hétfő, 24 április 2017

Egy finom zöldség a tojásgyümölcs!

Nem túlismert zöldség a tojásgyümölcs(solanum melongena), pedig sokféle módón elkészíthető, magas a C-vitamin és a karotin tartalma is. De mint padlizsán már mindenki ismeri.

A tojásgyümölcs vagy ismertebb nevén padlizsán a csucsorfélékhez tartozó egyéves növény, amely akár 1 méter magasra is megnőhet. Szára fásodó, gyökérzete a paradicsoméhoz hasonló kb. 80 cm mély. Levelei tojás alakúak 10-12 cm hosszúak, virágai kék színűek. Maga a gyümölcse 2cm.-től egészen a 30 cm nagyságot is elérheti, formája tojás vagy gömb alakú. Színe sötétlila, vagy mélykék.

A növény eredetileg Kelet Indiából származik, ahol régen is termesztették és fogyasztották. Innen került be Európába, először Olasz országba, majd Görögországba, de ma már Egyiptomba, Bulgáriában, Romániában és Spanyol országban is termesztik. Ezekben az országokban és más mediterrán vidéken a tojásgyümölcs kedvelt zöldség növény, sok féle étel alapanyaga a helyi konyhában. A növény igen gazdag C vitaminban, ásványi sókban és karotinban.

Nálunk pár éve lett ismert és közkedvelt növény, de kertbe még kevesen ültetik. Szaporítása meg vetéssel a legegyszerűbb, bár a növénynek igen nagy a meleg igénye. 25 fokon fejlődik a legszebben, a palántákat csak akkor ültessük, ki ha az idő már elég meleg. Napos minél világosabb helyre ültessük ki a kertbe, mert hosszú nappalos növényként félárnyékban nem tud szépen fejlődni.

A kiültetés előtt a földet érdemes egy kevés jó minőségű trágyával felásni, mert tápanyag igénye a paprikáéval azonos. a tápanyag szegény talajban a várt zöldség hozam elmarad. Ha jó minőségű palántát szeretnénk kapni a magokat már március végén, ültessük el, majd a magokat tegyük minél melegebb helyre az ideális hőfok 18-20 fok. Kb. 10 nap múlva kikelnek a kis magoncok, amelyeket ritkítás után május közepén, ha az idő engedi ki is ültethetünk a szabadba. Márciusban ültethetjük kisebb cserépbe, vagy tejfölös pohárba, és az ablakba téve meleg helyen gondozhatjuk kiültetésig.

A kiültetés ideje akkor jön el, ha éjjel minimum 15 fok van, ennél hidegebb időben még ne ültessük ki a palántákat. A végleges kiültetés előtt érdemes a palántákat edzeni, vagyis szép lassan hozzászoktatni a külső szabad levegőhöz. A sor és tőtávolság kb. 40x40 cm, de akár több palántát is ültethetünk egymás mellé. Ültetés után öntözzük be a talajt jó alaposan, és nyáron ne hagyjuk kiszáradni a földet.


Ha ügyesen kertészkedtünk július végén vagy augusztus közepén szedhetjük az ízletes finom termést. A termést csak akkor szedjük le, ha elérte a teljes érettségi állapotot, mert ha később szedjük le a termést, keserű ízt kapunk, ha pedig előbb akkor elmarad a további zöldség hozam. Akkor a legjobb a termés, ha héja fényes és szép színű. A sötét és matt színű termés már a túlérés jele lehet. A termés akár egy hétig is tárolható hűvös helyen, így egyszerre akár többet is szedhetünk. Kiváló savanyúság készíthető belőle, üvegbe téve hosszú ideig élvezhetjük zamatát. De készíthetünk belőle rántott zöldséget, pástétomot, főzeléket, vagy akár meg is tölthetjük.

Íme, néhány finom és ízletes recept:

Padlizsánkrém II.

A padlizsánkrém egy újabb változatát mutatjuk be, hiszen igen változatosan lehet ezt a krémet elkészíteni.

Hozzávalók: 2 nagy padlizsán, citromlé, petrezselyemzöldje, Oliva olaj, szezámmag, fokhagyma, só, bors.

A padlizsánt jó alaposan megmossuk, szárazra töröljük, és betesszük egy tepsibe. Forró sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük, közben néhányszor megforgatjuk. Amikor kész van, kiszedjük, szétnyitjuk és egy kanállal a belsejét kikaparjuk. Az összezúzott krémet összekeverjük citromlével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk két kanál olivaolajat, és friss aprított petrezselymet, és 5 dkg darált szezámmagot. A végén 4 gerezd összezúzott fokhagymát is adunk hozzá. Lehűtve tálaljuk pirítósra kenve.


