hétfő, 27 február 2017

Egyiptomi virtuális utazás! Gyönyörű képekkel!

Egyiptom a titkok országa. Nincs még egy hozzá fogható különleges ország. Tartson velünk virtuális utazásunk során Egyiptom csodálatos tájaira.

 

Egyiptom még ma is lenyűgözz mindenkit, hiszen a mai napig a titkok és a rejtélyek országa. Már a korai idők óta turisták milliói keresik fel a letűnt civilizációk földi maradványait, a fáraók birodalmát és a titokzatos piramisokat. Vajon kik építették eme hatalmas építményeket, amelyek kiállták az idő vasfogát, emberek, vagy netán természetfeletti erők hatása által jöttek létre?

Egyiptom a Núbiai sivatagtól Afrika szívéig egészen a Földközi tengeren át Európáig húzódik.

Kairó a világ leghatalmasabb városainak az egyike. Ma is milliók laknak itt, de az életet adó Nílusnál is sokan élnek. Itt ahol a sivatag az úr, az életet adó folyó és víz a legfontosabb kincs.

A Nílus a világ leghosszabb folyója volt egy ideig, de az Amazonas megelőzte. De így is a második helyezett lett a 6690 km hosszúsággal. A Nílus lett Egyiptom egyik legfontosabb földművelő területe. 1971-ben építették meg a duzzasztót, de addig a Nílus minden évben kilépett a medréből, és az áradás emberek életét tette tönkre, vagy épp ragadta el.

Mivel Egyiptom sivatagos ország, így a Nílus mentén található zöldellő farmok látványa igen lenyűgöző minden utazó számára. Kairótól északra a folyó kettéágazik, és egy 200 km.-es szakaszon át beömlik a Földközi tengerbe. A Nílus delta mellett szintén zöldellő gazdaságokat találunk, amely kb. 30 millió embernek ad otthont, vagyis a lakosság 45 %-a itt él.

Épp ezért ilyen különleges ez az ország ahol a sivatag száraz forró homokszemcséi mellett a tenger smaragd zöld hűs habjai is megtalálhatók. Az utazó ellátogathat a sivatagba, de utána a vörös tenger hűs hullámait is élvezheti.

Egyiptomban a forróság már-már elviselhetetlen, akár 45 fok is lehet nyáron, az utazáshoz érdemes a téli időszakot választani, de még ilyenkor is 25 fok van nappal. A csapadék itt igen ritka, szinte egész évben szárasság van.

Egyiptom állat és növény világa a sivatag miatt nem mondható épp gazdagnak, pálmafákat csak a luxus szállodák kertjében láthatunk.

Ám a Nílus mentén megfigyelhetünk különleges madarakat, amelyek csak ezen a vidéken élnek, köztük gólyákat, vagy keselyűket. De él itt flamingó, kanalas gém, pelikán és egyiptomi lúd is.

Utazásunk során láthatunk nílusi krokodilt is, amely akár 6 méteresre is megnőhet, de találtak már 10 méteres példányt is. Tömege elérheti a 750 kg-ot is.

Egyiptomban a macskát szentként tisztelték, de a sas, a krokodil, a víziló a szkarabeusz, és a kobra is kiemelt helyett foglalt el.

Az egyik legismertebb állata a teve a sivatag hajója. Már nem csak, mint árucikk, de a turisták egyik legkedveltebb élménye is lett a tevelovaglás.

Ősi freskókon még láthatunk egyiptomi vízilovat, oroszlánt, gepárdot, de ezek az állatok ma már kihaltak ezen a környéken. Valaha régen egy zöldellő vadakban gazdag környék volt itt, de ma már a sivatag egyre jobban teret, hódit magának.

Aki járt már Egyiptomban biztos, hogy emlékszik mekkora az ellenétét a lakosság életmódja és a luxus szállodák oázisa között. Van olyan ház, amelynek még teteje sincs, hiszen itt nem esik az eső, és ha nincs, háztető nem kell adót fizetni a házra. A kecske fent van a legfelső szinten, az utcán, a földön hever a hús, a csatornákból árad a szennyvíz bűze, egyszóval nekünk, európai embereknek ez egy kicsit sok.

Ám a luxus szállodákban igazi oázis vár bennünket: Pazar kertek, hatalmas pálmafák, bőséges lakomák, kék tengerpart, és lenyűgöző kiszolgálás.

Egyiptomnak kb. 69 millió lakosa van, ebből 98 % lakik a Nílus mentén. Köztük kb. 20 millióan élnek Kairó városaiban.

