hétfő, 24 április 2017

Egyiptomi virtuális utazás! Gyönyörű képekkel!

Egyiptom a titkok országa. Nincs még egy hozzá fogható különleges ország. Tartson velünk virtuális utazásunk során Egyiptom csodálatos tájaira.

 

Egyiptom még ma is lenyűgözz mindenkit, hiszen a mai napig a titkok és a rejtélyek országa. Már a korai idők óta turisták milliói keresik fel a letűnt civilizációk földi maradványait, a fáraók birodalmát és a titokzatos piramisokat. Vajon kik építették eme hatalmas építményeket, amelyek kiállták az idő vasfogát, emberek, vagy netán természetfeletti erők hatása által jöttek létre?

Egyiptom a Núbiai sivatagtól Afrika szívéig egészen a Földközi tengeren át Európáig húzódik.

Kairó a világ leghatalmasabb városainak az egyike. Ma is milliók laknak itt, de az életet adó Nílusnál is sokan élnek. Itt ahol a sivatag az úr, az életet adó folyó és víz a legfontosabb kincs.

A Nílus a világ leghosszabb folyója volt egy ideig, de az Amazonas megelőzte. De így is a második helyezett lett a 6690 km hosszúsággal. A Nílus lett Egyiptom egyik legfontosabb földművelő területe. 1971-ben építették meg a duzzasztót, de addig a Nílus minden évben kilépett a medréből, és az áradás emberek életét tette tönkre, vagy épp ragadta el.

Mivel Egyiptom sivatagos ország, így a Nílus mentén található zöldellő farmok látványa igen lenyűgöző minden utazó számára. Kairótól északra a folyó kettéágazik, és egy 200 km.-es szakaszon át beömlik a Földközi tengerbe. A Nílus delta mellett szintén zöldellő gazdaságokat találunk, amely kb. 30 millió embernek ad otthont, vagyis a lakosság 45 %-a itt él.

Épp ezért ilyen különleges ez az ország ahol a sivatag száraz forró homokszemcséi mellett a tenger smaragd zöld hűs habjai is megtalálhatók. Az utazó ellátogathat a sivatagba, de utána a vörös tenger hűs hullámait is élvezheti.

Egyiptomban a forróság már-már elviselhetetlen, akár 45 fok is lehet nyáron, az utazáshoz érdemes a téli időszakot választani, de még ilyenkor is 25 fok van nappal. A csapadék itt igen ritka, szinte egész évben szárasság van.

Egyiptom állat és növény világa a sivatag miatt nem mondható épp gazdagnak, pálmafákat csak a luxus szállodák kertjében láthatunk.

Ám a Nílus mentén megfigyelhetünk különleges madarakat, amelyek csak ezen a vidéken élnek, köztük gólyákat, vagy keselyűket. De él itt flamingó, kanalas gém, pelikán és egyiptomi lúd is.

Utazásunk során láthatunk nílusi krokodilt is, amely akár 6 méteresre is megnőhet, de találtak már 10 méteres példányt is. Tömege elérheti a 750 kg-ot is.

Egyiptomban a macskát szentként tisztelték, de a sas, a krokodil, a víziló a szkarabeusz, és a kobra is kiemelt helyett foglalt el.

Az egyik legismertebb állata a teve a sivatag hajója. Már nem csak, mint árucikk, de a turisták egyik legkedveltebb élménye is lett a tevelovaglás.

Ősi freskókon még láthatunk egyiptomi vízilovat, oroszlánt, gepárdot, de ezek az állatok ma már kihaltak ezen a környéken. Valaha régen egy zöldellő vadakban gazdag környék volt itt, de ma már a sivatag egyre jobban teret, hódit magának.

Aki járt már Egyiptomban biztos, hogy emlékszik mekkora az ellenétét a lakosság életmódja és a luxus szállodák oázisa között. Van olyan ház, amelynek még teteje sincs, hiszen itt nem esik az eső, és ha nincs, háztető nem kell adót fizetni a házra. A kecske fent van a legfelső szinten, az utcán, a földön hever a hús, a csatornákból árad a szennyvíz bűze, egyszóval nekünk, európai embereknek ez egy kicsit sok.

