A gyógynövények, amelyek közül sok fűszernövényt is megtalálsz, nem igényelnek semmilyen extra törődést, épp ezért akár a balkonkertedben, akár egy kisebb kertben is létre hozhatsz egy saját gyógynövény kertet, amely nem csak szép és illatos, de nagyon hasznos is. Talán már sok gyógynövény a te kertedben is megtalálható, csak eddig fűszernövényként ismerted őket, pedig a rozmaring, az oregánó, vagy a citromfű, kakukkfű is egy-egy hatásos gyógynövény is egyben, amelyekből remek tea készíthető.

A gyógynövények többségének napsütésre és tápanyagban gazdag talajra van szüksége, de szinte mindenféle kertészeti tudás nélkül is termesztheted őket akár a hátsó udvarban, vagy az erkélyen cserepekben, edényekben.

A gyógynövények remekül mutatnak régi edényekben, lábosokban, egy kopott rozsdás fazékban, faládákban, vagy egy ideje múlt fémöntőző kannában. Arra természetesen mindig figyelj oda, hogy az ültető edény alja ki legyen lyukasztva, hogy a felesleges víz el tudjon távozni, mert a pangó víz a növény pusztulásához is vezethet. A legtöbb gyógynövénynek minimum napi 6-7 óra napsütésre van szüksége, de azért vannak olyan gyógynövények, amelyek a félárnyékot is elviselik.

Gyógynövény kert kialakítása

Milyen talajra van szükségük a gyógynövényeknek?

Bármilyen gyógynövényt szeretnél ültetni, fontos, hogy jó minőségű tápanyagokban gazdag talajt válassz az ültetéshez, de a komposzttal kevert virágföld is nagyon jó számukra.

Nagyon fontos, hogy a beszerzés során, amikor a gyógynövény palántákat beszerzed, jól gondold át, melyiket pontosan hová fogod ültetni, hiszen míg egy palánta mindössze 10-15 cm, addig a kifejlett növény akár 1 méteres is lehet. A kisebb növények, mint pl. a körömvirág, a kakukkfű, vagy a rozmaring kisebb cserepekbe vagy edényekbe is ültethető, de a fekete nadálytő, a cickafark, vagy az angyalgyökér viszont csak szabadföldbe ültethető, magasságuk miatt.

Gyógynövények ültetése cserépbe

Mini gyógynövény kertek kialakítása

Ha balkonkertben szeretnél gyógynövényeket termeszteni, akár egy mini gyógynövény kertet is létrehozhatsz, ehhez vásárolj egy nagyobb akár 60-80 cm átmérőjű ültető edényt, és ebbe ültess össze több fajta gyógynövényt.

A legnagyobb kerüljön az edény hátsó részébe, majd elé jöhetnek a kisebb méretű gyógynövények. A gyógynövények metszéssel igen jól kordában tarthatók, így nem kell attól félned, hogy kinövik az edényt, de friss virágföldre minden évben szükség lesz mivel az edényben levő virágföldből gyorsan kifogy az összes tápanyag, sőt a cserépben nevelt gyógynövényeknek nyáron hetente egyszer tápoldatos vízre is szükségük van, hogy pótold a tápanyagokat.

Vannak gyógynövények, amelyek igen gyorsan elszaporodnak, így elnyomják a többi növényt, ilyen pl. a menta és a citromfű, ezeket érdemes külön cserépbe ültetni. Ültetés után jó alaposan öntözd be a talajt, és ha szükséges még egyszer töltsd fel virágfölddel, mert a locsolás során a talaj kissé összeseik.

 Gyógynövények szedése

Hová ültessem a gyógynövényeket?

Míg egyes gyógynövények a napsütésben érzik jól magukat, mások a félárnyékot is jól viselik.

Napos helyre ültethetsz levendulát, bazsalikomot, rozmaringot, borókát, koriandert, borágót, zsályát, oregánót, és csalánt.

Félárnyékba ültethető az angyalgyökér, lestyán, szamóca, borágó, menta, snidling, és a citromfű.

A fekete nadálytő, a macskagyökér, az orvosi tüdőfű, és a menta az árnyékot is elviseli.

Gyógynövények begyűjtése

Készítsünk pontos ültetési tervet

Először is gondold át, milyen gyógynövényeket szeretnél majd termeszteni, melyik fér el a kertedben, és milyen körülményeket tudsz nekik biztosítani, napos, vagy félárnyékos a kerted, vagy esetleg mindkettő. Ezek alapján válaszd ki a növényfajtákat, és csoportokat. Ezután keres fel egy közeli kertészetet és szerez be vetőmagokat, vagy palántákat.

A kezdő gyógynövény termesztő hobbykertészeknek mindig azt javasoljuk, hogy egyszerű gyógynövényekkel kezdjenek bele a termesztésbe, vagyis a legtöbb alap fűszernövény mind gyógynövény is.

Ültess rozmaringot, oragánót, körömvirágot, petrezselymet, citromfüvet, kakukkfüvet, hiszen ezekből nagyon finom gyógyteákat és gyógynövényes fürdőket tudsz készíteni. A citromfűből, levendulából, remek nyugtató hatású tea készíthető, a kakukkfű és a borsmenta megfázás és nátha esetén hatásos, míg a rozmaring, a kamilla, vagy az oregánó az emésztésedre van jó hatással. A borágó, a sarkantyú, vagy a rozmaring és kakukkfű virágai salátába téve is fogyaszthatók és nagyon mutatósak, akárcsak a borágó égszínkék virága.

Levendula nyugtató gyógynövény

Hogyan szaporítsd a gyógynövényeket?

