Mit is jelent a zöldtrágya?

Egy egyszerű talajjavítás, amelyhez bizonyos növényeket hívunk segítségül.

A nyár végére kertünkből kifogy a tápanyag, hiszen a növények a virágzáshoz nagyon sok ásványi anyagot kivettek a talajból. Ha ezt nem pótoljuk minden évben bizony ne is várjuk, hogy jövőre is szép kertünk legyen.

Ősszel érdemes felásni a kertet, és ha van rá lehetőség forgassunk be istállótrágyát, vagy ha ez nincs, alkalmazzuk a zöldtrágyázást.

Némely növények többet javítanak a talaj minőségén, mint bármely kemikália, segítségükkel gyorsan orvosolhatjuk a hibákat. A zöldtrágyázással a talaj levegő, víz és hőmérséklet szabályozását is megoldhatjuk. A hüvelyes növények pl. nitrogénnel látják el a talajt ez fűnek nagyon fontos. Azok a növények, amelyek mélyen gyökereznek, lazítják és levegővel látják el a talajt.

Ha az ön kertjében kötött homokos vagy épp túl agyagos a talaj, a növények nem fejlődnek szépen érdemes kipróbálni ősszel a zöldtrágyázást.

Első lépésként válasszuk ki a megfelelő növényt, amely lehet fehérmustár, repce, olajrepce, lóbab, körömvirág, vagy akár spenót is. Kertünknek azt a részét ahol már nincs virág vagy növény ültetve, ősszel tisztítsuk meg gereblyézzük el, majd szórjuk el a magokat egyenletesen.

Innentől kezdve két féle eljárási is választhatunk. Ha a növények elérik kikelés után a 15 cm magasságot egy ásóval egyszerűen forgassuk bele a talajba így minden fontos tápanyag visszajut a talajba, de ha erre nincs, időnk hagyjuk ott télire lefagyni a növényt. Tavasszal csak gereblyézzük, bele a talajba a növény maradványokat kissé lazítsuk fel a talajt és máris ültethetünk bele új növényeket. A zöldtrágyázást végezhetjük ősszel vagy kora tavasszal.

Nézzük, milyen növények közül választhatunk:

Fehér mustármag: az egyik legjobb zöldtrágya nagyon gyorsan csírázik és növekszik, ősszel és tavasszal is vethető.

Lóbab: Hüvelyes növény, amely mélyen gyökeredzik így levegőhöz juttatja a talajt, és nitrogénnel is ellátja.

Körömvirág: Ásványi anyagot juttat a talajban és elűzi a fonalférget és más kártevőket is.

Spenót: Vastag gyökerű növény, m szerves anyagokkal látja el a talajt, és lazítja a földet.

A legkisebb virágágyásban is alkalmazhatjuk ezt a bio talajjavító módszert ősszel és tavasszal is.