kedd, 24 január 2017

Egyiptomi virtuális utazás! Gyönyörű képekkel!

Egyiptom a titkok országa. Nincs még egy hozzá fogható különleges ország. Tartson velünk virtuális utazásunk során Egyiptom csodálatos tájaira.

 

Egyiptom még ma is lenyűgözz mindenkit, hiszen a mai napig a titkok és a rejtélyek országa. Már a korai idők óta turisták milliói keresik fel a letűnt civilizációk földi maradványait, a fáraók birodalmát és a titokzatos piramisokat. Vajon kik építették eme hatalmas építményeket, amelyek kiállták az idő vasfogát, emberek, vagy netán természetfeletti erők hatása által jöttek létre?

Egyiptom a Núbiai sivatagtól Afrika szívéig egészen a Földközi tengeren át Európáig húzódik.

Kairó a világ leghatalmasabb városainak az egyike. Ma is milliók laknak itt, de az életet adó Nílusnál is sokan élnek. Itt ahol a sivatag az úr, az életet adó folyó és víz a legfontosabb kincs.

A Nílus a világ leghosszabb folyója volt egy ideig, de az Amazonas megelőzte. De így is a második helyezett lett a 6690 km hosszúsággal. A Nílus lett Egyiptom egyik legfontosabb földművelő területe. 1971-ben építették meg a duzzasztót, de addig a Nílus minden évben kilépett a medréből, és az áradás emberek életét tette tönkre, vagy épp ragadta el.

Mivel Egyiptom sivatagos ország, így a Nílus mentén található zöldellő farmok látványa igen lenyűgöző minden utazó számára. Kairótól északra a folyó kettéágazik, és egy 200 km.-es szakaszon át beömlik a Földközi tengerbe. A Nílus delta mellett szintén zöldellő gazdaságokat találunk, amely kb. 30 millió embernek ad otthont, vagyis a lakosság 45 %-a itt él.

Épp ezért ilyen különleges ez az ország ahol a sivatag száraz forró homokszemcséi mellett a tenger smaragd zöld hűs habjai is megtalálhatók. Az utazó ellátogathat a sivatagba, de utána a vörös tenger hűs hullámait is élvezheti.

Egyiptomban a forróság már-már elviselhetetlen, akár 45 fok is lehet nyáron, az utazáshoz érdemes a téli időszakot választani, de még ilyenkor is 25 fok van nappal. A csapadék itt igen ritka, szinte egész évben szárasság van.

Egyiptom állat és növény világa a sivatag miatt nem mondható épp gazdagnak, pálmafákat csak a luxus szállodák kertjében láthatunk.

Ám a Nílus mentén megfigyelhetünk különleges madarakat, amelyek csak ezen a vidéken élnek, köztük gólyákat, vagy keselyűket. De él itt flamingó, kanalas gém, pelikán és egyiptomi lúd is.

Utazásunk során láthatunk nílusi krokodilt is, amely akár 6 méteresre is megnőhet, de találtak már 10 méteres példányt is. Tömege elérheti a 750 kg-ot is.

Egyiptomban a macskát szentként tisztelték, de a sas, a krokodil, a víziló a szkarabeusz, és a kobra is kiemelt helyett foglalt el.

Az egyik legismertebb állata a teve a sivatag hajója. Már nem csak, mint árucikk, de a turisták egyik legkedveltebb élménye is lett a tevelovaglás.

Ősi freskókon még láthatunk egyiptomi vízilovat, oroszlánt, gepárdot, de ezek az állatok ma már kihaltak ezen a környéken. Valaha régen egy zöldellő vadakban gazdag környék volt itt, de ma már a sivatag egyre jobban teret, hódit magának.

Aki járt már Egyiptomban biztos, hogy emlékszik mekkora az ellenétét a lakosság életmódja és a luxus szállodák oázisa között. Van olyan ház, amelynek még teteje sincs, hiszen itt nem esik az eső, és ha nincs, háztető nem kell adót fizetni a házra. A kecske fent van a legfelső szinten, az utcán, a földön hever a hús, a csatornákból árad a szennyvíz bűze, egyszóval nekünk, európai embereknek ez egy kicsit sok.

