A tél egyik legszebb virágzó szobanövénye a karácsonyi kaktusz, amely novembertől díszíti otthonodat, fantasztikus színes virágával a téli szürkeségben. De mi lehet az oka, ha nem virágzik télen sem a karácsonyi kaktuszod?

A karácsonyi kaktusz egy nagyon hálás szobanövény, amelyet igen könnyű virágzásra bírni, mindössze egy kis apró titok vagy inkább trükk kell ahhoz, hogy télen a legszebb formáját hozza ez a növény a te otthonodban is. A nagy titok pedig nem más, mint a növény pihentetése, vagyis csak akkor fog télen virágozni a karácsonyi kaktuszod, ha nyáron pihenteted.

A karácsonyi kaktusz gondozása és igényei

Induljunk el attól a ponttól, hogy a karácsonyi kaktuszod épp levirágzott februárban.

Amikor az utolsó virág is lepotyogott a növényről, a locsolást szép lassan csökkentesd le, és hagyd a növényt pihenni május végéig. Előfordul, hogy a karácsonyi kaktusz tavasszal vagy nyáron is virágot hoz, gyakran pont a húsvéti szezonban kezd el virágozni. De a karácsonyi kaktusz és a húsvéti kaktusz két külön növény, így ha a te karácsonyi kaktuszod nem virágzik télen, akkor lehet, hogy az pont egy húsvéti kaktusz. A különbség mindössze annyi, hogy a karácsonyi kaktusz levele sima kerek, addig a húsvéti kaktusz leve kissé rücskös.

 

A karácsonyi kaktusz pihentetése

Nyáron, ha van kerted a karácsonyi kaktuszokat ki is teheted a kertbe egy világos, de nem tűző napos helyre, és bánj vele úgy, mint a többi kint nyaraló szobanövényeddel.

Ám a nyár végén pl. szeptember elején vidd be a lakásba a karácsonyi kaktuszt és csökkentesd le a locsolást, épp csak annyi vizet kapjon, hogy a gyökere ne száradjon ki. Érdemes a növényt ilyenkor egy hűvös kb. 10-15 fokos, és kissé sötét helyre tenni, hogy kipihenje magát.

Végül november elején, ültesd át friss virágföldbe, és tedd világos helyre, pl. ablak elé, és kezd el növelni az öntözés mennyiségét, és a tápoldatot is kezd el újra kis mennyiségben adagolni. Így november végére a karácsonyi kaktuszod virágba borul, és egészen január végéig tele lesz virágokkal.

A nyugalmi időszak alatt az öntözést csökkentsd le minimálisra, míg a virágzási időszakban ne hagyd a földjét kiszáradni, de azért a túllocsolást is kerüld el.

                                                  Jó tanács!

Ha megjelennek a növényen az első bimbók, már ne forgasd a növényt, és ne tedd át másik helyre, mert ebben az esetben a bimbók lepotyognak a növényről.

Az átültetésre mindig csak a virágzási időszak elején kerüljön sor, ehhez laza jó vízáteresztő képességű virágföldet használj. Tápoldatot csak kéthetente adagolj az öntözővízhez, de fontos hogy a frissen átültetett, karácsonyi kaktuszt egy hónapig még ne tápoldatozd, mert így kiégeted a növényt.

Jó, ha tudod, hogy a karácsonyi kaktusz és a húsvéti kaktusz között van különbség, két külön fajtáról van szó, ennek ellenére sok karácsonyi kaktusz képes tavasszal is virágot hozni.

Tehát ha azt szeretnéd, hogy a te karácsonyi kaktuszod is gyönyörű virágokat hozzon télen, fontos, hogy ősztől tedd a növényt egy kicsit hűvös és sötét helyre, csökkented le a locsolást, és hagyd pihenni a növényt. Így a téli időszakban garantáltan tele lesz szebbnél szebb virágokkal.

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!