Ha szereted a földimogyorót, próbáld meg termeszteni a saját kertedben! A földimogyoró nevelés nem bonyolult, sőt, igazán egyszerű! Érdemes otthon termeszteni, mert nagyon egészséges, ráadásul különlegesen fejlődik, ami igazi érdekességet jelent a kertészkedők számára. Elmondjuk, hogyan termessz földimogyorót!

A földimogyoróra a legtöbben úgy tekintünk, mint finom snackre, amit jól esik ropogtatni két főétkezés között, pedig egy igazán tápláló élelmiszer. Rengeteg benne a fehérje, a rost, viszont koleszterint nem tartalmaz egyáltalán. Bőségesen tartalmaz B-vitaminokat: B1, B2, B3, B5, B6 vitaminokat és folsavat, valamint E-vitamint.

A földimogyorót az olajos magjáért szeretjük, de valójában nem a mogyorófélékkel áll rokonságban. A földimogyoró közeli rokonai a bab, a borsó és a lencse, ugyanis ő is a hüvelyesek rendjébe tartozik.

Földimogyoró: egy különleges növény Dél-Amerikából

A földimogyoró őshazája Dél-Amerika, Peru. Fénykedvelő, melegigényes növény, de szerencsére a termesztésre szánt fajtái megbirkóznak az Északi-félteke hűvösebb tavaszaival is. A talajra nem igényes, sőt, a homokos, kisebb tápanyagtartalmú talajban is kiválóan fejlődik. Rossz vízelvezetésű, pangó vizes, kötött talajokban biztosan nem fog megmaradni. A földimogyoró önbeporzó növény, nincs szüksége beporzó rovarokra a megtermékenyítéshez. Különlegessége, amit biztosan meg fogsz csodálni, ha földimogyorót ültetsz a kertedbe, hogy a virágai a megtermékenyülés után a föld alá húzódnak, és a magvak ott érnek be. Bármennyire is népszerű snack a földimogyoró, a világon megtermett mennyiségének a feléből a hasonlóan kedvelt mogyoróvaj készül.

Mikor ültesd a földimogyorót?

Április vége, május eleje a földimogyoró ideális vetési ideje, de mindenképpen érdemes megvárni az utolsó fagyokat a biztonság kedvéért. Ha mégis kellemetlen meglepetést okoz az időjárás, és visszatérnek a fagyok, vastag fekete fóliával takard be a földimogyoró ifjoncokat.

Korán érő fajtát tanácsos választani a mi éghajlatunkra, mert a földimogyoró érési ideje elég hosszú, 100-130 nap. A földimogyoró magról vethető, de ha van kedved a palántázáshoz, akkor a magvetést beltérben a kiültetés előtt már 5-8 héttel elkezdheted.

Hová ültesd a földimogyorót és hogyan?

A földimogyoró a talajra nem túl kényes, a  fényviszonyokra viszont annál inkább. Mindenképpen olyan helyet válassz neki a kertben, ahová egész nap odasüt a nap.

Ültetéshez friss, nyers, főtlen, pörköletlen földimogyoróra van szükséged. Ültetheted héjastul is, azaz a tokjával együtt, de ki is törheted a héjából, és vetheted a csupasz magot is.

Ha beltéri palántázással szeretnéd kezdeni a földimogyoró nevelését, akkor tölts meg tejfölös poharakat, esetleg papírpoharakat háromnegyedig palántázófölddel. Alaposan nedvesítsd át a földet, majd 3-4 szem magot helyezz el a föld felszínén, és takard be őket egy ujjnyi vastagságú földdel. A földimogyoró hamar kicsírázik. Meleg, napfényes helyen hagyd növekedni a palántákat, és az utolsó fagyok elmúlta után ültesd ki a kertedbe.

Ha a magvakat közvetlenül a kertbe ülteted tavasszal, akkor ültesd a magvakat 4-5 cm mélyen a földbe, 40 cm-es tőtávolságra egymástól. Ha nagyon kötött, agyagos a kerted talaja, homokkal és komposzttal mindenképpen lazítsd fel ültetés előtt.

Hogyan gondozd a földimogyorót?

A földimogyoró, ha egyszer kihajtott a földből, szépen, gyorsan fejlődik. Mikor már eléri a 15 cm-es magasságot, lazítsd meg a növény körül a földet, és kupacold fel, ahogyan a burgonyánál is szoktuk csinálni. Mikor megjelennek a szép, sárga pillangós virágok, hamarosan megfigyelheted a földimogyoró egyik legkülönlegesebb jelenségét. A virágok megtermékenyülése után a terméstartók a talaj felé kezdenek növekedni, majd elbújnak a laza föld alá. A földimogyoró a föld alatt fog kifejlődni. Ezután nincs más dolgod, mint öntözni, néha megtrágyázni, és gyommentesen tartani.

A földimogyoró betakarítása

A földimogyorót az utolsó fagyok után veted, és az első fagyok előtt szüretelheted. Utóbbira körülbelül szeptember végén-október elején kerül sor. Amikor a növény már elsárgul, ásóval nyúlj alá a föld alatt, és óvatosan forgasd ki a földből. Rázd le a földet a növényről, majd akaszd fel valahol beltérben, száraz, szellős helyen 3-4 hétre, hogy száradjon. A nedves mogyoró könnyen penészedik, ezért fontos a megfelelő szárítás. A hüvelyeket aztán óvatosan fejtsd le a szárról.

A földimogyoró pörkölve a legfinomabb. Ehhez héjastul vagy anélkül süsd meg a sütőben 170-180 fokon 20 percig. A frissen pörkölt mogyoró íze semmihez sem fogható!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!