Ám a luxus szállodákban igazi oázis vár bennünket: Pazar kertek, hatalmas pálmafák, bőséges lakomák, kék tengerpart, és lenyűgöző kiszolgálás.

Egyiptomnak kb. 69 millió lakosa van, ebből 98 % lakik a Nílus mentén. Köztük kb. 20 millióan élnek Kairó városaiban.

A lakosság fele a turizmusból, míg a másik fele a mezőgazdaságból próbál megélni. A lakkosság növekedését jelenleg 1,33 millió, így a katasztrófa fényét vetíti elő.

Bár a városokban már elért a nyugat szele, egyre több a videó magnó és a tv, vidéken az emberek még mindig a nomád vagy pásztor életmódod folytatják, itt még állatokkal szántanak és vetnek, a sivatagban pedig a beduinok élik egyszerű életüket, amelyek több ezer éves hagyományokra és szokásokra épülnek.

Egyiptom hivatalos nyelve az Arab, de a különböző népcsoportok megtartották saját nyelvüket, így sok különböző nyelvjárását találunk itt. Az arab írást jobbról balra kell olvasni és összesen 29 betűből áll.

Fontos szerephez jut a vallás is, ezek közül az egyik legnagyobb az iszlám. Nincs, egyetlen falu sem ahol ne lenne mecset. Ma már főleg a városokban-lazábban kezelik a vallást, nem minden nő hord pl. fátylat, és bár még kevesen, de a nők is vállalhatnak munkát. Épp ez ellen tiltakoznak a fundamentalisták, akik terrorcselekményekkel próbálják meg visszatéríteni az embereket a koránhoz. Sajnos néha pont a turistákat veszik célba, mindenki halott arról a terrortámadásról ahol turistákat végeztek ki. De a fiatal generáció a fejlődés útjára lépett, hiszen ők is látják a szegénység és a gazdagság hatalmas ellentétét.

Az egyiptomi konyha igen sokszínű és ízletes, bár turisták inkább csak szállodákban próbálják ki ezeket a finomságokat a higiénia teljes hiánya miatt. Az egyik legismertebb ételek egyike a kushari, amely fűszeres paradicsommal leöntött tészta, vagy a tahina, amely őrölt szezámmagból készült, de sok bárány, csirke, és galambhús is található az ételek között.

Van itt még sok féle kebab, és a tengerpart mentén igen gazdag a halételek választéka. A desszert általában ragacsos mézes igen édes ételek. A szállodákban az asztalok szinte roskadoznak a gyümölcsöktől.

Alkohol is van szép számmal, saját gyártású sör, bor és pálinka is kóstolható, kivéve a böjtök idején, ilyen a ramadán, amikor még a bárokban és éttermekben sem szívesen adnak alkoholt. Érdemes megkóstolni az egyiptomi borokat, amelyek ma már egyre nagyon hírnévnek örvendenek a nemzetközi piacon is. Az egyiptomi kávé nekünk egy kissé erős, és sok cukorral valamint kardanummal ízesítik, de itt a kávénak és a teának is nagy hagyománya van.

Utazásunk során érdemes megnézni Kairót, ahol a régi és az új furcsa kissé kaotikus egyvelege fogad minket. A több mint 20 millió lakos miatt elég zsúfolt a város, az utakon autók, biciklit, tevék és marhák vannak vegyesen. A városközpontban üzletek, hotelek, és kormányzati épültek várnak minket, de ettől keletre már a citadellát, mecseteket, és régi romokat tekinthetünk meg.

A fő turista látványosság Giza. Kairótól 11 km.-re délkeletre fekszik, és itt találhatók a piramisok is. A leglátványosabb a három nagy piramis, de emellett több mint 80 kisebb piramis is található Egyiptomban. A Kheopsz az egyik legnagyobb piramis a három közül. Több mint 2,5 millió kőtömbből épült, valaha 146 méter magas volt, de mára csak 137 méter marad meg ebből. Nem hiába a világ hét csodája közül az első helyett kapta meg. Több mint 4500 éve már, hogy Egyiptomban megkezdődött a történelem legnagyobb építészeti forradalma. Az Istenként tisztelt Imhotep, elsőként építette meg a szakkarai hatlépcsős piramist, és ezzel örökre megváltoztatta a világot!

