Télen is ültethetünk póréhagymát!

A magyar konyhában is igen kedvelt növény lett a póréhagyma. De sajnos még sem olyan ismert, mint a vörös vagy a fokhagyma, pedig ez a növény nagyon jól illik a magyar íz világhoz.

Ismerjük meg a póréhagyma gondozását.

A francia konyha egyik fő alapanyaga a póréhagyma, gondoljunk csak a híres hagyma levesre, amelyet itthon is ismerünk.

A póréhagyma egy évelő növény, mediterrán országokban vadnövényként is megtalálható. De már Hazánkban is megtalálható, sőt termesztik is a növényt pl. Makó környékén és egyre többször találkozhatunk vele a vásárcsarnokokban, és a piacokon. Érdemes vásárolni és fogyasztani, mert a póréhagyma igen egészséges növény, igen magas a b vitamin tartalma, és emellett ásványi sókat, valamint sok vasat is tartalmazz.

A póréhagymát két évelőként tudjuk termeszteni, vagyis az első évben csak a levelei fejlődnek majd ki, és a második évben hozza nagy gömb alakú virágát.


Magjai aprók és feketék, így nagyon könnyen szaporíthatjuk a következő generációt. Gyökérzete igen erős és bojtos, szára hosszú és hengeres, és nincs gerezdje. Ültethetünk nyári vagy téli hagymát is, a nyári hagyma levelei halványabbak, a télié sötétebbek. Érdemes mindkét fajtát ültetni kertünkben, hiszen amikor már nincs, más zöldség a kertben a póréhagyma akkor van ereje teljében.


Napos világos helyre ültessük, és a földjét trágyázzuk minden évben rendszeresen.

Szereti a sok vizet, a kiszáradást megsínyli, öntözzük rendszeresen a talajt.

Márciusban vessük a magokat 30cm sortávolságra.

De akár vásárolhatunk kész palántákat is, ilyenkor 10-12 m.-re ültessük a növényeket egymástól.

Érdemes a palánták gyökerét ültetés előtt egyharmadáig visszametszeni.

A földet ültetés előtt jó alaposan forgassuk át, majd gereblyézzük el, és jó mélyen ültessük el a palántákat.

Rendszeresen kapáljuk és gyomláljuk a növény tövét, és bőségesen öntözzük és trágyázzuk őket.

Októberre a hagymák megerősödnek, ilyenkor már felszedhetjük őket, és jó ízűen fogyaszthatjuk.

A nyári póréhagymát elsősorban zöldhagymaként fogyaszthatjuk, sok C-és b vitamint valamint vasat tartalmazz, és nincs olyan kellemetlen szaga, mint a vöröshagymának.

A téli póréhagymának erőteljesebb az íze, és az aromája, kiváló a mártásokhoz, és a salátához.

A póréhagyma szárát ételízesítőként is használhatjuk: vágjuk nagyon apróra, szárítsuk meg és töltsük üvegekbe, így télen akár más fűszernövénnyel összekeverve saját fűszerkeverékünket használhatjuk.

Íme, a finom póréhagyma leves receptje:

20 dg (2 hosszú szál) leveleitõl megszabadított póréhagymát vágjunk vékony szeletekre, és 1,3 liter vízben, 1 mokkáskanál só hozzáadásával fõzzük kb. 15 percig, amíg megpuhul. Utána szûrjük le a levét, és a visszamaradó hagymát hajtsuk át egy 3 milliméteres tárcsával ellátott húsdarálón, vagy turmixgéppel zúzzuk össze. A hagymás pépet a fõzõlével együtt rakjuk vissza a tûzre. Keverjünk hozzá 1 mokkáskanál Vegetát, egy csipet fehér borsot, és forraljuk fel. Közben 1 evõkanál liszthez adjunk 2 dg vajat, és takaréklángon habzásig hevítve készítsünk belõle rántást. Szórjunk bele egy kis csokor apróra vágott petrezselyemlevelet, és vegyük le a tûzrõl. Hagyjuk langyosra hûlni, majd keverjünk bele 1 dl tejfölt, és engedjük fel a meleg fõzõlével. Végül öntsük a felhígított rántást a levesbe, és fõzzük még öt percig, hogy besûrûsödjön. Melegen, pirított zsemlekockával, vagy reszelt sajttal meghintve tálaljuk. A zsemlekockát hagyjuk a leves tetején, ne keverjük bele, mert hamar elázik. Hûtõszekrényben tároljuk.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Egész nyáron át virágzik a medveköröm kertünkben!

Ez a gyönyörű lágyszárú évelő növény dúsan virágzik és díszeleg kertünkben áprilistól egészen októberig.

Bővebben...

Mit tegyünk, ha a gyep nem elég zöld?

Amikor a kertben a gyep nem elég zöld csak kopott kissé fakó felületet ad minden kertbarát elszomorodik. Mit tegyünk ez ellen? Cikkünkből megtudhatja.

Bővebben...

Főzzünk gyógyteát a kertből! Megfázás elleni praktikák

A téli megfázásos náthás időszakban jól esik egy pohár forró gyógytea, főleg ha a tea alapanyagait kertünkből szedjük össze!

Bővebben...

Orchidea ABC

Ismerjük meg az orchideák gyönyörű színes családtagjait. Bemutatjuk az 5 legnépszerűbb orchideafajt.

Bővebben...

Mogyoró a kertünkben

Kevés olyan ember van, aki nem szereti a mogyorót akár sósan akár sótlanul. Ám ha igazán finom mogyorót szeretnénk ősszel szüretelni, a hobbi kertésznek érdemes saját mogyorót termeszteni a kis kertben. Bővebben...

Íme, egy salátakülönlegesség a cikóriasaláta!

A cikóriasaláta a hazai konyhákban még ritkaságnak számít, pedig igen egészséges, sőt a kertben is különleges színfoltot képez.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Kert hónapról hónapra

Kertészkedni egész évben lehet, de nézzük, melyik hónapban mit tudunk ültetni kertünkbe. Bővebben...

Így készítsünk virágágyást!

Nincs is szebb látvány nyáron egy kertben, mint egy színpompás illatos gyönyörű virágágyás, amely a szivárvány minden színében pompázik. Bővebben...

Most ültessünk liliomot! (Videó)

A liliomok régóta a kert legkecsesebb virágai, amelyek a szivárvány minden színében tündökölnek kertünkben! Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

A fokhagyma tea megfázás ellen is hatásos!

A fokhagyma a magyar konyha egyik legismertebb hagymaféléje, ám azt már kevesen tudják, hogy a belőle készült tea a megfázás ellen is hatásos. Bővebben...

hírek

A szamóca termesztése és ültetése

A tavasz legfinomabb és legízletesebb gyümölcse a finom szamóca (fragraria ananassa), amely erkélyen is könnyedén termeszthető.

Bővebben...

Ültessünk articsókát ,mert nem csak szép de finom is!

Bár az articsóka(cynara scolymus) hazánkban nem épp elterjedt kerti és konyhai növény, vállalkozó kedvű kertészeknek mégis érdemes kipróbálni, ezt a gyönyörű és ízletes növényt, amely kertünket díszíti, és ételeinket ízletessé varázsolja. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!