A szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, egyelőre nem lehet tudni, vajon az injekcióban beadható gyógyszer valóban jelentős szerephez juthat-e a jövőben a betegség kezelésére szolgáló, mostanában megjelenő új, orális gyógyszerek mellett.

A Torontói Egyetem és a rotterdami Erasmus Egyetem a New England Journal of Medicine legfrissebb számában közzétett közös kutatásából az derült ki, hogy a miravirsen gyógyszer egy gyógyszerkoktél részeként körülbelül úgy kontrollálhatja a hepatitisz C vírust, ahogyan a hasonló gyógyszerkombinációk a HIV/AIDS-et halálos ítéletből kontrollálható krónikus betegséggé tették.

A miravirsen a hepatitisz C vírus osztódásához szükséges molekulákat fojtja el. A kutatók Dr. Harry Janssen vezetésével 36 hepatitisz C vírussal fertőzött beteget osztottak négy csoportba. Kilenc beteg 29 napig 3 mg, másik kilenc beteg 5 mg, további kilenc 7 mg miravirsent kapott testsúlykilogrammonként, az utolsó kilencfős csoport pedig placebót kapott. Az alanyokat 18 hétig követték nyomon. A fázis 2 kísérlet eredményei azt mutatták, hogy a gyógyszer körülbelül 500-szor alacsonyabbra szorította vissza a vírusterhelést a legmagasabb dózist kapott betegekben. A hepatitisz C elleni gyógyszerek esetében gyakori gyógyszerrezisztenciát nem tapasztaltak.

A májbetegségek egyik válfaja, a hepatitisz C körülbelül 170 millió embert sújt világszerte. A fertőzés közös tűhasználattal, vagy ritkább esetben nemi úton terjed. A gyakran tünetmentes fertőzés a májdaganat és a májzsugorodás egyik fő kór oka.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!