A medvehagyma a tavasz egyik legnépszerűbb növénye. Nagyon egészséges, ám a szedésének szigorú szabályai vannak. Védett területen nem szabad letépni, azon kívül napi két kilogrammnál többet nem lehet gyűjteni. De akár teljesen háborítatlanul is hagyhatod az erdőben megbújó medvehagymákat, ha megtermeled otthon magadnak!

A medvehagyma (Allium ursinum) az amarilliszfélék családjába tartozik, és olyan növényekkel áll rokonságban, mint a tőzike, a nárcisz vagy a hóvirág. Különös nevét onnan kapta, hogy a téli álmukból ébredő medvéknek ez az egyik legkedvesebb csemegéje.

A medvehagyma évelő növény. Hazánkban főleg gyertyános, tölgyes és bükkös erdők aljnövényzetében találkozhatunk vele. Fokhagymaillatú levelei segítenek megkülönböztetni a medvehagymára nagyon hasonlító, ám mérgező májusi gyöngyvirágtól és őszi kikericstől. Leveleit még a virágzás előtt érdemes szedni, és frissen felhasználni, mert kiszárítva gyengébb a gyógyhatása.

A medvehagyma jótékony hatásai

A medvehagyma számos gyógyhatása ismert, és népszerű szer a homeopátiában is. Összetételében legjobban a fokhagymára hasonlít, ám a fokhagyma sokféle jótékony vegyületei nagyobb mennyiségben találhatók a medvehagymában.  Akárcsak a fokhagyma, a medvehagyma is pozitívan hat az érrendszerre, csökkentheti a káros koleszterinszintet és a magas vérnyomást. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz magnéziumot, ezért véd a stressztől, támogatja az izmok működését, és a szív munkáját. Serkenti az emésztést, védi a gyomrot, jót tesz székrekedés és hasmenés esetén egyaránt. Vízhajtó hatású, vese- és hólyagtisztító hatású. Légúti betegségnél is alkalmazzák, emellett természetes antibiotikum. Tinktúra és tea formájában is élvezhető a gyógyhatása.

A medvehagyma kerti termesztése

Nem kell az erdőt járnod tavasszal, hogy medvehagymát gyűjts, hiszen a kertedben is termeszthetsz medvehagymát különösebb nehézség nélkül. Természetes élőhelyén, enyhén savanyú, nedves talajú erdőkben, a talajszinten, árnyékos helyen terem. Különösebb igényei a kerti termesztésénél sincsenek. Keress a kertedben árnyékos vagy félárnyékos helyet, ahová nem süt közvetlenül a nap. A ház mellé, vagy gyümölcsfák aljába is érdemes vetni. A talajra nem különösebben igényes, és trágyáznod sem kell feltétlenül. A medvehagyma nem érzékeny a talaj tápanyagtartalmára, elegendő számára, ha árnyékban lehet és nedves a talaj, így is teremni fog. Tavasszal és ősszel egyaránt ültethető magról vagy hagymáról. Tavasszal érdemes a magvakat szétszórni 1-2 cm mélyen, ősszel pedig hagymás növényként 15-20 cm mélységben. Utóbbi következő tavasszal már „szüretelhető”, de csak óvatosan. A fiatal növényekről az első 2-3 évben csak a levelek felét veheted le maximum, máskülönben károsíthatod a növényt, és nem fog újra kihajtani. Csak 3 év múlva lesz olyan erős ez az évelő, hogy kibírja, ha az összes levelét leszeded róla. A fejlődése során csak két dologra kell figyelned, hogy megtisztítsd a gyomoktól, és a talaj körülötte mindig legyen nedves.

A medvehagyma betakarítása

Szerencsére a kertben termesztett medvehagyma szedésénél nem kell attól tartanod, hogy más növénnyel összetéveszted, ez csak az erdőben fordulhat elő. Tavasszal még a virágzás előtt érdemes a leveleit begyűjteni, ugyanis ekkor a legmagasabb a szárazanyagtartalma, azaz ilyenkor a legértékesebb. Ugyan szárítani is lehet, de mivel a szárítás során hatóanyag tartalmának jelentős részét elveszíti, a szárított növény már kevesebb jótékony hatással fog megajándékozni. De ha nagyon sok termett, és szeretnél későbbre is tartogatni belőle, akkor jobban teszed, ha lefagyasztod a frissen szedett leveleket. Így a tápanyagtartalmát is jobban megőrizni.

A medvehagyma felhasználása

A medvehagyma íze és illata a fokhagymára emlékeztető, ezért pontosan úgy használható, akár a fokhagyma gumója, és az újhagyma levele például. Bár a gumója is ehető, ha szeretnéd, hogy minden évben teremjen a kertedben, a gumóját kénytelen vagy meghagyni épségben a föld alatt. A levelét leggyakrabban frissen fogyasztjuk, felaprítva salátába, vajas kenyérre, de remek fűszervaj és szendvicskrém is készíthető vele. Megszórhatod vele a szendvicsed, a reggeli omlettet, vagy hamburgerbe is teheted. Készíthetsz belőle remek pesztót tésztákhoz, halételekhez, húsokhoz. Mennyei krémlevest főzhetsz belőle, vagy könnyű főzeléket spenóttal kombinálva, de húsok töltelékébe is rakhatsz belőle. A medvehagyma felhasználásának csak a fantáziád szabhat határt.

A medvehagyma házi termesztése neked is sok előnnyel jár, hiszen bármennyit felhasználhatsz belőle, ráadásként megvéded a hazai, vadon termő medvehagyma állományokat.

A folytatásban: Erre figyeljünk ha medvehagymát szedünk!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!