Fűszerkertet kialakítani a kertünkben mindig remek ötlet. Vegyszermentes, bio-fűszereket termeszthetsz, mindig frissen kerülhetnek az ételbe, nem szárított formában, így sokkal intenzívebb ízt adnak egy-egy fogásnak. Már csak azt kell kitalálnod, milyen növényekkel ülteted be a fűszerkerted. Íme, 3 növény, mely nem hiányozhat!

A fűszerkerted, melyet praktikusan magas ágyásba is vethetsz, mindig napos helyen alakítsd ki, mert a legtöbb fűszernövény a mediterrán térségből származik. Mi is 3 mediterrán térségben közkedvelt fűszernövényt ajánlunk neked ültetésre, melyeket manapság a magyar konyhában is előszeretettel használunk még a magyaros ételek ízesítéséhez is.

1.Oregánó

Oregánó nélkül a legtöbb finom olasz étel, pizza és tésztaételek elképzelhetetlenek. De nagyon sok magyaros fogást is hihetetlenül izgalmassá tesz az oregánó, és nem csak a paradicsomos fogásokat. Egy sült csirke is mennyei lesz tőle, de használhatod töltelékekhez, burgonyás és halas ételekhez, grillezett húsokhoz és zöldségekhez is.

Az oregánó, más néven szurokfű egy nagyon ősi gyógy- és fűszernövény, melyet már az ókorban is alkalmaztak, igaz akkor főként fertőzésellenes és köhögéscsillapító hatásáért kedvelték. Manapság egész Európában elterjedt, de fűszerként főként az olasz konyhából ismerjük, mint a pizzák és bolognai spagettik elmaradhatatlan ízesítőjét. Azért csínján kell vele bánni, túlzásba nem szabad esni az oregánóval, mert nagy mennyiségben keserűvé teszi az ételt.

Az oregánó magvait március végén már elvetheted. Mikor már lesznek kifejlődött növényeid belőle, akkor pedig tőosztással szaporíthatod tavasszal vagy ősszel. Nyáron is bármikor szaporíthatod fejdugványokkal.

2.Kakukkfű

A kakukkfű is a mediterrán konyha kedvence, és erős aromája miatt, akárcsak az oregánót, ezt is mértékkel szabad csak használni. Szárítva, nem kellően légmentesen zárva hamar veszít értékes aromájából, ezért különösen hasznos, ha megtermeled magadnak, hogy mindig legyen belőle friss, aromás formában. Remek fűszerezője a paradicsomos ételeknek, de izgalmasabbá teszi a sült húsokat, hurkákat, halakat, krémeket, mártásokat, leveseket, káposztás és burgonyás ételeket is. A kakukkfű is számos gyógyhatással büszkélkedhet, étvágyjavító, erősíti a gyomrot, oldja a görcsöt, enyhíti a puffadást, és csillapítja a köhögést.

A kakukkfüvet érdemes cserépben is nevelni, mert télire beviheted a konyhaablakba, és remekül átteleltethető.

A kakukkfüvet vetheted tápanyagdús földbe, meghálálja, de mostohább körülmények között, sziklakertben is megterem. Fontos számára a napfény, és a nedvesség, de a pangó vizet nem tűri. Nem csak magvetéssel, hanem palántázással is szaporíthatod, a palántákat 20 cm-es tőtávolságra ültesd ki a fűszerkertbe. Később már dugványozással és tőosztással is szaporíthatod kakukkfüveid számát.

3.Bazsalikom

A bazsalikom is az olasz ételek egy kedvenc fűszernövénye, ám nem a mediterrán térség az őshazája. A bazsalikom valaha csak Indiában termett, innen terjedt el a világ számos pontjára. A bazsalikom elmaradhatatlan társa a paradicsomnak, de passzol a hüvelyesekhez, gombához, halakhoz, sültekhez, darált húsokhoz, főzelékekhez, levesekhez, savanyúságokhoz. A híres-neves pesztó fő összetevője is a bazsalikom. Az oregánóhoz és kakukkfűhöz hasonlóan ebből sem kell bőséges mennyiség, ha fűszerezésről van szó, ha túlzásba esel, keserűvé teszi az ételt. Hő hatására elveszíti ízét, ezért mindig a főzés vége felé add az ételhez.

