A citromfa teleltetése során gyakran betegségek jelennek meg a növényen, vagy hirtelen nagy mennyiségű levélhullást és sárgulást tapasztalunk.

Nézzük milyen betegségek, vagy gondozási hibák okozhatnak elváltozás a citrusféléken.

Pajzstetvek:

A pajzstetvek a nyár folyamán támadják meg a citromfánkat, majd ott elkezdnek szaporodni. Gyakran a hangyák a legnagyobb ludasok, akik saját maguk szállítják a tetveket a citromfára, mivel a hangyák kedvenc eledele a tetvek által kibocsájtott mézharmat.

Amikor a tetvek elvonulnak, a mézharmat megmarad a leveleken, így hamar megtelepszik a korompenész, amely elcsúfítja, és szinte befeketíti a leveleket.

Gombásodás:

A gombás fertőzések, gyakran a magas páratartalom miatt alakulnak ki. Ha a betegségek megjelenése után nem védekezünk azonnal vegyszeres kezeléssel, a citrusunk hamarosan elpusztul.

A gombásodás megelőzése érdekében szellőztessünk gyakran, és tartsuk szárazon a növény talaját.

Pangó víz:

A cserepekben és a földben felhalmozódott nedvesség, meggátolja a gyökérzet szellőzését, ilyenkor a növény szinte megfullad, mivel a gyökér nem jut elég levegőhöz.

Épp ezért nagyon fontos hogy télen csak annyi vizet adjunk a növény számára, hogy a gyökere ne száradjon ki, mert a túllocsolás végzetes lehet a citromfa számára.


Sárguló levelek:

Ha a tél folyamán a citromfa levelei hirtelen nagy mennyiségben kezdenek el sárgulni, vagy túlzottan nedves és hűvös a növény földje, vagy magnézium és vas hiányban szenved a növény.

Érdemes tavasszal a növény fejlődésének a kezdetén speciális citrus táppal, vagy komplex műtrágyával kezelni a növényt.

Hulló levelek:

Ha csak minimális mennyiségben hullik a citromfa levele, nincs gond, ez egy természetes folyamat, ám ha nagyobb mennyiségben egyszerre hullik le több levél, akkor vagy túl száraz a levegő és növelni kell a páratartalmat, vagy túl kevés a fény a növény számára, de ezen kívül okozhat ilyet még a nyirkos és hideg talaj is.

Hajtásokra száradó levelek:

Ez a tünet egy vészjelzés, amely gyakran a fuzáriumos fertőzés egyik tünete, de jelezheti az elfagyást, a teljes kiszáradást, vagy a tápoldat túladagolását is.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!