Ám a luxus szállodákban igazi oázis vár bennünket: Pazar kertek, hatalmas pálmafák, bőséges lakomák, kék tengerpart, és lenyűgöző kiszolgálás.

Egyiptomnak kb. 69 millió lakosa van, ebből 98 % lakik a Nílus mentén. Köztük kb. 20 millióan élnek Kairó városaiban.

A lakosság fele a turizmusból, míg a másik fele a mezőgazdaságból próbál megélni. A lakkosság növekedését jelenleg 1,33 millió, így a katasztrófa fényét vetíti elő.

Bár a városokban már elért a nyugat szele, egyre több a videó magnó és a tv, vidéken az emberek még mindig a nomád vagy pásztor életmódod folytatják, itt még állatokkal szántanak és vetnek, a sivatagban pedig a beduinok élik egyszerű életüket, amelyek több ezer éves hagyományokra és szokásokra épülnek.

Egyiptom hivatalos nyelve az Arab, de a különböző népcsoportok megtartották saját nyelvüket, így sok különböző nyelvjárását találunk itt. Az arab írást jobbról balra kell olvasni és összesen 29 betűből áll.

Fontos szerephez jut a vallás is, ezek közül az egyik legnagyobb az iszlám. Nincs, egyetlen falu sem ahol ne lenne mecset. Ma már főleg a városokban-lazábban kezelik a vallást, nem minden nő hord pl. fátylat, és bár még kevesen, de a nők is vállalhatnak munkát. Épp ez ellen tiltakoznak a fundamentalisták, akik terrorcselekményekkel próbálják meg visszatéríteni az embereket a koránhoz. Sajnos néha pont a turistákat veszik célba, mindenki halott arról a terrortámadásról ahol turistákat végeztek ki. De a fiatal generáció a fejlődés útjára lépett, hiszen ők is látják a szegénység és a gazdagság hatalmas ellentétét.

Az egyiptomi konyha igen sokszínű és ízletes, bár turisták inkább csak szállodákban próbálják ki ezeket a finomságokat a higiénia teljes hiánya miatt. Az egyik legismertebb ételek egyike a kushari, amely fűszeres paradicsommal leöntött tészta, vagy a tahina, amely őrölt szezámmagból készült, de sok bárány, csirke, és galambhús is található az ételek között.

Van itt még sok féle kebab, és a tengerpart mentén igen gazdag a halételek választéka. A desszert általában ragacsos mézes igen édes ételek. A szállodákban az asztalok szinte roskadoznak a gyümölcsöktől.

Alkohol is van szép számmal, saját gyártású sör, bor és pálinka is kóstolható, kivéve a böjtök idején, ilyen a ramadán, amikor még a bárokban és éttermekben sem szívesen adnak alkoholt. Érdemes megkóstolni az egyiptomi borokat, amelyek ma már egyre nagyon hírnévnek örvendenek a nemzetközi piacon is. Az egyiptomi kávé nekünk egy kissé erős, és sok cukorral valamint kardanummal ízesítik, de itt a kávénak és a teának is nagy hagyománya van.

Utazásunk során érdemes megnézni Kairót, ahol a régi és az új furcsa kissé kaotikus egyvelege fogad minket. A több mint 20 millió lakos miatt elég zsúfolt a város, az utakon autók, biciklit, tevék és marhák vannak vegyesen. A városközpontban üzletek, hotelek, és kormányzati épültek várnak minket, de ettől keletre már a citadellát, mecseteket, és régi romokat tekinthetünk meg.