Ha ellátogatsz tavasszal egy kertészetbe sok gyógyhatású növényt palánta formájában is meg tudsz vásárolni, ilyen a citromfű, oregánó, rozmaring, kakukkfű, menta, cickafark, körömvirág, levendula, lestyán, stb.

De vannak olyan gyógynövények, amelyeket viszont csak vetőmagról tudsz szaporítani kertedben, ilyen lehet a kamilla, máriatövis, macskagyökér, pemetefű, angelika, kasvirág, útifű, stb. Érdemes jó alaposan körbenézni a polcokon, mert sok érdekes gyógyhatású növény magját lehet megtalálni. A vetőmagok mellé érdemes jó minőségű palántaföldet is vásárolni, valamint hajtató tálcát, amibe majd a magokat el tudod szórni.

Kora tavasszal védett világos helyen már elkezdheted a magvetést, szórd el a magokat a hajtató tálcába vagy kis cserepekbe, takard be vékony réteg virágfölddel és óvatosan locsold be őket. Ezután, címkézd fel, hogy tud melyik növény magját pontosan hová ültetted. Biztosíts számukra egyenlő párás meleg környezetet, és várd, amíg fejlődésnek indulnak a magoncok. Amikor a palánták már elérik a két-három leveles állapotot, ültesd szét őket külön cserépbe, végül május végén már a szabadba is kiteheted az erős növényeket.

Gyógynövények magvetése

Gyógynövények begyűjtése szedése

Ahhoz, hogy begyűjtsd a gyógynövényeket nagyon fontos tudnod, hogy az adott növény mely része ehető és szedhető. A fűszernövényeknél nincs ilyen gond, a bazsalikom, a citromfű, zsálya, rozmaring, menta, vagy a kakukkfű akkor termeli a legtöbb gyógyhatású illóolajat, amikor épp virágzik, de a levendula, orbáncfű, apróbojtorján, vagy a cickafark szintén a virágzás kezdetén tartalmazza a legtöbb illóolajat.

A begyűjtésre válassz egy száraz és napsütéses napot, amikor már a harmat felszáradt, és ekkor gyűjtsd be a kertből a gyógynövényeket. De a legtöbb növényt, mint pl. a csalánt, a fűszernövényeket, a mentát, egész nyáron folyamatosan szedheted, és gyógytea formájában fogyaszthatod.

Gyógynövények szárítása

Bár a legjobb, ha frissen szeded és használod fel a gyógynövényeket, de az sem árt, ha télire szárított formában teszel el belőlük, hiszen a kakukkfű a kamilla, vagy az oregánó a megfázásos időszakban jól jöhet. Szárítás céljából kézzel gyűjtsd be a legszebb és egészséges hajtásokat és virágokat, majd jó alaposan mosd meg őket, végül szétterítve szárítsd meg a gyógynövényeket. A legjobb hely a szárításra egy szellős, hűvös, párától és nedvességtől mentes szoba vagy padlás, ahol 20-25 C fok körüli az állandó hőmérséklet.

A gyógynövények tárolása:

Mielőtt eltennéd télire a gyógynövényeket, mindig ellenőrizd le, hogy tényleg kiszáradtak a növényi részek, majd tedd őket egy zárható dobozba vagy üvegbe és címkézd fel a növény pontos nevét, esetleges gyógyhatását és a gyűjtés pontos idejét.

Végül mutatunk néhány gyógynövényt, amelyet érdemes a kertedben termeszteni és ültetni:

Aloe vera: Bőrproblémákra, égési sérülésre és horzsolásokra, rovarcsípésre hatásos. Cserépben érdemes ültetni, mert télen védett helyre kell vinni.

Cickafark: Emésztés elősegítő, de nőgyógyászati problémákra is hatásos, ülőfürdő formájában.

Citromfű: A citromfű teát akár naponta is ihatod, nagyon jó nyugtató, de rovarcsípésre, puffadásra is hatásos, több cseréppel is érdemes ültetni.

Kasvirág vagy más néven Echinácia torokfájásra, megfázásra és immunrendszer erősítésre is hatásos.

Kakukkfű: Megfázásra, köhögésre, légutak fertőtlenítésére, emésztés javítására, és fertőzésre is hatásos. Tea és gyógynövényfürdő formájában is érdemes rendszeres használni, hat éves kor feletti gyermeknek fürdő formájában hatásos megfázás ellen.

Kamilla: Emésztési problémákra, torokfájásra, megfázásra, szembetegségekre, ekcémára, eldugult orra is hatásos.

Körömvirág:

Horzsolásra, bőrproblémákra, ekcémára, sebfertőzésre, emésztési gondokra, és ínybetegségekre is hatásos.

Levendula:

Nyugtató és izomlazító hatású, fejfájásra, álmatlanságra, emésztési problémákra, is alkalmazható.

Orvosi zizil:

Emésztő rendszeri gyulladásokra, fejfájásra, horzsolásra, köhögésre is hatásos.

Rozmaring:

Serkentő, memóriajavító, fejfájásra, emésztési problémákra és epehólyag problémákra is enyhülést nyújt.

A gyógynövényeket mindig körültekintően kell használni és alkalmazni, a legtöbb gyógynövényt kúraszerűen kell alkalmazni, vagyis szünetet kell tartani a fogyasztása vagy felhasználása közben. Terhesek, gyerekek, szív és érrendszeri betegség, és magas vérnyomás, és rendszeres gyógyszerszedés esetén nem ajánlott a gyógynövények túlzott alkalmazása és csak orvosi felügyelet mellett lehet őket fogyasztani és alkalmazni, gyerekeknek hat éves kor alatt csak akkor adható gyógynövény, ha a gyermekorvos engedélyezi, mert sok gyógynövénynek, mint pl., a kamillának is lehetnek a gyermeknél veszélyes mellékhatásai.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!