Hamarosan ismét elérkezik a várva várt tavasz, ideje nekilátni a kert tervezésének. Megmutatjuk, hogyan tervezd meg a kertedet, hogy igazán öröm legyen a kertészkedés.

Most költöztél új házba, és idén szeretnéd a kertedet rendbe hozni és beültetni, vagy van már kerted, de nem szép és szeretnéd, hogy egy gyönyörű kerted legyen nyárra? Akkor biztos, hogy benned is számos kérdés merül fel, ilyenek pl. a mit ültessek a kertbe, hogyan locsoljam a növényeket, stb. A kertészkedés időt és energiát igényel, és anyagilag is kell némi ráfordítás, ha igazán szép kertre vágysz, de sok apró kis praktika létezik, amelyek nagyban megkönnyítik a kertész munkáját.

Ehhez viszont ügyes és alapos tervezésre lesz szükséged.

  1. Lépés:

Ha még nincs tapasztalatod a kertészkedésben, kezdj egy kisebb kerttel, vagyis ha épp egy 1000 nm.-es kerttel rendelkezel, akkor is csak 20-50 nm.-en érdemes elkezdeni a kertészkedést, a többi területet hagyd üresen vagy füvesítsd be. Felesleges első tavasszal tízezreket költeni növényekre, mikor még azt sem tudod milyenek a kerted adottságai. Egy 20-50 nm.-es kert elég egy két felnőttből és két gyerekből álló család számára.

2.Lépés:

Ismerd meg önmagad! Vagyis gondold át jó alaposan mennyi időd lesz kertészkedni, és fizikailag mennyit fogsz bírni, hiszen egy kertben ásni, gereblyézni, kapálni kell és rendszeresen gyomlálni, amely sok időt,és energiát vesz igénybe. Mire szeretnéd használni a kertedet, haszon kert lesz ahol zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket szeretnél termeszteni, vagy inkább pihenésre használod majd és virágokat szeretnél ültetni?

 Kertészkedés

3.Lépés:

Milyenek a kert adottságai, napos, árnyékos, vagy félárnyékos, hiszen ehhez kell majd a növényeket is igazítani. De a legfontosabb a talaj adottságai, lesz e szükség talajjavításra, esetleg új háznál teljes talajcserére, főleg ha a sok sittet és törmeléket az előző tulajdonos a kertben ásta el, sajnos ez gyakori probléma a hazai építkezéseknél. Tehát sok apró lépést kell előre megtervezni, mielőtt nekilátnál a kertészkedésnek, ültetésnek.

És most nézzük a kis apró praktikákat, amelyek viszont megkönnyítik a munkádat.

  1. Magaságyás

Ha úgy érzed, már nem tudsz állandóan hajolgatni a kertben, pl. gyomlálás közben, semmi gond, építs magaságyást, amely nagyban megkönnyíti a fizikai munkát a kertben. A magaságyásban ültethetsz zöldségeket, fűszernövényeket, zöldségeket, vagy akár kisebb gyümölcsöket is. A magaságyásról itt olvashatsz bővebben.

 Magaságyás növényekkel

Magaságyás epepprel beültetve

  1. Esővízgyűjtő a kertbe

Bár az időjárásunk folyamatosan változik, a természetes csapadék is egyre ritkább, mégis megéri elhelyezni a kertbe több esővízgyűjtőt, hiszen amikor esik az eső, akkor igen nagy mennyiség zúdul le hirtelen, amelyet összegyűjtve később fel tudsz használni a kert locsolására. Nagyon sok pénzt lehet megspórolni az esővíz összegyűjtésével, amit a napjainkban zajló klímaváltozásnál egyre fontosabbá válik a kertészkedéshez. A locsolásnál a növények megfelelő kiválasztásával is tudsz spórolni, hiszen vannak olyan növények, amelyeket nyáron akár naponta kétszer is öntöznöd kell, ilyen pl. a hortenzia, a petúnia, ezek helyett ültess szárazságtűrő növényeket, amelyek kevesebb locsolással is beérik.