A fő turista látványosság Giza. Kairótól 11 km.-re délkeletre fekszik, és itt találhatók a piramisok is. A leglátványosabb a három nagy piramis, de emellett több mint 80 kisebb piramis is található Egyiptomban. A Kheopsz az egyik legnagyobb piramis a három közül. Több mint 2,5 millió kőtömbből épült, valaha 146 méter magas volt, de mára csak 137 méter marad meg ebből. Nem hiába a világ hét csodája közül az első helyett kapta meg. Több mint 4500 éve már, hogy Egyiptomban megkezdődött a történelem legnagyobb építészeti forradalma. Az Istenként tisztelt Imhotep, elsőként építette meg a szakkarai hatlépcsős piramist, és ezzel örökre megváltoztatta a világot!

Ettől keltre áll a két kisebb az úgynevezett királynék piramisai, amelyet Kheopsz feleségének és nővérének állítottak. Még ma is folyamatosan tartanak a feltáró munkák, de a piramis rejtélyét nem sikerült felfedezni és megfejteni. Az utóbbi években sajnos a piramist lezárták a turisták elől, mert az emberi lehelet tönkreteheti a piramis állapotát, valamint egyre több feltáró munka folyik a piramis belsejében, a modern technikai eszközöknek köszönhetően.

A második leglátványosabb építmény a szfinx, amelyet Kheopsz fia parancsára építettek. Tömör kőtömbből faragták ki, feje egy istenszerű emberé, ám teste egy oroszláné. Magassága eléri a 20 métert. Sajnos az idő itt is meglátszik, sok helyen szétlőtték és sok helyen lefaragták. De emellett rengetek látnivaló akad itt, régi múmiákat nézhetünk meg, valamint a múzeumban megtekinthetjük magukat azokat az eszközöket, amelyekkel a mumifikálást végezték.

Tehát összefoglalva az egyiptomi utazás egy életre szóló élmény lehet. Utazáshoz válasszuk a téli vagy tavaszi időpontot, mert nekünk, Európai embereknek az 50 fokos átlag nappali hőmérséklet elviselhetetlen. A forrósság májusban kezdődik, és szeptemberig is eltart.

Igen magas a légszennyezettség, és sajnos az utcákon a higiénia teljes hiánya mutatkozik, ezért ne igyunk csap vizet, és válogassuk, meg hol kóstolhatjuk meg a helyi finomságokat is.

Több légitársaság is indít járatot Egyiptomban, ma már kisebb járatok is találhatók itt.

Saját jármű vezetésére itt ne vállalkozzunk, a buszok igen lassan közlekednek és ezek is túlzsúfoltak, gyakran csirkével más állattal együtt utaznak a helyiek. A legjobb, ha taxival próbálunk meg eljutni a zűrzavarban. A taxiban ne is számítsunk mérő órára, itt ez nem szokás, előre alkudjunk meg a sofőrrel a fuvardíjról.

Több luxus hotel közül is választhatunk, ahol garantáltan Pazar kiszolgálásban lesz részünk. Lehetőleg egyedül ne induljunk neki felfedező túrára, főleg az Európai hölgyek ne maradjanak egyedül. A legtöbb turistacsoportra ma is fegyveres őrök vigyáznak, és nemhiába.

Akik szeretnek vásárolni, itt bőven van rá lehetőség, de ne feledjünk el alkudni. Rengetek faragott tárgyat, antik és antik utánzatot, takarót, üveg réz tárgyat és arany ékszert is találunk itt bőven. Ne dőljünk be a kereskedőknek, akik az utánzatokat sokszor valódi régiségként akarják eladni, itt sokszor egy Kheopsz múmiát akár 5000 x is eladnak a turistáknak.

Látogassuk végig, ha van rá mód az összes helyet, Kairót, Luxort, Alexandriát, a piramisokat, a királyok völgyét, Asszuánt, hathor templomát, Ízisz templomát, és ha még marad, időnk élvezzük a vörös tenger hűs habjait is.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Minirózsa gondozása kint és bent!

A mini rózsa egyre ismertebb és kedveltebb dísznövény lesz a hazai kertekben. Sokan már színek szerint gyűjtik és ültetik ezt, kedves dísznövényt.