Ettől keltre áll a két kisebb az úgynevezett királynék piramisai, amelyet Kheopsz feleségének és nővérének állítottak. Még ma is folyamatosan tartanak a feltáró munkák, de a piramis rejtélyét nem sikerült felfedezni és megfejteni. Az utóbbi években sajnos a piramist lezárták a turisták elől, mert az emberi lehelet tönkreteheti a piramis állapotát, valamint egyre több feltáró munka folyik a piramis belsejében, a modern technikai eszközöknek köszönhetően.

A második leglátványosabb építmény a szfinx, amelyet Kheopsz fia parancsára építettek. Tömör kőtömbből faragták ki, feje egy istenszerű emberé, ám teste egy oroszláné. Magassága eléri a 20 métert. Sajnos az idő itt is meglátszik, sok helyen szétlőtték és sok helyen lefaragták. De emellett rengetek látnivaló akad itt, régi múmiákat nézhetünk meg, valamint a múzeumban megtekinthetjük magukat azokat az eszközöket, amelyekkel a mumifikálást végezték.

Tehát összefoglalva az egyiptomi utazás egy életre szóló élmény lehet. Utazáshoz válasszuk a téli vagy tavaszi időpontot, mert nekünk, Európai embereknek az 50 fokos átlag nappali hőmérséklet elviselhetetlen. A forrósság májusban kezdődik, és szeptemberig is eltart.

Igen magas a légszennyezettség, és sajnos az utcákon a higiénia teljes hiánya mutatkozik, ezért ne igyunk csap vizet, és válogassuk, meg hol kóstolhatjuk meg a helyi finomságokat is.

Több légitársaság is indít járatot Egyiptomban, ma már kisebb járatok is találhatók itt.

Saját jármű vezetésére itt ne vállalkozzunk, a buszok igen lassan közlekednek és ezek is túlzsúfoltak, gyakran csirkével más állattal együtt utaznak a helyiek. A legjobb, ha taxival próbálunk meg eljutni a zűrzavarban. A taxiban ne is számítsunk mérő órára, itt ez nem szokás, előre alkudjunk meg a sofőrrel a fuvardíjról.

Több luxus hotel közül is választhatunk, ahol garantáltan Pazar kiszolgálásban lesz részünk. Lehetőleg egyedül ne induljunk neki felfedező túrára, főleg az Európai hölgyek ne maradjanak egyedül. A legtöbb turistacsoportra ma is fegyveres őrök vigyáznak, és nemhiába.

Akik szeretnek vásárolni, itt bőven van rá lehetőség, de ne feledjünk el alkudni. Rengetek faragott tárgyat, antik és antik utánzatot, takarót, üveg réz tárgyat és arany ékszert is találunk itt bőven. Ne dőljünk be a kereskedőknek, akik az utánzatokat sokszor valódi régiségként akarják eladni, itt sokszor egy Kheopsz múmiát akár 5000 x is eladnak a turistáknak.

Látogassuk végig, ha van rá mód az összes helyet, Kairót, Luxort, Alexandriát, a piramisokat, a királyok völgyét, Asszuánt, hathor templomát, Ízisz templomát, és ha még marad, időnk élvezzük a vörös tenger hűs habjait is.

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat! Ehhez nem kell mást tennie, mint feliratkozni heti ingyenes kertészeti hírlevelünkre, majd aktiválni a feliratkozást, és ezek után mi elküldjük önnek ajándékba az éves online kerti naptárt! >>>>>>>>>

 

 

Minirózsa gondozása kint és bent!

A mini rózsa egyre ismertebb és kedveltebb dísznövény lesz a hazai kertekben. Sokan már színek szerint gyűjtik és ültetik ezt, kedves dísznövényt.

Bővebben...

Milyen módszerrel érdemes a gyepet öntözni?

Egy gyepet vagy pázsitot számtalan módon öntözhetünk, ám a technika kiválasztása sok tényezőtől függhet! Bővebben...

A fekete nadálytő gyulladáscsökkentő hatással van a sebekre!

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) Már az ókorban is alkalmazták, mint gyógynövényt, a különböző sebek és gyulladások kezelésére. Bővebben...

Tudta ön hogy a vanília is orchidea?