A lakosság fele a turizmusból, míg a másik fele a mezőgazdaságból próbál megélni. A lakkosság növekedését jelenleg 1,33 millió, így a katasztrófa fényét vetíti elő.

Bár a városokban már elért a nyugat szele, egyre több a videó magnó és a tv, vidéken az emberek még mindig a nomád vagy pásztor életmódod folytatják, itt még állatokkal szántanak és vetnek, a sivatagban pedig a beduinok élik egyszerű életüket, amelyek több ezer éves hagyományokra és szokásokra épülnek.

Egyiptom hivatalos nyelve az Arab, de a különböző népcsoportok megtartották saját nyelvüket, így sok különböző nyelvjárását találunk itt. Az arab írást jobbról balra kell olvasni és összesen 29 betűből áll.

Fontos szerephez jut a vallás is, ezek közül az egyik legnagyobb az iszlám. Nincs, egyetlen falu sem ahol ne lenne mecset. Ma már főleg a városokban-lazábban kezelik a vallást, nem minden nő hord pl. fátylat, és bár még kevesen, de a nők is vállalhatnak munkát. Épp ez ellen tiltakoznak a fundamentalisták, akik terrorcselekményekkel próbálják meg visszatéríteni az embereket a koránhoz. Sajnos néha pont a turistákat veszik célba, mindenki halott arról a terrortámadásról ahol turistákat végeztek ki. De a fiatal generáció a fejlődés útjára lépett, hiszen ők is látják a szegénység és a gazdagság hatalmas ellentétét.

Az egyiptomi konyha igen sokszínű és ízletes, bár turisták inkább csak szállodákban próbálják ki ezeket a finomságokat a higiénia teljes hiánya miatt. Az egyik legismertebb ételek egyike a kushari, amely fűszeres paradicsommal leöntött tészta, vagy a tahina, amely őrölt szezámmagból készült, de sok bárány, csirke, és galambhús is található az ételek között.

Van itt még sok féle kebab, és a tengerpart mentén igen gazdag a halételek választéka. A desszert általában ragacsos mézes igen édes ételek. A szállodákban az asztalok szinte roskadoznak a gyümölcsöktől.

Alkohol is van szép számmal, saját gyártású sör, bor és pálinka is kóstolható, kivéve a böjtök idején, ilyen a ramadán, amikor még a bárokban és éttermekben sem szívesen adnak alkoholt. Érdemes megkóstolni az egyiptomi borokat, amelyek ma már egyre nagyon hírnévnek örvendenek a nemzetközi piacon is. Az egyiptomi kávé nekünk egy kissé erős, és sok cukorral valamint kardanummal ízesítik, de itt a kávénak és a teának is nagy hagyománya van.

Utazásunk során érdemes megnézni Kairót, ahol a régi és az új furcsa kissé kaotikus egyvelege fogad minket. A több mint 20 millió lakos miatt elég zsúfolt a város, az utakon autók, biciklit, tevék és marhák vannak vegyesen. A városközpontban üzletek, hotelek, és kormányzati épültek várnak minket, de ettől keletre már a citadellát, mecseteket, és régi romokat tekinthetünk meg.

A fő turista látványosság Giza. Kairótól 11 km.-re délkeletre fekszik, és itt találhatók a piramisok is. A leglátványosabb a három nagy piramis, de emellett több mint 80 kisebb piramis is található Egyiptomban. A Kheopsz az egyik legnagyobb piramis a három közül. Több mint 2,5 millió kőtömbből épült, valaha 146 méter magas volt, de mára csak 137 méter marad meg ebből. Nem hiába a világ hét csodája közül az első helyett kapta meg. Több mint 4500 éve már, hogy Egyiptomban megkezdődött a történelem legnagyobb építészeti forradalma. Az Istenként tisztelt Imhotep, elsőként építette meg a szakkarai hatlépcsős piramist, és ezzel örökre megváltoztatta a világot!

Ettől keltre áll a két kisebb az úgynevezett királynék piramisai, amelyet Kheopsz feleségének és nővérének állítottak. Még ma is folyamatosan tartanak a feltáró munkák, de a piramis rejtélyét nem sikerült felfedezni és megfejteni. Az utóbbi években sajnos a piramist lezárták a turisták elől, mert az emberi lehelet tönkreteheti a piramis állapotát, valamint egyre több feltáró munka folyik a piramis belsejében, a modern technikai eszközöknek köszönhetően.

