A bazsalikom egy csodás gyógy és fűszernövény, amelyet akár egy cserépben is tudsz termeszteni a balkonkertedben, vagy a konyhaablakodban. Megmutatjuk lépésről lépésre, hogyan kell cserépben bazsalikomot nevelni.

Bazsalikom fűszernövény cserépben

Aki szeret olaszos ételeket, pizzát, finom tésztákat, vagy mennyei salátákat készíteni, annak a bazsalikom nem hiányozhat a fűszerkertjéből.  Bazsalikomot nagyon könnyű termeszteni, még akkor is, ha nincs kerted, hiszen a balkonkertben, vagy a konyhádban is elfér egy cserépben, vagy egy balkonládában ez a csodás fűszernövény.

A bazsalikomról jó, ha tudod, hogy az egynyári fűszernövények közé tartozik, ami azt jelenti, hogy ha a kertben vagy a balkonkertedben szeretnéd elhelyezni és kiültetni, akkor télen a hidegtől elpusztul, mivel a bazsalikom nem bírja a mi hideg fagyos téli időjárásunkat, így évről évre újra kell majd ültetned.

Ha viszont a lakásban tartod, mint cserepes fűszernövényt, akkor folyamatosan szüretelheted a finom, illóolajokban gazdag leveleket és hajtásokat.

Bazsalikomot két féleképp is tudsz szaporítani, mindkettő nagyon egyszerű, vásárolhatsz mezőgazdasági boltban bazsalikom vetőmagot, vagy ma már minden nagyobb kertészeti áruházban és élelmiszer áruházban cserepes palántákat is tudsz vásárolni.

Nézzük, most mit kell tenned, ha palánta formájában, szerzed be a bazsalikomot?

Ha úgy döntesz egy bevásárló központban, hogy beteszel a kosaradba egy szép cserepes bazsalikomot, fontos, hogy vásárolj mellé egy 16-18 cm.-es cserepet, és egy laza jó vízáteresztő képességű virágföldet is, mivel amint hazarész a növényeddel, át kell ültetned egy nagyobb cserépbe.

Ez azért fontos, mert a legtöbb üzletben palánta formájában árusítják a bazsalikomot, vagyis kisméretű cserepekbe, és gyakran egy nagyon laza tőzeges ültető közegben elhelyezve. Ha nem ülteted át a bazsalikomot, akkor szinte 1-2 héten belül elpusztul, mivel a kis cserépben található ültető közegből nagyon gyorsan kifogy a tápanyag, és a fűszernövényed szó szerint éhen hal. Amikor hazaérsz a növénnyel, óvatosan vedd ki az eredeti cserépből, és ültesd át egy 16-18 cm.-es ültető edénybe, és egy jó minőségű laza tápanyagokban gazdag virágföldbe.

Bazsalikom fűszernövény

Ezután nincs más dolgod, mint elhelyezni a bazsalikomot egy világos helyre, ahol napi 7-8 órán keresztül éri a fény, vagy májustól kiültetheted a fűszerkertedbe, vagy a balkonkertedbe, de a cseréppel együtt is kiteheted a szabadba. Ne feledd, a bazsalikom nagyon érzékeny a hidegre, így csak akkor tedd ki a kertbe, ha az éjszakai fagyok már elmúltak, és még ilyenkor is érdemes várni vele egy –két hetet.

Hogyan termessz bazsalikomot magról?

Ha úgy döntesz, hogy neked a palántavásárlás túl drága, mert több tő bazsalikomra lenne szükséged, akkor a vetőmagvásárlást érdemes választanod. Ebben az esetben március elején vagy közepén kell elkezdened a magvetést, kb. az utolsó éjszakai fagyok előtt kb. 4-6 héttel.

Ehhez szükséged lesz:

Bazsalikom vetőmagra

Laza ültető közegre

Ültető edényre

Szobai permetezőre

Hajtató tálcára, vagy mini melegágyra

Az ültető edényeket, amely lehet kisméretű cserép, tőzegcserép, üres tejfölös pohár, töltsd meg egy laza ültető közeggel. Ma már a nagyobb kertészeti áruházakban lehet vásárolni, kimondottan palántázáshoz ideális föld keveréket, ha ez nincs, keverj be egy virágföldet, tőzeggel, vagy kókuszrosttal, esetleg egy kevés perlittel. Egy szobai permetezővel nedvesítsd át a földet, majd helyezd el a bazsalikom magokat. Ha cserépbe veted a magokat, tegyél mindegyikbe akár 4-5 szem vetőmagot, hiszen utána egyesével szét kell majd ültetned őket. Ne feledd, nem biztos, hogy minden vetőmag csírázásnak indul majd, számolj a veszteséggel is.

