép a helyiségbe szinte biztos, hogy rávezeti tekintetért.

Jó, ha tudod, hogy ez a növény, akár másfél- két méretesre is megnőhet, így csak olyan szobába helyezd el, ahol lesz elég helye a növekedéshez. A lant levelű fikusz kedveli a világos szűrt fényű lakásokat, télen viszont vigyázni kell, hogy ne érje hideg, vagy ne álljon a növény huzatban, mert akárcsak a többi fikusz ő is érzékeny ezekre. Nyáron szereti a sok vizet, de télen érdemes kissé lecsökkenteni a locsolás mennyiségét, mivel ebben az időszakban kevesebb vizet párologtat el a növény. A kisebb növényeket évről évre érdemes átültetni, nagyobb cserépbe és friss tápanyag dús virágföldbe, a nagyobb méretű növények esetében a felső talajréteget kell kicserélni. Remek modern hatást nyújt egy hófehér vagy más színű kaspóban elhelyezve.

Ficus lyrata szobanövény

Papagájvirág

A papagájvirág (Strelitzia reginae) tényleg egy igazi dzsungel növény, főleg amikor virágzik, úgy érzed, mintha perceken belül papagájok jelennének meg az otthonodban, és majmok ugrálnák a kanapédon.

Ne hiába kapta ezt a különleges nevet, hiszen tarka virágai egy madár csőrére emlékeztetnek minket, színei pedig a tarka papagájok színeivel vetekszik.

A papagáj virág hatalmas levelei, amely akár az egy métert is elérhetik külön-külön, megkövetelik a nagy teret maguknak. Nyáron, ha van kerted vagy teraszod kint a szabadban is tarthatod a növényt, de ősszel egy védett helyre kell vinni a fagyok elől, ezt a szépséget.

Papagájvirág

Télen a lakásban is fontos hogy elég fényt kapjon, és ezen kívül még a magas páratartalomról is gondoskodni kell, mivel egy száraz levegőjű meleg lakásban a leveli barnulni fognak.

Ilyenkor próbáld meg naponta egy szobai permetezővel a leveleit bepermetezni, vagy tegyél a cserép alá egy apró kaviccsal megtöltött tálcát, illetve ha van rá lehetőséged próbáld meg egy olyan helyiségbe bevinni a növényt, ahol nincs 18-20 c foknál melegebb.

A papagáj virág igazán lenyűgöző látványt nyújt egy gyönyörű szép kaspóban elhelyezve, igazi modern külsőt ad otthonod bármelyik helyiségének, a virágai pedig páratlan látványt nyújtanak.

Könnyező pálma

A könnyező pálma (Monstera deliciosa) szintén egy igen látványos szobanövény, amelynek ugyan semmi köze nincs a pálmákhoz, de a leveleken megjelenő vízcseppek miatt ezt a különleges nevet kapta.

Ha egy látványos és monumentális szobanövényre vágysz a könnyező pálma jó választás, hiszen akár több méter magasra is megnőhet, és levelei külön is elérhetik az akár 70-80 cm –t is.

A dzsungelben ez a növény felkapaszkodik a fák törzsén és akár 20 méter magasra is képes felkúszni, így a te lakásodban is fontos számára a megfelelő tér.

Gondozása igen egyszerű, a monstera remekül bírja a száraz és félárnyékos környezetet is, ráadásul kevesebb öntözéssel is beéri.  A növényt fiatal korától fogva érdemes évről évre átültetni, mivel a nagysága miatt könnyen felborul, ha kis cserépben van elhelyezve.

könnyezőpálma növény

Elefántfül

Az elefánt fül az alocasiák családjába tartozik, és több fajta közül is tudsz választani. Ha nagy alapterületű helyiséggel rendelkezel, válaszd az óriás elefántfül dísznövényt, amely hatalmas levelivel betölti a teret, és valódi dzsungelérzést biztosít. De létezik egy kisebb fajtája is, az ördöglevél alokázia, amely mindössze 60-80 cm magas, így kisebb helyiségekbe is ideális választás.

Mindkét növény Dél-kelet Ázsiából származik, szeretik a meleg és világos helyiségeket, de télen a 15-18 C fokos hőmérséklet az ideális számukra.

alocasia ördöglevél szobanövény

És még néhány dzsungel növény, kisebb területű szobákba és otthonokba.

Ha nincs annyi helyed, hogy több méter magas dzsungel óriásokat fogadj be otthonodba, válassz olyan esőerdei növényeket, amelyek nálad is elférnek. Ilyen lehet pl. a futónövények közé sorolt szobai futóka (Scindapsus aureus), vagy a közismert szobai páfrány, vagy a szarvasagancs páfrány, de remek választás néhány kisebb méretű pálma is.

Még egy tipp!

A dzsungelben a növények között ugyanolyan harc folyik a túlélést, mint az állatoknál, a legerősebb marad életben, a növényeknél pedig az, amelyik a legtöbb fényhez tud eljutni. Nem tudni, hogy a harcias környezet miatt, vagy más okból, de az itt felsorolt növények többsége háziállatokra és kisgyermekekre veszélyes lehet, a fikuszok pl. egy allergiás reakciót kiváltó tejnedvet is tartalmaznak, ezért ezeket érdemes kesztyű segítésével átültetni.  De ugyanígy a könnyező pálma is okozhat allergiás reakciót, tehát jó, ha tudod, hogy a dzsungel az otthonodban is veszélyeket rejt, csak óvatosan bánj a lakóival.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!