hétfő, 24 április 2017

Remek C-vitamin forrás lehet télen a banán

20 évvel ezelőtt a banán hazánkban még csak egy olyan gyümölcs volt, amely egzotikus országokban kapható. Mára a banán már égész évben kapható mediterrán gyümölcs, amelynek az ára is kedvező.

 

A banán a trópusi Ázsiából származik, Kínában és Indiában is őshonos, sőt Afrika egyes részein a banán jelenti a fő táplálékot, főleg ott ahol nagy a szegénység és az éhezés.

A banán egy kb. 6-8 méteresre megnövő növény, amelynek a szára a föld alatt fejlődik, és a föld feletti részt a törzsét a levelek alkotják, amelyek így egy áltörzset alkotnak.

A banán sarjnövényekkel szaporodik, amelyek közvetlenül az anyanövény tövében fejlődnek. A növény jellegzetessége a hatalmas akár 2-3 méter hosszú levelek. A virágok a levelek hajtáscsúcsain képződnek, egy-egy virágzat akár 50-150 cm hosszú is lehet. A virágzás végén kifejlődik maga a termés a banán.


Mi itthon csak a gyümölcsbanánt ismerjük, amelyiknek a hája zöldről változik sárgává, húsa krém sárga, íze édes és lágy. A trópusi országokban a főzőbanán az egyik legelterjedtebb banánfajta, amelyik kevesebb cukrot ám több keményítőt tartalmaznak, így ezek csak főzve vagy sütve fogyaszthatók. Egyes Afrikai országokban a banánból lisztet, sőt sört is készítenek.


A banán különösen gazdag fehérjében, valamint magas az A,-C- vitamin, kálium, foszfor, kén, és magnézium tartalma. Mivel a cukor tartalma is magas, fogyókúrázók és cukorbetegek csak kis mennyiségben fogyaszthatják.

A trópusokon a banánt még éretlen állapotban, vagyis teljesen zölden szedik le, majd ebben az állapotban még hetekig tárolják hűtőkben, mire elindul a gyümölcs hosszú útján, a világ számos országába.


Gyakran még akkor is éretlen a banán, amikor megérkezik az adott országban, így ekkor egy speciális eljárással érésgyorsító etiléngázzal kezelik. Ha a piacon mi magunk is éretlen kissé zöldes színű banánt vásárolunk, elég, ha néhány napig szobahőmérsékleten tároljuk.

A banánt fogyaszthatjuk nyersen, de készíthetünk belőle gyümölcssalátát, vagy banánpürét, de süteményekbe is felhasználhatjuk.

Íme, egy remek banános recept a banánsplit!

Hozzávalók: 4 db banán, 8 gombóc vaníliafagylalt, tejszínhab, csokoládéöntet, mandulaforgács.

Készítsük elő négy tányért, amelyeket csokoládé öntettel feldíszítünk, majd egy hosszában kettévágott banánt helyezünk el rajta. Tányéronként két gombóc vaníliafagylaltot teszünk hozzá, tejszínhabbal bevonjuk, és végül mandulaforgáccsal meghintjük.

A tetejét ismét csokoládé öntettel díszítjük.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>


A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

Tavaszi fűbeindító tippek - Kertészeti tanácsok

Azt mondják, vannak ilyen meg olyan kertstílusok, meg kerttrendek. Nem tudom. Talán. Az viszont biztos, hogy kertünk, teraszunk növényekkel teli zuga, életünk, meggyőződéseink manifesztációja.

Bővebben...

Magas vérnyomás ellen hatásos a körömvirág

A vidéki kertjeink jól ismert gyógynövénye a sárga szirmú körömvirág. A legsokoldalúbb szer, amit mind külsőleg, mind belsőleg lehet alkalmazni.

Bővebben...

Ismerjük meg az epifita orchideák igényeit!

Az orchideák évről évre egyre több rajongók tudhatnak maguk mögött kis hazánkban, ám mivel speciális környezeti igényük van, fontos a helyes gondozás.

Bővebben...

A Jerikó rózsa gondozása,videóval!

Aki vett már Jerikó rózsáját tudja, hogy a gondozása télen nem egyszerű. Összegyűjtöttünk néhány hasznos információt a növény gondozásáról.

Bővebben...

Az okra termesztése és gondozása

Hazai kertbarátok körében, ha azt mondjuk okra, kevesen tudják miről is beszélünk, és ez nem is meglepő. Az okra vagy más néven bámia, egy félfás elágazó szárú növény, amely a mályvafélék családjába tartozik a latin neve: hibiscus esculentus. Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Ezeket a növényeket vásárolhatjuk meg márciusban, a kertészetekben!

Márciusban a kertészeti áruházak már egyre több tavaszi növénnyel várja a vásárlókat. Bár még a kiültetés korai, érdemes körbenézni, milyen növényt vásároljunk idén a kertünkbe.

Bővebben...

Így vessünk magot tavasszal!

Bár még az idő korai a kertbarátok már alig várják, hogy kiszabaduljanak a kertbe és elültethessék az első virágokat. Ám a magvetést már most is elkezdhetjük és élvezhetjük a kertészkedés minden örömét.

Bővebben...

Így készítsünk virágágyást!

Nincs is szebb látvány nyáron egy kertben, mint egy színpompás illatos gyönyörű virágágyás, amely a szivárvány minden színében pompázik. Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

Milyen tápoldatot adjunk az orchideáknak?

Sok szobakertész, aki most kapott, vagy vásárolt egy cserép orchideát, úgy gondolja, hogy ha eleget tápoldatozza a növényt, az majd gyönyörűen fog virágozni és hajtani, pedig nem csak a tápoldatozáson múlik az orchidea szépsége.

Bővebben...

 

5 gyógytea betegségek kezelésére!

Mielőtt a gyógyszeres üveghez nyúlunk, érdemes kipróbálni a gyógyteákat, amelyek szinte minden betegségre enyhülést hoznak. Bővebben...

hírek

A hét kedvenc növénye: Nefelejcs

Nincs is szebb látvány tavasszal a kertben, mint egy puha kék színű nefelejcs szőnyeg, amely a jácintokkal és a tulipánokkal együtt nyílik kertünkben.

Bővebben...

Jamie Oliver: Így termesztem az epret!

Az eper telepítésére kora nyártól késő őszig tartó időszak a legalkalmasabb. Így bőven van ideje meggyökeresedni és növekedni a következő érésig.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!