Hajtatótálca magvetéshez

Ha elkészültél a magvetéssel, helyezd el a cserepeket egy mini melegágyban vagy hajtató tálcán, és tedd rá a tetőt, így a magoncok állandó hőmérsékleten és párás környezetben tudnak majd fejlődni. Végül helyezd el a tálcát, egy olyan helyre ahol kb. 23-28 C fok van, és elég fény éri majd a növényeket. Magvetés után, ha ideálisak a körülmények kb. 5-6 napon belül csírázásnak indulnak a magok.

Ezután figyelned kell, arra, hogy a magoncok sok fényt kapjanak, az ültető közeg legyen közepesen nedves, tehát ne száradjon ki, de ne is legyen túl nedves, és rendszeresen szellőztess, vagyis emeld le néha a tetőt a hajtató tálcáról, mert a túl párás környezet sem tesz jót a palántanevelés során. Amikor megjelennek az első levelek, és a bazsalikom eléri a 4-5 leveles állapotot, ültesd át külön-külön a palántákat egy 2-4 számmal nagyobb cserépbe. Ne szabad hirtelen túl nagyméretű edénybe átültetni őket, mert ebben az esetben csak a gyökerük fog fejlődni, a levélzet viszont nem, mindig fokozatosan növeld az ültető edény méretét.

Bazsalikom visszavágása

Végül májusban, amikor már nincsenek éjszakai fagyok és hidegek, ültesd át a végleges cserépbe a bazsalikomot és tedd ki a növényt a konyhaablakba, vagy akár a balkonkertedbe, fűszerkertedbe.

Mitől tér egy a cserepes bazsalikom gondozása?

Ha cserépben szeretnéd a bazsalikomot gondozni, rendszeresen kell az öntözésről és a tápanyag utánpótlásról is gondoskodnod, hiszen ebben az esetben a kis mennyiségű földből nagyon gyorsan kifogy a tápanyag, és nyáron a talaj is gyorsabban kiszárad. Ezért főleg nyáron ügyelj arra, hogy a talaj elég nedves legyen, de a két öntözés között mindig hagyd egy kicsit száradni a földet, vagyis ne álljon állandóan vízben a bazsalikom.

Hogyan kell szüretelni a bazsalikomot?

A bazsalikom nagyon gyorsan fejlődik, így érdemes rendszeres metszeni és szedni a friss leveleket. Mindig a levélpár fölött csípd ki a hajtásokat, és minél többet vágod a hajtásokat, annál bokrosabb és dúsabb lesz a bazsalikom. A levelek nagyon gazdagok illóolajban, vitaminokban és ásványi anyagokban, de a virágok is ehetőek, ráadásul remek dekoráció lehet a salátákban.

Milyen bazsalikomot válassz?

Ma már nagyon széles a fajta választék a nagyobb kertészetekben, a leggyakoribb az édes bazsalikom, amely a klasszikus bazsalikom ízt adja, és remekül termeszthető cserépben is, üde világoszöld levei színt adnak minden ételnek.

Ha szeretnél több fajtát is termeszteni, keresd a thai bazsalikomot, amely remekül illik a currybe, vagy az ázsiai ételekhez, a fahéj illatú bazsalikomot, amely a teádat tudja különlegessé varázsolni, illetve a citrom illatú bazsalikom, amely a halakhoz is ideális. De ezen kívül még létezik a piros levelű bazsalikom is, amely a színes leveleivel hódít a kertbarátok körében, tehát érdemes szétnézni alaposan a fajta választék területén.

Néhány környezeti igény, amelyek fontosak a bazsalikom termesztéséhez

A bazsalikomnak helyre van szüksége a növekedéshez, ezért soha ne termeszd kisméretű edénybe, vagy cserépbe, és ne zsúfold össze más fűszernövénnyel.

Kedveli a meleget, de nyáron a tűző napsütéstől gyakran megégnek a levelei, ezért a hőség idején vidd árnyákosabb helyre a cserepét.

Nyáron sok vízre van szüksége, a földjét ne hagyd teljesen kiszáradni, de ne is álljon álladóan vízben a két öntözés között hagyd az ültetőközeget kissé száradni, ha szükséges akár naponta is locsolhatod a melegben.

A bazsalikomot nem kell erősen tápoldatozni, de kéthetente tavasztól őszig, érdemes egy kevés tápoldatot keverni az öntözővízhez.

A leveleit fontos rendszeres metszeni, mert a virágzás után a bazsalikom veszít az aromájából, így ha azt látod, hogy virágozni kezd a növény, azonnal vágd le a bimbókat.

Ha túl sok a bazsalikom hajtásod, fagyasztva vagy szárítva is tudod tartósítani a leveleket, vagy készíts bazsalikom pesztót, amelyet télen is tudsz tárolni.

Ezt olvastad már? Hogyan lehet a petrezselymet, metélőhagymát és más fűszernövényt lefagyasztani?


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!