A második leglátványosabb építmény a szfinx, amelyet Kheopsz fia parancsára építettek. Tömör kőtömbből faragták ki, feje egy istenszerű emberé, ám teste egy oroszláné. Magassága eléri a 20 métert. Sajnos az idő itt is meglátszik, sok helyen szétlőtték és sok helyen lefaragták. De emellett rengetek látnivaló akad itt, régi múmiákat nézhetünk meg, valamint a múzeumban megtekinthetjük magukat azokat az eszközöket, amelyekkel a mumifikálást végezték.

Tehát összefoglalva az egyiptomi utazás egy életre szóló élmény lehet. Utazáshoz válasszuk a téli vagy tavaszi időpontot, mert nekünk, Európai embereknek az 50 fokos átlag nappali hőmérséklet elviselhetetlen. A forrósság májusban kezdődik, és szeptemberig is eltart.

Igen magas a légszennyezettség, és sajnos az utcákon a higiénia teljes hiánya mutatkozik, ezért ne igyunk csap vizet, és válogassuk, meg hol kóstolhatjuk meg a helyi finomságokat is.

Több légitársaság is indít járatot Egyiptomban, ma már kisebb járatok is találhatók itt.

Saját jármű vezetésére itt ne vállalkozzunk, a buszok igen lassan közlekednek és ezek is túlzsúfoltak, gyakran csirkével más állattal együtt utaznak a helyiek. A legjobb, ha taxival próbálunk meg eljutni a zűrzavarban. A taxiban ne is számítsunk mérő órára, itt ez nem szokás, előre alkudjunk meg a sofőrrel a fuvardíjról.

Több luxus hotel közül is választhatunk, ahol garantáltan Pazar kiszolgálásban lesz részünk. Lehetőleg egyedül ne induljunk neki felfedező túrára, főleg az Európai hölgyek ne maradjanak egyedül. A legtöbb turistacsoportra ma is fegyveres őrök vigyáznak, és nemhiába.

Akik szeretnek vásárolni, itt bőven van rá lehetőség, de ne feledjünk el alkudni. Rengetek faragott tárgyat, antik és antik utánzatot, takarót, üveg réz tárgyat és arany ékszert is találunk itt bőven. Ne dőljünk be a kereskedőknek, akik az utánzatokat sokszor valódi régiségként akarják eladni, itt sokszor egy Kheopsz múmiát akár 5000 x is eladnak a turistáknak.

Látogassuk végig, ha van rá mód az összes helyet, Kairót, Luxort, Alexandriát, a piramisokat, a királyok völgyét, Asszuánt, hathor templomát, Ízisz templomát, és ha még marad, időnk élvezzük a vörös tenger hűs habjait is.

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat! Ehhez nem kell mást tennie, mint feliratkozni heti ingyenes kertészeti hírlevelünkre, majd aktiválni a feliratkozást, és ezek után mi elküldjük önnek ajándékba az éves online kerti naptárt! >>>>>>>>>

 

 

Nosztalgikus hangulatot áraszt a lángvirág!

A lángvirág (phlox) egy Észak-Amerikából származó évelő dísznövény, amely igazi nosztalgikus hangulatot áraszt, hiszen nagymamáink kertjében, gyerekkorunkban, sokszor találkozhattunk ezzel a kedves virággal. Bővebben...

Vadvirágos rét kertünkben

Unja már a zöld fűfelületet kertjében? Akkor önnek a vadvirágos gyepre van szüksége. Ismerje, meg hogyan lehet önnek virágzó rét a kertben. Bővebben...

Főzzünk gyógyteát a kertből! Megfázás elleni praktikák

A téli megfázásos náthás időszakban jól esik egy pohár forró gyógytea, főleg ha a tea alapanyagait kertünkből szedjük össze!

Bővebben...

Trópusi orchideák otthonunkban!

Az orchideák egy-két extrém időjárású földrajzi területtől eltekintve - szinte az egész Földön megtalálhatók. A legnagyobb fajgazdagság azonban a trópusi és szubtrópusi területekre jellemző, és a lakásban tartható orchideák többsége is e területeken őshonos. Bővebben...

Az ananász ültetése és gondozása

Az ananász, mint trópusi gyümölcs még hazánkban is ritkaságnak és különlegességnek számít, de az ananász, mint dísznövény talán ennél is ritkább. Pedig elég megvásárolni egyetlen érett ananászt, és máris saját dísznövényt nevelhetünk belőle.

Bővebben...

4 hagyma amely nem hiányozhat a konyhakertből!

