Aki egyszer belekezd a fűszernövény termesztésbe, soha többet nem vesz a boltban szárított fűszernövényt. De mi a helyzet, ha nincs kerted, és csak a lakásban tudsz fűszernövényt termeszteni? Megmutatjuk, hogyan legyél sikeres fűszerkertész télen is!

Fűszernövények a konyhában

Kint a kertben már van jó néhány tő fűszernövényed, de télen is szeretnél friss fűszernövényekkel főzni? Esetleg nincs kerted, és csak a lakásban tudsz kertészkedni? Semmi gond, hiszen fűszernövényeket egy kis praktikával télen is tudsz termeszteni akár a konyhaablakban is.

Megmutatjuk, mire ügyelj, ha télen a lakásban szeretnél fűszernövényeket termeszteni:

  1. lépés: Keres egy világos helyet a konyhádban, vagy a lakás azon pontján, ahol majd a fűszernövényeket elhelyezed. A fűszernövényeknek télen nagyon sok fényre lesz szükségük, így ha a te lakásodban sincs elég fény a téli hónapokban, szerezz be egy termesztő lámpát, amely remek kiegészítés lehet a fény pótlására.
  2. A fűszernövények termesztéséhez ideális a déli fekvésű ablak, de egy világosabb előtér vagy folyosó is megfelelő számukra, ha a hőmérséklet 15-18 C fok felett van, Sem a huzatos sem a hideg helyiségek nem alkalmasak a fűszernövények termesztésére, hiszen a legtöbb fűszernövény a mediterrán meleg vidékről származik, így télen is igénylik a melegebb hőmérsékletet.
  3. Sajnos nem mindegy milyen fűszernövényt választasz a beltéri termesztéshez, hiszen vannak olyan fűszernövények, amelyek kissé finnyásak, így télen nem érzik jól magukat a lakásban.

Milyen fűszernövényt érdemes télire választani?

 

Bazsalikom

A bazsalikomot remekül lehet télen beltérben termeszteni, amelyet akár palánta, vagy cserepes növény formájában is meg tudsz vásárolni, de akár magról is tudsz szaporítani.

Földjét soha nem hagyd teljesen kiszáradni, de télen a túllocsolást is kerüld el.

 Bazsalikom fűszernövény cserépben

Metélőhagyma

A metélőhagyma az egyik legkönnyebben termeszthető fűszernövény, magról a legkönnyebb szaporítani. Elég egyetlen kis cserép metélőhagyma, amely télen felhasználható a szendvicsekre, vagy ételek ízesítésére. Ha esetleg van a kertedben metélőhagyma, szedj ki egy kisebb tövet, ültesd át cserépbe, és vidd be télire a konyhaablakba.

 fűszernövények

Menta

A menta is nagyon hasznos télire, hiszen egy jó forró téli tea, még finomabb lesz, ha egy kis mentával is ízesíted.  A mentát szintén magról könnyű szaporítani, de ha hozzájutsz egy kis mentaághoz, akár vízben is tudod gyökereztetni.

 

Oregánó

Az oregánó azok közé a fűszernövények közé tartozik, amelyek kevesebb vízzel is beérik és dugványról is könnyű szaporítani. Remekül passzol minden olaszos, paradicsomos ételhez, sültekhez, de a pizza is finomabb ha oreganót teszel rá.

oregánó fűszernövény

Petrezselyem

Ha van a kertedben petrezselyem, áss ki egy kisebb tövet és vidd be télire cserépben a konyhádba. Ha nincs magról is tudsz szaporítani, így egész télen C vitaminban gazdag friss petrezselymet tudsz majd szüretelni. A petrezselyemnek sok fényre van szüksége, de a hidegebb hőmérsékletet is kedveli.

 Petrezselyem fűszernövény

Kakukkfű

Tudtad, hogy a kakukkfű a téli megfázásos időszakban enyhülést hozhat. Egy finom meleg kakukkfüves tea, vagy egy kakukkfüves fürdő, enyhíti a megfázás tüneteit. Ezért is érdemes télen a lakásban kakukkfüvet termeszteni. Akár magról, akár palántáról érdemes szaporítani. A földjét ne locsold túl, és napos meleg, világos helyre tedd a cserepét.

 kakukkfű gyógytea

Tipp a fűszernövények termesztéséhez!

Ha esetleg ősszel egy üzletben vásároltál egy cserepes fűszernövényt, és ezt szeretnéd télen tovább dédelgetni, fontos, hogy a vásárlás után ültesd át egy nagyobb méretű cserépbe, laza jó vízelvezető képességű virágföldbe. Ugyanis a legtöbb fűszernövény, azért szárad ki a lakásban, mert túl kicsi a cserép és a benne levő talaj mennyisége a növény számára.

Télen másképp kell locsolni a növényeket, mint nyáron, ne hagyd, hogy kiszáradjon a talaj, de ne is öntözd túl a növényeket. A bazsalikom több öntözést igényel, míg a kakukkfű kevesebbet. Minél vastagabb egy fűszernövény levele, annál kevesebb locsolást igényel, és minél vékonyabb légiesebb a levele, annál több nedvességet párologtat el.

Tehát télen a sikeres fűszernövény termesztéshez mindössze fény kell, könnyen termeszthető fűszernövények, és meleg hőmérséklet.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!