Profi szakmunkához és egyszerű kerti munkákhoz fontos, hogy megfelelő szerszámokkal dolgozz ősszel. Érdemes ezért minőségi és hosszú távon is tartós eszközöket beszerezni. Az őszi szezon sajátosságai miatt pedig ki lehet emelni pár szerszámot, amelyek különösen jó szolgálatot tesznek az őszi kerti munkáknál. Nézzük tehát a legfontosabbakat.

Az őszi kerti munkák legfontosabb szerszámai

Sokszor nehéz megítélni, pontosan milyen szerszámokra lesz szükség. Célszerű ezért az alapvető kellékeket mindenképpen beszerezni, hogy ne érjen váratlan meglepetés. A következő szerszámok nélkül nem érdemes belevágni az őszi kerti munkákba:

  • ágaprító
  • ásó,
  • gereblye,
  • kapa,
  • létra,
  • lombfúvó
  • metszőolló,
  • sövényvágó.

A szerszámok beszerzésénél figyelj oda, hogy minőségi termékeket válassz, mert csak azokkal lesz igazán hatékony a munka és azokat tudod – megfelelő karbantartás mellett – akár évekkel később is használni. Ha biztosra mész, akkor megbízható helyről, a legjobb gyártók szerszámait rendeled meg. Mindezt megteheted a Zákány Szerszámház oldalán, ahol kizárólag magas kvalitású márkák termékei kaphatóak.

Az imént felsorolt kerti szerszámok többségénél nincs szükség különösebb magyarázatra, hogy miért is olyan hasznosak. Hiszen jól tudjuk, hogy egy kertes házban kell legyen ásó, gereblye, kapa, létra, metszőolló. Az ágaprító, lombfújó és sövényvágó esetén viszont már felmerülhet a kérdés, hogy valóban megéri ezeket beszerezni? Valóban időt és energiát takaríthatunk meg, ha ezeket beszerezzük?

Mire jó egy ágaprító?

Az őszi kerti munkák elvégzéséhez érdemes ágaprítót beszerezni, hiszen az őszi gallyazások során rengeteg ág és gally kerül levágásra, amivel valamit kezdeni kell. Egy ágaprító ilyenkor lehet nagyon hasznos.

Érdemes azonban szem előtt tartani bizonyos szempontokat, mielőtt kiválasztod a megfelelő ágaprítót. Idetartozik a biztonság, az ár-érték arány vagy épp az adott kert típusa. 

Egy ágaprító főként három dologra használható:

 

  • Könnyebb  tárolás és szállítás: az ágaprító feldarabolja a nagy ágakat, így azok a zöldhulladék elszállításához alkalmas zacskóba téve könnyebben tárolhatók, szállíthatók.
  • Mulcs: A mulcs, egy természetes, szerves talajtakaró réteg, amely fokozatos lebomlása során a talajba értékes tápanyagok kerülnek vissza. Csökkenthető vele a nap és a szél miatti párolgás, valamint a gyomok elleni védelemben is jól használható. A kertben szinte bármilyen szerves anyagból lehet mulcs. A gallyazás során levágott ágakból az ágaprító gép, kiváló mulcsot tud készíteni, így az egyébként zöldhulladékként elszállításra kerülő gallyakból a kerted számára értékes mulcs készíthető.
  • Komposztálás: A gallyazással keletkező ágak és gallyak felhasználásának másik lehetősége a komposztálás. A komposztálás során a szerves anyagok lebomlanak, így a kerted számára értékes tápanyaggá alakulnak.  

Az ágaprító működése és annak hatékonysága attól is függ, hogy milyen típust választasz. Amennyiben a halk, csendes és környezetbarát megoldásokat részesíted előnyben, a maróhengeres fajták lesznek segítségedre. Ha gyorsabb, a lehető legnagyobb mennyiségű kerti hulladékot szeretnéd gyorsan eltávolítani, akkor számodra inkább a késes típus a kézenfekvő választás.

