Talán kevesen tudják, hogy a kakukkfű és a majoránna közeli rokonságban állnak egymással, és hogy ez a remek mediterrán fűszernövény a megfázás ellen is bevethető.

Csodás aromás illatával gyorsan magára vonja a figyelmet, kiemeli a mediterrán ételek íz világát, de emellett nagyon mutatós a teraszon, vagy az erkélyen egy balkonládába ültetve.

A kakukkfű egy évelő félcserje, amely szőnyegszerűen elterül, így gyakran alkalmazzák talajtakaró növénynek is, magasságuk mindössze 5-30 cm. Levelei oválisak, vagy hegyesek, szélükön kissé begörbülnek, jellegzetes aromás illatuk és ízük van.

A növény szépségét növelik a júniusban megjelenő apró rózsaszín és lila színű virágok.

Mivel mediterrán fűszernövényről van szó, napos meleg helyre ültessük a növényt kertünkben, homokos laza talajba. Nagyon jól tűri a szárasságot, de a növekedési időszakban még érdemes rendszeresen öntözni a növényt, sziklakertbe, szegélynövénynek is alkalmas.

Erős aromája gyorsan elűzi a kártevőket, így megvédhetjük a zöldségágyásokat, ha a szélére kakukkfüvet ültetünk körbe.

Magról és palántáról is szaporíthatjuk, gyorsan növekszik, így ezt vegyük figyelembe, ha balkonládába szeretnénk nevelni a növényt. A friss hajtásokat már szüretelhetjük folyamatosan, jó alaposan vágjuk vissza a növényt, így serkentjük az újabb hajtások kialakulását.

G

A levágott növényi részeket felhasználhatjuk levesekbe, sültek mellé, de nagyon jól illik egyes hal és zöldség ételek mellé. Vigyázat erős aromája könnyen elviszi az étel ízét, így csak kis mennyiségben használjunk a friss kakukkfűből a főzés során.

Ma már a kertészetek polcain több fajta kakukkfű közül is választhatunk, a legismertebb a kerti kakukkfű ( Thymus vulgaris) de érdemes a citrom illatú kakukkfüvet ( Thymus citriodorus) is elültetni, amelynek kellemes citrom illata van.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!