Esővízgyüjtő hordó

Esővízgyüjtő a kertben

  1. Mulcsozás

Ha nem szeretnél a kertben állandóan ásni, gyomlálni és sokat locsolni, akkor a mulcsozás a megoldás. A mulcsozás, vagyis a talajtakaró használata meggátolja a gyomok elszaporodását, így kevesebbet kell gyomlálni, és meggátolja a talaj gyors kiszáradását, tehát a vízdíjad is kevesebb lesz. A legjobb talajtakaró a szalma, vagy a fakéreg, de vigyázz, a kertészetekben található dekor fakérgek nem alkalmasak minden növényhez talajtakarónak.

Talajtakarás szalmával

Dekorkéreg mulcsozás

  1. Növények kiválasztása

Nem érdemes elmenni a kertészetbe és minden növényt, ami épp megtetszik megvásárolni, elsőként inkább mérd fel a kerted adottságait, hány órát éri a napfény, mennyi az árnyékos és a tűző napos rész, és ide milyen növényt szeretnél majd ültetni. Érdemes összeírni egy listát a növények fajtáiról, és első körben ezekből csak egy –két darabot elültetni a kertbe. Még a leghíresebb kertészeknél is előfordul, hogy egy adott növény, ki tudja miért, de nem érzi jól magát a kertben, és akárhányszor elültetik, nem marad életben. Egy kert a folyamatos kísérletezésről szól, éveken keresztül.

 Növényvásárlás a kertészetben

kertészet

  1. Magvetés

Ha szeretnél spórolni és nem szeretnél sok pénzt elkölteni a növényállományra, érdemes megtanulni a magvetés folyamatát, mert így ezreket tudsz megspórolni, és számtalan virágot, zöldséget tudsz így szaporítani fillérekből.

  1. Biokert

Sokan gondolják úgy, hogy a biokert létrehozása valami varázslat, pedig ha ügyesen párosítod a növényeket, vagy rovarriasztó hatású növényeket is ültetsz a kertbe, nem lesz szükséged növényvédő szerekre. Ilyen pl. a levendula, a bársonyvirág, és a körömvirág. Ezen kívül vannak növények, amelyek kedvelik egymás társaságát és vannak, amelyek egyenesen utálják egymást.

Kedveli egymás a paradicsom és bazsalikom, és a káposzta. A sárgarépa mellé érdemes kaprot is ültetni. Az uborka pedig kedveli a hagymát, a borsót és retket. A muskátli jóban van a rózsával, a rózsa pedig a levendulával.

  1. Fűszerkert

Bármilyen kis kerted van, vagy csak egy erkélyen tudsz kertészkedni, akkor is érdemes fűszernövényeket ültetned, mert a friss fűszernövénnyel készült ételnek teljes más az íze, mintha szárított fűszert használsz. Nincs is annál jobb érzés, mint amikor kisétálsz a kertbe és szedsz egy csokor bazsalikomot, rozmaringot, vagy petrezselymet. Ráadásul a kakukkfű, a rozmaring, vagy a zsálya még a virágával is díszíti a kertedet, az illatukat pedig messze viszi a szél.

 Fűszernövények ültetése

Bazsalikom szedése

  1. Írj listát!

Érdemes a januári üres járatot arra kihasználni, hogy összeírj minden anyagszükségletet, ami kelleni fog a kertészkedéshez, pl. metszőolló, cserepek, ásó, gereblye, slag, öntözőkanna, stb. Ha pedig már meglevő kertet gondozol, érdemes januárban átnézni az eszközöket, és ha valamelyik cserére szorul, akkor azt most érdemes elvégezni.  Amennyiben új kertet tervezel, készíts egy tervrajzot, hogy pontosan hová kerülnek majd az ágyások, a kerti csap, és járda, a komposztáló, így tavasszal már pontosan tudni fogod a kert kinézetét.

Tehát sok aprósággal tudod megkönnyíteni a saját munkádat a kertészkedés során, amely egy fantasztikus hobby, kikapcsolódás és mozgásforma is egyben.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!