A levéldísznövények nem véletlenül kapták a nevüket, ugyanis leveleikkel legalább annyi szépséget varázsolnak otthonodba, mint bármelyik virágos növény. Mindegyik szobanövény lehet gyönyörű, még az egyszerű levelűek is, ám léteznek igazán különleges levéldísznövények, melyek színűkkel vagy formájukkal nyűgöznek le. Mutatunk 5 ilyen szobanövényt!

kroton szobanövény

A levéldísznövények önmagukban is nagyon szépek, de a virágos növények mellől sem hiányoznak, hiszen ők alkotják a zöld hátteret a virágok számára. Vannak olyan levéldísznövények, melyek virágok nélkül is álomszépek. Ismerj meg 5 ilyen szobanövényt!

1.Alokázia (Alocasia)

Az alokázia minden bizonnyal az egyik legszebb levéldísznövény. Olyan, akár egy nagy levelekből álló csokor, de ezek nem közönséges lomblevelek, mert ezekről a mélyzöld színű levelekről nem tudod levenni a szemed. Olyanok, mintha fémesen ragyognának, és messziről „világítanak” a felületükön a fehéren kirajzolódó levélerek. Mintha egyenesen az esőerdőből csöppent volna ide ez a növény. Nem véletlen, hogy magas páratartalmat igényel, és félárnyékos vagy árnyékos tenyészhelyet. Egész évben kedveli a meleget, télen sem kerülhet 18 fokos hőmérséklet alá. Tavasztól őszig erősen nyirkosan kell a földjét tartani, de a pangó vizet akárcsak a többi szobanövény, az alokázia sem bírja. Télen, a nyugalmi időszakában kevesebb vizet kapjon. Arra ügyelj, hogy a bőröd ne érintkezzen a nedvével, mert bőrirritáló anyagokat tartalmaz. 

2.Kövirózsacserje (Aeonium)

Az alacsony növésű, talajtakaró és sziklakertekbe való pozsgás kövirózsát mindenki ismeri, „cserjés” változatát azonban már kevesebben. A kövirózsacserje olyan, akár egy kis fácska, amelynek minden ágán egy kövirózsa csücsül. A kövirózsacserje is a varjúhájfélék családjába tartozik, húsos levelei sokáig bírják a szárazságot, ezért egész évben keveset kell öntözni. Télen még ennél is kevesebbet, csak ritkán kapjon vizet. A világos, akár napos tenyészhelyet kedveli, nyáron a szabadba is kitehető. Tavasztól őszig kéthetente kaktusz-tápoldattal érdemes tápozni, és kaktusz ültetőközegbe érdemes ültetni. A pangó víz elpusztíthatja, és azt sem szereti, ha télen túl meleg helyen áll.

3.Zebralevél (Calathea zebrina)

Milyen lehet a zebralevél levele? Hát persze, hogy csíkos! A növény hatalmas, sötétzöld levelein a világoszöld csíkok pazar látványt nyújtanak. Amerika trópusi vidékeiről származik, világos vagy félárnyékos helyet kíván. Kedveli a meleget, egész évben igényli a legalább 20 fokos hőmérsékletet. Trópusi növény lévén párás környezet igényel, de szerencsére jól alkalmazkodik a szobai körülményekhez is. Érdemes permetezéssel biztosítani számára a párás környezetet. Fontos, hogy soha ne öntözd hideg, kemény vízzel, a lágy, szobahőmérsékletű vizet igényli, ha hideg éri, megállhat a fejlődésben. Tavasztól nyár végéig kéthetente kapjon tápoldatot.

4.Kroton (Codiaeum)

A kroton, vagy más néven csodacserje Délkelet-Ázsiából származik, igazán feltűnő, színes egyéniség a szobanövények között. Talán nincs is ennél színpompásabb, tarkább levelű növény, melyet otthonodban tarthatsz. Hatalmas, színes erezetű, bőrszerű levelei nem csak szemvidítóak, hanem nagyon elegánsan is mutatnak. A közvetlen napfényt nem tűri, de világos helyen kell lennie, máskülönben elhalványulnak élénk színei. Tavasszal és nyáron nyirkosan kell tartani a földjét, de soha ne pangjon a földjében a víz. A hideget nem bírja, ahogy a huzatot sem. Kéthetente kaphat tápoldatot tavasztól őszig. Igényli a magas páratartalmat, ezért közvetlenül permetezd, vagy közvetett módon tedd párásabbá a környezetét. Ha nem megfelelően gondozod, akkor sajnos felkopaszodik, és szép színeit is elveszíti.

5.Kóleusz (Coleus blumei)

A kóleusz, más néven díszcsalán szintén egy szemet gyönyörködtető levéldísznövény. Ázsia és Afrika trópusi vidékeiről származik. Elképesztő színválasztékban érhető el, szinte ragyognak a színes levelei. Bokros küllemű növény, de cserjévé is nevelhető, és léteznek lecsüngő hajtású változatai, melyek remekül mutatnak ámpolnanövényként. Apró, jelentéktelen virágait már bimbóként csípd le róla, hiszen ezek nem díszítenek, ám nagyon sok energiát vesznek el az anyanövénytől, aminek a levelek szépsége láthatja a kárát. Bár a díszcsalán is egy különleges szépségű növény, szerencsére a gondozása nagyon egyszerű. Egész évben napra vágyik, különben elveszíti tüzes színét. Nyáron a szabadban is tartható. Igényli a bőséges öntözést, télen is szereti, ha kellően nedves a földje. Fejdugványokkal a legegyszerűbb szaporítani, ezek hamar meggyökeresednek vízben. Az anyanövénynek is jót teszel, ha lecsíped a hajtásvégeit, mert így szép, sűrű bokorrá fog fejlődni.

Nem csak a virágos dísznövények között találhatsz lenyűgöző szépségeket. A levelükkel díszítő szobanövények is legalább olyan gyönyörűek lehetnek, mint a legszebb virágú dísznövények.

A folytatásban: Így lesz virágzó gyönyörű orchideád az otthonodban! 3 részes cikk sorozat!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!