Az aloe verát évezredek óta használják gyógyászati és szépségápolási célokra. A görög tudósok egyenesen úgy tekintettek rá, mint egy csodanövényre. Aloe vera gélhez tubusba zártan is hozzájuthatsz. De milyen jó lenne, ha otthonodban, egyenesen a növényből használhatnád fel gyógyító hatású, friss nedvét!

Erre is van lehetőség, hiszen könnyen beszerezhető aloe vera növény. Ha kifejezetten gyógyító hatásait miatt szeretnél egyet, akkor válassz egy többéves növény, legalább 3-4 esztendőset, mert ebben sokkal több az aktív hatóanyag. Melyek ezek az aktív vegyületek?

Az aloe vera aktív hatóanyagai

Az aloe vera 75 vegyületet tartalmaz: vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, fájdalomcsillapító, vírus- és baktériumellenes, gyulladáscsökkentő anyagokat, növényi hormonokat és aminosavakat. Az aloe húsos levelei három rétegből állnak, a külső, vastag héj védi a kiszáradástól a növényt, szintetizálja a fehérjéket és szénhidrátokat, a középső sárga nedv a latex, a belső gél 99 százaléka víz, egy százalékban tartalmaz aktív hatóanyagokat.

Hogyan nyerd ki az aloe gélt a növényből?

Egészen egyszerű! Válaszd ki a növényed egyik külső, idősebb levelét, és vágjad le a tövénél. Csak teljesen egészséges levelet vágj le. Egyszerre 3-4 levelet távolíthatsz el. Havonta egyszer teheted ezt meg, két vágás között kell egy kis időt hagyni, ezért ha ennél sűrűbben szeretnél szüretelni, akkor tartsál otthon több növényt. Mossad meg a leveleket, majd szárítsad meg. A tüskéket vágjad le a levél éléről, hogy ne szúrjanak meg. Késsel vagy a kezeddel hámozd meg a levelet, a külső részre nem lesz szükséged. A latex réteget engedd kifolyni, a gélszerű részt szeleteld fel. Néhány napig tárolhatod hűtőben, de a legjobb, ha minél frissebben használod fel.

 

Mire használhatod a friss aloe vera gélt?

Külsőleg-belsőleg sok mindenre, közvetlenül teheted a bőrödre, vagy turmixgépben készíthetsz belőle italt, smoothie-t, vagy turmixot. Ezt a csodagélt nagyon sok panaszra alkalmazhatod:

  • sebgyógyításra, égésekre: az aloéban található vegyületek hozzájárulnak a szebb és gyorsabb sebgyógyuláshoz, fokozzák a bőr kollagéntermelődését, és gátolják a csúnya hegek kialakulását.
  • gyulladt, pattanásos bőrre: fertőzésgátló és gyulladáscsökkentő hatásánál fogva igazi áldás a problémás bőrre. Több hetes, rendszeres használat után láthatóan csökkenti a gyulladásokat és a pattanások számát is, és összehúzza a tág pórusokat.
  • bőrszépítő hatás: az aloe vera hidratálja a bőrt, serkenti a kollagén- és elasztin termelődést, ezáltal simább, feszesebb bőrt eredményez. Halványíthatja a finomabb ráncokat.
  • vírusellenes hatású: a gélben olyan vírusellenes hatóanyagok találhatók, melyek képesek bizonyos vírusokat inaktiválni, többek között a herpeszvírust, az övsömör vírusát, de még az influenza és a HIV-vírus ellen is aktívnak mutatkozott több tanulmányban is.
  • belsőleg fogyasztva jótékonyan hat székrekedés, gyulladások, bakteriális, gombás és vírusos fertőzések esetén.

Biztonságos az aloe vera fogyasztása?

Az aloe vera biztonságos gyógynövény, ám arra érzékenyeknél okozhat mellékhatásokat, bőrpírt, égő érzést. Alkalmazása előtt érdemes bőrpróbát végezni. Belsőleg görcsöket, hasmenést és a vizelet piros elszíneződését okozhatja. Terhesség és szoptatás idején nem ajánlott a fogyasztása, méh összehúzódást okozhat, és az anyatejen keresztül bekerül a baba szervezetébe. Gyerekeknek sem ajánlott 12 éves kor alatt. Néhány hetes használat után érdemes egy hét szünetet tartani.

A cikk folytatása: Dézsás növényként is ültethető az aloé vera növény


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!