A bazsalikom jótékonyan hat az emésztésre, és frissítő hatású.

A fűszerkertben meleg, napsütötte helyre kerüljön, jó vízelvezetésű, tápanyagdús vagy tápanyagban szegényebb talajban egyaránt megterem. Április elején ültesd el a palántáit 20 cm távolságra egymástól. Ha hidegre fordulna az idő, takard be fóliával. Cserépben is könnyedén nevelhető. Leveleit frissen is felhasználhatod, vagy szárítva, morzsolva. Szárítva fénytől védett helyen, jól záródó üvegben tárold, máskülönben elveszíti aromáját. A friss leveleket olajban vagy vajban fagyasztva is remekül tartósíthatod.

Az oregánó, a kakukkfű és a bazsalikom olyan fűszernövények, melyeket sokan a mediterrán konyhával párosítanak, és pizzán és más paradicsomos ételeken kívül nem merik más fogáshoz használni. Kísérletezz velük bátran, és meglátod, hogy régi, magyaros receptjeidet is milyen finoman meg tudják bolondítani ezek a különleges és egészséges fűszerek.

Aki nem rendelkezik nagy alapterületű kerttel, csak egy nagyobb terasszal vagy erkéllyel, annak sem kell lemondania a fűszernövények termesztéséről. Szerencsére a fűszernövények egy nagyobb dézsában, cserépben, vagy balkonládában is megélnek.

Szerezzünk be a kertészetben egy legalább 40-50 cm nagyságú, lehetőleg agyagcserepet, de egy nagyobb fa dézsa, vagy balkonláda is megfelel. Fontos, hogy az edény alján legyen vízelvezető nyílás.

Az edény aljára tegyünk pár összetört cserépdarabot, vagy egy réteg agyag granulátumot, kavicsot, amely azt a célt szolgálja, hogy a felesleges vizet elvezesse, és a növények gyökerei ne álljanak vízben a locsolás után. Szükségünk lesz még jó minőségű virágföldre, amely komposzttal és istállótrágyával van elkeverve, valamint növényekre, ültető kanálra, és kertészkesztyűre.



Az ültető cserép aljára helyezzük el a vízelvezető réteget, majd töltsük meg a cserepet virágfölddel úgy, hogy a felső 5cm szabadon maradjon.

Ezután a cserép nagyságának megfelelően ültessük el a növényeket, pl. 1 tő bazsalikomot, 1 tő zsályát, 1 tő petrezselymet, 1 tő rozmaringot, a cserép szélére pedig 1-2 tő kakukkfüvet. Hagyjunk a növények között távolságot, hiszen ezek a növények a fejlődésük során egyre nagyobbnak lesznek.

Végül locsoljuk be jó alaposan a földet, és helyezzük el a cserepet egy napos világos részen a teraszon, vagy az erkélyen.

Ne feledjük el, hogy bár a fűszernövények imádják a napos és meleg kertrészeket, a vízigényük eltérő lehet, pl. a rozmaring, vagy a kakukkfű nem szereti a sok csapadékot, míg más fűszernövények kiszáradnak állandó és rendszeres locsolás nélkül. Mivel a növények cserépbe vannak ültetve, sima virágföldben fontos a tápanyag utánpótlás is, ami lehet folyékony tápoldat, vagy granulátum megfelelő mennyiségben adagolva.

A fűszernövényeket kombinálhatjuk virágzó egynyári növénnyel, mint pl. a körömvirág, ami szintén ehető, de ültethetünk a fűszernövények mellé salátákat, pl. rukkolát vagy madársalátát, tépősalátát. Ha a látvány és az illat a fontos, pár tő levendula is mehet a cserépbe.

A pizza fűszerkert viráglabdákban kakukkfű, oregánó, bazsalikom, borsfű és petrezselyem vetőmagok találhatóak. 
 A viráglabdákat nagyon könnyű használni, segítségükkel gyorsan tudsz egy látványos fűszerkertet megalkotni, akár a konyhádban, az ablakban az erkélyeden egy balkonládában, vagy a kertedben is. Alkosd meg a saját organikus pizza fűszerkertedet, és készíts menyei illatos pizzákat.

 

Irány a Zümishop


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!