A hagyma a magyar konyha egyik alapélelmiszere, hiszen számtalan ételbe teszünk vöröshagymát, fokhagymát vagy póréhagymát. Mivel a hagyma ára is évről évre emelkedik, érdemes elkezdeni saját konyhakertünkben termeszteni, ezt a remek zöldséget.

Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Kezdődhet a tavaszi magvetés!

Bár még az idő korai a kertbarátok már alig várják, hogy kiszabaduljanak a kertbe és elültethessék az első virágokat. Bővebben...

Így kezeljük az elnyílt hagymás növényeket!

Sajnos a szép tavaszi hagymás növények elnyílnak lassan, de mihez kezdjünk velük utána? Cikkünkből megtudhatja mi a teendő, hogy jövőre is virágozzanak a hagymák.

Bővebben...

Mi alapján válasszunk növényt a kertészetben?

A legtöbb hazai kertészet március közepétől már javában árulja a 6-os, és 10 –es csomagban árult egynyári és évelő palántákat, amelyek megkönnyítik a kertész munkáját, és áruk is igen kedvező.

Bővebben...

Tartsunk edzést tavasszal a növényeknek!

Talán furcsán hangzik a cím, de igaz a fiatal palántáknak, vagy az átteleltetett mediterrán dísznövényeknek is szüksége van edzésre.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

10+2érdekes dolog az orchideákról, amit eddig nem tudtál!

Az orchideák még ma is a növények királyának számítanak, ám vannak olyan érdekességek, amelyekről eddig még nem hallottunk, és még különlegesebbé varázsolja ezt a növényfajt.

Bővebben...

Az orchideák szaporítása, és beporzása! Videóval

Az orchideák talán a világ legszebb virágai, amelyek számtalan színben és formában nyílnak. Ezeknek a gyönyörű virágoknak egyetlen céljuk van a színes vagy épp illatos virágokkal, amely az, hogy a megporzó állatokat magukhoz vonzzák.

Bővebben...

 

A zöld tea csökkenti a magas vérnyomást!

A zöld teának számos előnyös hatása van: felgyorsítja az anyagcserét, segít csökkenteni a magas vérnyomást, sőt még a fogszuvasodás ellen is véd. Az új kutatásokból nemrég ráadásul az is kiderült, hogy javítja a memóriát és a kognitív funkciókat is.

Bővebben...

Kamillatea készítése és hatása

A kamillatea számtalan betegségre nyújt megoldás, ismerjük meg ennek a sokoldalú gyógynövénynek a jótékony hatását, és elkészítését.

Bővebben...

hírek

A málna ültetése és termesztése

A málna már a középkorban is a kertészek egyik kedvenc gyümölcsfajtája volt, amelynek termése nem csak finom és ízletes, de gyógyhatással is rendelkezik.

Bővebben...

Jamie Oliver: így termesztem a póréhagymát!

A póré kedveli a napos helyeket és a könnyű jó vízelvezetésű talajt. Szinte minden közönséges kerti földben jól fejlődik. Szereti, ha sokat locsolják, de a pangó vizet nem bírja.

Bővebben...

Akinek van, kertje termesszen saját gyógy és fűszernövényt!

Aki rendelkezik, saját kerttel megteheti, hogy egy részében gyógy és fűszernövényeket termesszen, de akár egy kisebb erkélyen is ültethetünk pár hasznos növényt.

Bővebben...

A cickafarkfű tea a nők barátja

Ez a sok téren is hasznosítható gyógynövény elsősorban a nők legfontosabb segítője, a gyomor és a has növényeként ismert.

Bővebben...

Íme, 3 fekete zöldség különlegesség a kertbe!

Fekete zöldség a kertünkben? Első hallásra talán kicsit furcsának tűnhet, pedig ma már ez sem lehetetlen. Ha van még hely kertünkben, és szívesen kipróbálnánk valami különleges új zöldség fajtát, ültessünk fekete színű zöldségeket.

Bővebben...

A cickafark tea hatása

A fészkes virágúak családjába tartozik a cickafarkfű (achillea millefolium) gyógynövény amely számtalan betegségre nyújt enyhülést. Bővebben...

Egy trópusi zöldség az édes burgonya!

Főzőműsorokban egyre gyakrabban halljuk az édes burgonya nevét, de a hazai konyhában nem tudjuk milyen növényről és zöldségről van szó!

Bővebben...

8 hatásos energiát adó dísznövény otthonukban!

Vannak növények, amelyek olyan rezgést bocsájtanak ki magukból, amely ránk, emberekre is jó hatással vannak. Ezeket a növényeket hívjuk energiát adó dísznövényeknek.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!