Sajttal rakott padlizsán:

Egy másik nagyon finom fogyókúrás recept.

Hozzávalók: 2 db padlizsán, 4 db nagyobb paradicsom, 2 fej hagyma, 25 dkg sajt, só, bors, kis vaj, vegeta.

A padlizsánt meghámozzuk, és 1 cm.-es karikákra felvágjuk. A hagymát és a paradicsomot felkarikázzuk, a sajtot fel is felszeleteljük. A tűzálló tálat kivajazunk, és sorban lerakjuk a padlizsánt, a paradicsomot, a hagymát és a sajtot, a végén padlizsánnal befedjük. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk ételízesítővel. A tetejére rakjuk a sajt szeleteket, és meglocsoljuk olvasztott vajjal. Közép meleg sütőbe tesszük és kb. 20-25 percig sütjük. A végén tejföllel tálaljuk.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Régi kertek lakója a sárga cickafark

Valaha a régi kertekben útszélén rendszeresen találkoztunk vele, ám ma egyre kevesebbet látunk a sárga cickafarkból (achillea filipendulina).

Bővebben...

Így gondozzuk a nyári hőségben a gyepet!

Tavasszal nem kevés munkával újra teleptettük a gyepet, gondoztuk, ápoltuk, végre megjelennek a első smaragd zöld fűszálak, ám ekkor beköszönt az igazi nyári kánikula és a fű szép lassan száradni és sárgulni kezd.

Bővebben...

A gyógynövények gyógyhatása

Amitől a kertészek frászt kapnak, az Amyria Taylor álmainak netovábbja. A hegyekben álló gyomnövényektől kerül igazán eksztázisba, amit a legtöbb ember dühösen rángat ki tövestül.

Bővebben...

Trópusi orchideák otthonunkban!

Az orchideák egy-két extrém időjárású földrajzi területtől eltekintve - szinte az egész Földön megtalálhatók. A legnagyobb fajgazdagság azonban a trópusi és szubtrópusi területekre jellemző, és a lakásban tartható orchideák többsége is e területeken őshonos. Bővebben...

Mogyoró a kertünkben

Kevés olyan ember van, aki nem szereti a mogyorót akár sósan akár sótlanul. Ám ha igazán finom mogyorót szeretnénk ősszel szüretelni, a hobbi kertésznek érdemes saját mogyorót termeszteni a kis kertben. Bővebben...

Idén is szépen virágzik a cseresznye

Szerencsére az idén is szépen virágzik a cseresznye, nem fenyegette a fagykár. Aki látott már virágzó cseresznyefasort, tudja, hogy az egyik legszebb tavasszal virágzó gyümölcsfáról van szó. Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

A csüngő és a gumós begónia gondozása és ültetése

A begóniák a tavaszi és nyár kert egyik legszebb és legszínesebb virágai közé tartoznak, amelyek számtalan színben és formában díszíthetik kertünket, erkélyünket, vagy teraszunkat.

Bővebben...

Készüljünk a tavaszra kertünkben is!

Már csak pár hét és beköszönt a tavasz, Itt az ideje elkezdeni beszerezni a szükséges kellékeket, hogy ne az utolsó pillanatban kapkodjunk.

Bővebben...

Tavasszal ültessünk kakukkmákot!

Ha egy szép színes egynyári virágra vágyunk kertünkbe ültessünk kaliforniai kakukkmákot (Eschscholzia californica) amely selymes fényű színes virágaival szebbé varázsolják kertünket. Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

 

Kamillatea készítése és hatása

A kamillatea számtalan betegségre nyújt megoldás, ismerjük meg ennek a sokoldalú gyógynövénynek a jótékony hatását, és elkészítését.

Bővebben...

hírek

Teremtsünk fillérekből fűszerkertet!

A fűszernövények legtöbbször szárított formában kerülnek a boltok polcaira, ám ebben a formában az ízük, aromájuk meg sem közelíti a friss fűszernövényét. Bővebben...

A citrusok, és citromfák gondozása

A citrusfélék a nyaralás, valamint a napsütés iránti sóvárgásunkat ébresztik fel. Fénylő narancssárga, rikító sárga és telített zöld színeikkel vidám szín kavalkádot varázsolnak asztalainkra. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!