Sövényvágó

Ősszel különösen sok időt kell gallyazással tölteni. A sövényvágóval azonban egyszerűen és kényelmesen elvégezheted ezt a munkát. Több fajtája és típusa is megkülönböztethető: 

  • Benzines sövényvágó: jellemzően a nagyobb teljesítménye miatt érdemes a benzines meghajtást választani. 
  • Elektromos sövényvágó: több előnye is van a hagyományos, benzines típusokkal szemben. Amellett, hogy kevesebb kárt okoz a környezetednek, halkabb működése miatt a zajszennyezése is alacsonyabb, így sokkal szomszédbarátabb megoldás.
  • Akkus sövényvágó: Az akkus sövényvágók az elektromos sövényvágókhoz hasonlóan nem terhelik a környezetet és további nagy előnyük, hogy működés közben a vezeték sincs útban, így még könnyebb velük a munka. Az akkumulátoros típusok hosszú távon jelenthetnek hatékony segítséget az őszi kerti munkákhoz. Akár több évig, több ezer töltési ciklussal is lehet számolni egy-egy darabnál. 

A sövényvágó kiválasztása során mérlegelni kell az adott kert típusát és a lehetőségeket. Nagyobb kertekhez például a benzines meghajtású, míg a az elektromos és akkus fajták a kisebb tereken vagy távolabb elhelyezkedő növények eléréséhez jelenthetnek jó megoldást mobilitásuk miatt. 

Lombfúvó

A kertben összegyűlő sok levelet legegyszerűbben lombfúvó segítségével gyűjtheted össze. A levelek és gallyak mellett szinte bármilyen szennyeződést eltávolíthatsz vele. Ezáltal gyorsan és egyszerűen takaríthatsz a kertben. A biztonságos használathoz érdemes beszerezni bizonyos biztonsági felszereléseket. Idetartozik például a porvédő maszk vagy a kesztyű. A többi géphez hasonlóan szintén a következő meghajtású típusokat használhatod:

  • Benzines lombfúvó: erősek, hatékonyak nagy kertekben adódó munkálatokhoz. Szabadban vagy jól szellőző helyen ajánlott használni.
  • Elektromos lombfúvó: csendesek és mobilisak, kisebb kertekhez vagy udvarokhoz ajánlott.
  • Akkus lombfúvó: jól mozgathatóak, de figyelni kell rá, hogy rendszeresen fel legyenek töltve. Az akkumulátor ugyanis megterheli a szerkezetet, így az könnyen lemerülhet.

Használata során ajánlott figyelni a szél mozgására is. Minél csendesebb időben állsz neki a feladatnak, annál hatékonyabb lesz az eredmény is. Szintén célszerű odafigyelni a külső környezetre, például a szomszédokra is. A lombfúvó alapvetően egy hangos eszköz, ezért ne túl korán vagy ne túl későn álljunk neki a levelek eltakarításának. 



A megfelelő őszi kerti szerszám kiválasztása

A különböző szerszámok tehát alapfelszerelésnek számítanak az őszi kerti munkák során. A Zákány Szerszámház kínálatában pedig széles a választék, így számos típus közül vásárolhatod meg a leginkább ideális eszközt. Legyen szó otthoni vagy komolyabb ipari feladatok ellátásáról. 

A rendeléshez csupán ezeken a lépéseken kell végigmenni:

  • Látogasd meg a webáruházat!
  • Olvasd el a kiszemelt kerti szerszámról az információkat!
  • Válaszd ki a számodra megfelelő szerszámot az őszi szezonra!
  • Rendeld meg és nincs más dolgod, mint várni a futár érkezésére!

A Zákány Szerszámház oldalára regisztrálva hírlevélen keresztül is hozzájuthatsz a legújabb termékekhez, információt kaphatsz az aktualitásokról, illetve kedvezményekre is szert tehetsz.

(X)