Big Sur:… a világnak az az arculata, amelyet a Teremtő elképzelt

A San Franciscótól délre húzódó sziklás tengerpart régóta vonzza a szemlélődőket és a zarándokokat.

 

Van valami tipikusan kaliforniai abban, ahogyan a toronymagas, örökzöld mamutfenyők alatt egy dézsa forró vízben elmerülve a világegyetem dolgain tűnődünk, miközben hullámok csapkodják a közeli partot – mindezt pedig leginkább Big Sur-ben élvezhetjük. Az egyenesen a Csendes-óceánba bukó, meredek hegyek uralta, nagyrészt megközelíthetetlen partszakasz háborítatlan szépsége és vadregényes környezete már régóta vonzza a szerzeteseket és a művészeket.

Arthur Miller író szerint Big Sur „az a Kalifornia, amelyről az emberek évekkel ezelőtt álmodtak… a világnak az az arculata, amelyet a Teremtő elképzelt”. Az indiánok a környék számos meleg forrásában kerestek gyógyulást. A spirituális tanok világhírű központja, az Esalen Institute egy ilyen forrás mentén jött létre, és olyan híres New Age-követőket vonzott, mint Carlos Castenada vagy a Beatles. A környék szellemi kínálatát egy bencés kolostor és egy zen központ egészíti ki. A partvidéket felkeresők számára a Big Sur félreeső strandjain partra vetett tárgyak felkutatása is katartikus élmény.

 

Utazás Időzítése: A legjobb időszak az ősz, amikor a vénasszonyok nyara kék égbolttal és kellemes meleg idővel köszönt be. A tavasz kissé csapadékos, a nyár ködös, a tél pedig hideg és szeles lehet.

Utazás Tervezése: Két-három nap alatt magunkba szívhatjuk Big Sur hangulatát. Legészakibb pontja, Carmel, San Franciscótól 210 kilométerre délre található. Bármikor látogatunk is ide, hozzunk széldzsekit, pulóvert és strapabíró túrabakancsot. Bár a strandok hívogatóak, az uralkodó áramlat Alaszkából indul, és a víz melegítő öltözet nélkül túl hideg. A legtöbb állami parkban van táborhely.

Érdekességek:

- A Pfeiffer Állami Park csodálatos. A Pfeiffer Big Sur az örökzöld mamutfenyőket és a Big Sur folyó mentén élő vadvilágot óvja. A Julia Pfeiffer Burns Állami Park szaggatott partvonalat ölel fel, ahol vízesések zuhannak a tengerbe, és szürke bálnák ficánkolnak a part mentén.

- Kalifornia egyik legvadregényesebb tája a 64750 hektáros Ventana Wilderness természeti rezervátum, amely a part közelében álló csipkézett hegyeken terül el.

- Az 1962-ben alapított Esalen Institute, az alternatív gondolatok nonprofit központja évente ötszáznál is több műhelyt, tanfolyamot, szemináriumot és lelkigyakorlatot kínál a tudományágak széles skáláján, a jógától és meditációtól kezdve a tudományig és a művészetig.

Forrás: www.utazasmagazin.hu

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Akár két méter magasra is megnőhet a Chilei óriáslapu

A Chilei óriáslapu (Gunnera tinctoria) első ránézésre a rebarbarára hasonlít, így nem csoda hogy gyakran óriás rebarbarának is hívják.

Bővebben...

Mit tegyünk, ha a gyep nem elég zöld?

Amikor a kertben a gyep nem elég zöld csak kopott kissé fakó felületet ad minden kertbarát elszomorodik. Mit tegyünk ez ellen? Cikkünkből megtudhatja.

Bővebben...

Csípős csalán mint gyógynövény

Nem gaz, hanem az egyik leghasznosabb gyógynövényünk, a csalán! A természet csupa jótékonyságra teremtette ezt a növényt. Bővebben...

Csónak orchidea gondozása

Vettem csónak orchideát a legutóbbi kiállításon két virág szárral de nem tudom mitöl de sárgul a levele mellette viszont új hatásokat hozz ,a párra tartalom a  lakásban  45%-os a páratartalom és 19-21-fok van .Mi lehet az oka a hirtelen levél sárgulásnak?

Bővebben...

Feng shui otthonunkban, avagy a szerencsét hozó növények!

A kínai feng shui már több ezer éves tudomány, amely otthonunkban is alkalmazható. A feng shui célja hogy otthonunkban a tereket úgy rendezzük be, hogy azok energiája minél jobban megnövekedjen.

Bővebben...

A paradicsom a magyar konyha egyik legismertebb zöldsége.

Szép piros színével csábít, és nagyon egészséges is. Itt a paradicsomszezon, ezért érdemes többet megtudni erről a szép tüzes zöldségről.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Ültessünk kőedénybe növényeket!

A kőedénybe ültetett növény kompozíciók nem csak mutatósak, de kissé rusztikus hangulatot is kölcsönöznek kertünknek. Kőből készült virágtartót ma már az összes nagy barkácsáruház kínál, és bár áruk elég magas, élettartamuk miatt érdemes ezekbe a virágtartókba beruházni.

Bővebben...

Vigyük be a tavaszt otthonunkba!

Februárban már egyre jobban vágyunk a melengető tavaszi napsugárra, egy kis melegségre. Szívünket és lelkünket is felmelegíti egy szép virágzó nárcisz vagy jácint látványa, illata.

Bővebben...

Kezdődhet a tavaszi magvetés!

Bár még az idő korai a kertbarátok már alig várják, hogy kiszabaduljanak a kertbe és elültethessék az első virágokat. Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

A fokhagyma tea megfázás ellen is hatásos!

A fokhagyma a magyar konyha egyik legismertebb hagymaféléje, ám azt már kevesen tudják, hogy a belőle készült tea a megfázás ellen is hatásos. Bővebben...

hírek

Citromfű termesztése és gondozása kertünkben!

A citromfű (melissa officinalis) egy hatásos fűszer és gyógynövény is egyben, amelyet akár cserépben akár balkonládában is termeszthetünk. Bővebben...

Íme, 3 fekete zöldség különlegesség a kertbe!

Fekete zöldség a kertünkben? Első hallásra talán kicsit furcsának tűnhet, pedig ma már ez sem lehetetlen. Ha van még hely kertünkben, és szívesen kipróbálnánk valami különleges új zöldség fajtát, ültessünk fekete színű zöldségeket.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!