A futó szobanövények minden otthonban remekül mutatnak, ráadásul, ha ámpolnanövényként felakasztod őket, még helyet sem foglalnak. Végigfuthatnak a falon vízszintesen vagy függőlegesen, vagy futtathatod őket koszorúba, így dús bokrot csinálhatsz belőlük. Ha nincs sok időd a futónövény gondozására, íme, 3 könnyen gondozható fajta!

Az egyik legelterjedtebb és legkönnyebben gondozható szobanövény a márványos szobaifutóka, mely híres a szívósságáról, és biztos lehetsz benne, hogy túléli a nyaralásodat is víz nélkül.

Mutatunk neked 3 hasonlóan könnyen gondozható szobanövényt, melyek talán kevésbé ismertek, de nagyon szépek és kezdő szobakertészkedőknek sem okoz gondot a nevelésük.

1.Pletyka (Tradescantia)

A Dél-Amerikából származó pletyka az egyik legkönnyebben gondozható futó szobanövény. Annak ellenére, hogy meglehetősen igénytelen növény, igazán mutatós, gyorsan növő ámpolnanövény válik belőle. Sokféle színben elérhető, létezik egyszerű, zöld levelű változata, de vannak, ezüstfehéren vagy sárgán csíkozottak, háromszínű és különleges, lilás árnyalatú levelűek, melyek alapszíne zöld, ám a fonákjuk lilás színű. Könnyedén lehet szaporítani is, dugványa nagyon gyorsan meggyökeresedik. Egyszerűen csak le kell vágni hozzá egy 20-25 cm-es hajtásvéget, vízbe állítani dunsztosüvegbe, és mikor meggyökeresedik, elültetni. Ezzel a módszerrel nagyon hamar lesz mindegyik szobába otthon könnyen kezelhető szobanövény.

A pletyka szeret világos helyen lenni, de félárnyékban is jól elvan. Kivéve, ha színes levelű fajtáról van szó, mert ez fény hiányában visszazöldül. Egész évben jól érzi magát szobahőmérsékleten. A száraz levegőre sem érzékeny, de érdemes napi szinten vízpermettel felfrissíteni. Szereti a nedvességet, a földje sose száradjon ki, de a pletyka egy olyan szobanövény, amely akkor sem pusztul el, ha véletlenül nem locsolod pár napig. A nyári időszakban meghálálja a rendszeres tápoldatozást, de ha nem kap, akkor sem csúnyul meg. Kártevői nem igen akadnak, levéltetvek megjelenhetnek rajta fertőzött növényről, de alapvetően nem jellemző, és betegségekre sem hajlamos.

pletyka kúszónövény

2.Szobaiszőlő (Tetrastigma)

Szőlőt nem csak a kertedben futtathatsz. Létezik egy szőlőfajta, mellyel a szobádat díszítheted, és villámgyorsan nő. Jóllehet szőlő ezen nem fog teremni, de levéldísznövényként is nagyon tetszetős.

A szobaiszőlő Vietnámból származik, ahol örökzöld liánként él, és gyorsan növekszik. Lakásban is szaporán nő, egy év alatt akár 6 métert is kúszhat előre, ezért mindenképpen gondoskodnod kell valamilyen támasztékról, amire felkapaszkodhat, vagy egy nagyobb ívre is felfuttathatod több körben, így egy dús bokor lesz belőle. A hajtásokat érdemes megkötni a támasztékhoz, de a fiatal hajtással óvatosan bánj, mert elég törékeny. Otthon nem fog virágot hozni, de fényes, élénkzöld levelei is éppen elég szépséggel ajándékoznak meg.

Növekedési időszakban kéthetente érdemes tápoldatozni, és bőségesen öntözni. Télen kevesebb vizet kapjon. Jól érzi magát világos és árnyékos helyen egyaránt. Egész évben elviseli a szobahőmérsékletet, télen hűvösebbre vágyik. Elviseli a száraz, fűtött szobai levegőt is. Mivel gyorsan nő, a földje is hamar kimerül, ezért minden tavasszal érdemes friss földbe ültetni. Kártevői nem igen akadnak, csak elvétve fordulnak elő. Dugvánnyal könnyen szaporítható.

 

3.Filodendron (Philodendron scandens)

A filodendron fajok régóta a legnépszerűbb szobanövények közé tartoznak. Vannak hatalmas levelű filodendron fajták, melyek a trópusi esőerdők hangulatát hozzák el otthonunkba, és vannak kisebb levelű, kúszó filodendronok, mint amilyen a Philodendron scandens.

Dél-Amerikából származó növény, amely rögtön elárulja számunkra, hogy szereti a meleget, a nedvességet és a magas páratartalmat. A földjét mindig tartsd nedvesen, kétnaponta tápoldatozd, és minden nap bőségesen permetezd meg vízzel. Ez azért is fontos, mert száraz szobalevegőn könnyen megtámadhatják a pajzstetvek és a tripszek. Ugyanakkor a túl nedves, pangó vizes és hideg földben a gyökere könnyen rothadásnak indul, ezért fontos a rendszeres, de mérsékelt öntözés. A filodendron világos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát, egész évben szobahőmérsékletet kíván. Mivel gyors növekedésű, minden tavasszal ültesd friss földbe.

A kúszó filodendron gyors növekedésű kúszónövény, amely nem igényel különös gondoskodást. Fejdugvánnyal könnyen szaporíthatod, így pillanatok alatt sok szép kúszónövénnyel futtathatod be otthonod falát.

Ezt olvastad már? 5 szobanövény, amelyek a levelükkel teszik látványossá otthonodat


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!