Kevesen tudják, hogy a konyhában használt és nálunk is kedvelt vanília is az orchidea félék családjába tartozik. Látogassunk el a vanília eredeti élőhelyére. Bővebben...

Yucca és családtagjai a sivatagban!

Yucca ismertebb nevén pálmaliliom, a sivatag túlélő növénye. Bemutatjuk ennek a különleges ám szép növények a családtagjait.

Bővebben...

Rebarbara termesztése kiskertben!

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) nem csak egy hatalmasra megnövő kerti dísznövény, de egy nagyon finom konyhai csemege is.

Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Eklektika – káosz vagy harmónia?

Az igazán lakájos, minden családtag számára otthonos légkör megteremtése nem is olyan egyszerű feladat. Bővebben...

Feng-shui az asztalon

Ha úgy érezzük, a karrierünk a megszokott kerékvágásban halad, az utóbbi években a legkisebb előléptetést sem értük el, munkánk iránti lelkesedésünk már rég alábbhagyott, itt az ideje cselekedni.

Bővebben...

Magyar konyhaálmok az egyetlen hazai konyhagép és konyhabútor seregszemlén

Március első hétvégéjén a Papp László Budapest Sportarénában harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Konyhakiállításon a legújabb konyhatrendek, valamint a legnevesebb konyhabútor és konyhagép gyártók újdonságai várják a látogatókat. Bővebben...

Így készül a tengerparti zselégyertya

A nyaralás során szerzett szebbnél szebb kagylókból otthon készíthetünk saját zselégyertyát, amely mutatós dísz és emlék marad.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

5 gyógytea betegségek kezelésére!

Mielőtt a gyógyszeres üveghez nyúlunk, érdemes kipróbálni a gyógyteákat, amelyek szinte minden betegségre enyhülést hoznak. Bővebben...

A zöld tea csökkenti a magas vérnyomást!

A zöld teának számos előnyös hatása van: felgyorsítja az anyagcserét, segít csökkenteni a magas vérnyomást, sőt még a fogszuvasodás ellen is véd. Az új kutatásokból nemrég ráadásul az is kiderült, hogy javítja a memóriát és a kognitív funkciókat is.

Bővebben...

hírek

A kék szín nyugtató és térnövelő hatása

A kék szín számtalan árnyalata könnyen ihletet adhat egy szoba vagy otthon berendezésénél, hiszen a különböző árnyalatok nagyon jól társíthatók egymással.

Bővebben...

Élvezzük a fűszernövények aromáját!

A konyhai fűszernövények egyik legélvezetesebb hatása a bennük található aroma, amely ízesíti és gazdagabbá teszi ételeinket. Bővebben...

Fontos a szem helyes ápolása!

A szem ápolása ugyanolyan fontos, mint bármely más testrészünké, ehhez ajánlunk néhány tippet és ötletet cikkünkben.

Bővebben...

8 ok, amiért a növénye beteg lehet!

Egy szobakertész számára a legszomorúbb tény, ha a növénye beteg, és nem tud rajta segíteni, hiszen nem tudja, mi lehet a baj forrása. Íme, 8 tipp, ami miatt a növényünk beteg lehet.

Bővebben...

Segítség beteg az orchideám mit tegyek?

Sárgul, levél hullik a virág, száradnak a hajtások apró pöttyök és foltok jelennek meg vajon mi baja lehet az orchideámnak? Ismerje meg az orchidea betegségeit, tüneteit és kezelését. Bővebben...

Mire jó a kakukkfű mint gyógynövény?

Fűszer, köptető, görcsoldó is többek között a kerti kakukkfű. Földközi-tenger térségének sziklás legelőiről származó növényt szár nélkül májustól júliusig gyűjtik.

Bővebben...

Méreganyagokat találtak a rúzsokban!

Terméktesztelők aggasztó összetevőket találtak a rúzsokban, melyek közül némelyik rákkeltő méreganyagnak bizonyult. Drágább márkák esetében is találtak hiányosságokat. Bővebben...

Teremtsünk fillérekből fűszerkertet!

A fűszernövények legtöbbször szárított formában kerülnek a boltok polcaira, ám ebben a formában az ízük, aromájuk meg sem közelíti a friss fűszernövényét. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!