Bővebben...

Milyen fűmagot válasszunk?

A kert legkiemelkedőbb része a szépen ápolt zöld gyep, amely alkalmas sportolásra, pihenésre vagy csak díszítésnek. De milyen fűmagot válasszunk?

Bővebben...

Gyógynövények a Parkinson-kór kezelésére

Néhány kínai szer, mint a kampós gyógynövény, a gyökérkivonat és a fakéreg segíthetnek a Parkinson-kór és az irritábilis bél-szindróma kezelésében. Bővebben...

Az orchideák szaporítása, és beporzása! Videóval

Az orchideák talán a világ legszebb virágai, amelyek számtalan színben és formában nyílnak. Ezeknek a gyönyörű virágoknak egyetlen céljuk van a színes vagy épp illatos virágokkal, amely az, hogy a megporzó állatokat magukhoz vonzzák.

Bővebben...

Az őserdőben a túlélésért folyik a harc!

Kívülről nézve gyönyörű színes és élettel teli az őserdő ám odabent nap, mint nap komoly harc folyik a túlélésért. Ismerjük meg az őserdő hőseit! Bővebben...

A régi kertek lakója a mángold!

A mángold (beta vulgaris)ma sok embernek ismeretlenül hangzik, pedig valaha a kertek megbecsült tagja volt, ez a vitaminban gazdag különleges zöldség növény.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Így ültessük be fillérekből kertünket!

Ha éppen most költöztünk be új otthonunkba, amelyhez egy kertet is kaptunk, elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy szeretnénk a kertet beültetni. Egy üres kertből egy gyönyörű virágzó oázist létre hozni nem egyszerű feladat, az első és talán legnehezebb feladatunk az ásás, talajforgatás, gyomlálás.

Bővebben...

A sáfrány termesztése kertünkben!

Az első tavaszi napsugár hatására kertünkben megjelennek a  színes kis sáfrányok(crocus), amelyek jelzik számunkra itt a tavasz. Bővebben...

Ültessünk kőedénybe növényeket!

A kőedénybe ültetett növény kompozíciók nem csak mutatósak, de kissé rusztikus hangulatot is kölcsönöznek kertünknek. Kőből készült virágtartót ma már az összes nagy barkácsáruház kínál, és bár áruk elég magas, élettartamuk miatt érdemes ezekbe a virágtartókba beruházni.

Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

11 tipp, hogy a tiéd legyen a környék legszebb orchideája!

Az orchideák a trópusok gyönyörű kincsei, színeik, formáik, illatuk mindenkit elbűvölnek. Az elmúlt században nemesítésüknek és laboratóriumokban történő szaporításuknak köszönhetően bárki számára elérhetővé vált ez a káprázatos növény. Ez eddig mind szép és jó, de, ugye te is jártál már úgy, hogy az ajándékba kapott orchidea soha többé nem bontott virágot, vagy, ami még rosszabb, néhány hónap múlva elpusztult. Pedig minden csak odafigyelés kérdése!

Bővebben...

 

A cickafark tea hatása

A fészkes virágúak családjába tartozik a cickafarkfű (achillea millefolium) gyógynövény amely számtalan betegségre nyújt enyhülést. Bővebben...

hírek

Nemsokára itt a nyomtatott napelem!

Hamarosan jóval olcsóbb lesz a napelemek előállítási költsége. Egy új módszer szerint a napelemeket ezen túl ki is lehet nyomtatni egy különleges, nanorészecske-tintával, vagy rá lehet festeni az épületek oldalára, tetejére, hogy magukba szívják a napfényt. Bővebben...

Szuper pakolások zsíros bőre

A zsírós bőr viselőjének igen sok kellemetlenséget tud okozni. Bemutatunk néhány arcpakolást, amelyek a zsírós bőrt szebbé a bársonyossá varázsolják, és ráadásul a konyhából fillérekből is megoldható. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!