hétfő, 16 január 2017

A trópusi őserdő különleges növényei

Ahogy maga a dzsungel, úgy lakói is különlegesek. Ismerjük meg az őserdő egyedi növény világát.

 

Az őserdők mélyén igen különleges növények élnek igen különleges életformában. Vannak itt fent a fák tetején élő növények, vannak ragadozó húsevő növények és vannak, amelyek 12 év alatt jutnak el a virágzásig.

Mivel az őserdőben folyamatosan tart a harc a fényért, így néhány növény túljárt a többiek eszén és kihasználták az erős fákat, hogy fényhez jussanak. Ezek a növények lettek az epifiták vagyis azok a növények, amelyek léggyökerekkel veszik fel a nedvességet a levegőből és a fák törzsén magasan fent élnek.

Ilyen növények lettek a nálunk is közkedvelt orchidea fajták a broméliák, mohák és zuzmók, és az ananászfélék is. Akár több tíz méter magasan is találhatunk növényeket a fák törzsein épp ezért olyan ritka egy új orchidea faj felfedezése ebben a zöld oázisban a tudósoknak.

A növények az év milliók alatt átalakultak és léggyökereket fejlesztettek, majd megtanulták a nedvességet és a tápanyagot a levegőből felvenni. Szinte ránőnek egy –egy fa törzsére így stabilan megmaradnak még a legnagyobb szélben és esőben is. Mivel itt kevesebb tápanyaghoz jutnak, mint lent a talajon van olyan növény, amelybe 12 év alatt jut csak el a virágzáshoz.

Más növények, akiknek nincs léggyökerük, mint az orchideáknak a leveleikkel fogják fel az esővizet. A broméliák és ananász félék egy olyan levélrózsát fejlesztettek ki, amelynek a közepe zárt tölcsérformát alkot így a lehullott csapadékot, mint egy ciszternában összegyűjti és így veszi fel. Van olyan növény, amely még a megfelelő táptalajról is gondoskodik magának ilyen a szarvasagancs páfrány, amelynek az alsó levelei állandóan elkorhadnak fent a fák tetején így nem csak vízhez, de elegendő tápanyaghoz is jut a növény.

Vannak növények, amelyek csak 80-90% páratartalom mellett érzik jól magukat, míg más növények a szárassághoz is meg tanultak alkalmazkodni. A szakállbromélia vagy a spanyol moha képes teljesen kiszáradni, majd ha eső éri újra megszívja magát nedvességgel.

A talaj közelében élnek a ragadozó növények, amelyek állatokat ejtenek csapdába különböző módszerekkel. Találunk itt olyan húsevő szörnyeteget is, amelyik nem csak rovarokat, de akár egereket és kisebb patkányokat is képes elejteni.

De élnek valódi fojtogatók is, vagyis olyan növények, amelyek a fa tetejéről indulnak növekedésnek majd léggyökereikkel leereszkednek, a talajszintre megkapaszkodnak és közben úgy körbe veszik a fát, hogy szó szerint megfojtják azt. Miközben a léggyökerekkel fojtogatják a gazdatestet még a lombjukkal is támadnak így megfosztják a fénytől a fát, amely teljes pusztulásra van ítélve. Furcsa látványt nyújt, amikor egy fa belsejében felfedeznek, egy másik elkorhad fát, amely valaha még zöldellt a dzsungelben.

A társadalom következő tagjai a liánok, amelyek behálózzák az egész őserdőt, szinte átláthatatlan az indák szövevénye. Vannak egészen vékonyak közte, de vannak kar vastagságúak is, sőt akár derék vastagságú liánba is akadhatunk. Mivel nincsenek rendes gyökereik ezért bár a földről indulnak mégis a fák tetején élnek ők is, így a növények törzsére és fák ágaira kapaszkodnak fel.

A mászás technikája itt eltérő vannak, amelyek kis apró kampókkal jutnak egyre feljebb és vannak, amelyek kis tapadó korongokkal másznak fel. Mások vékony oldal gyökerekkel kapaszkodnak meg ilyenek az orchideák vagy a vanília is. A kúszópálma és spanyolnád pl. akár 300 méteres indákat is növeszthet így behálózva szinte az egész fát.

Tehát az őserdőben nem csak különleges állatokat, de igen különleges növény fajokat is találhatunk, amelyek az életben maradás egyedi módját fejlesztették ki így biztosítva a túlélésüket ebben a különleges zöld pokolban.

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat! Ehhez nem kell mást tennie, mint feliratkozni heti ingyenes kertészeti hírlevelünkre, majd aktiválni a feliratkozást, és ezek után mi elküldjük önnek ajándékba az éves online kerti naptárt! >>>>>>>>>

 

 

Akár két méter magasra is megnőhet a Chilei óriáslapu

A Chilei óriáslapu (Gunnera tinctoria) első ránézésre a rebarbarára hasonlít, így nem csoda hogy gyakran óriás rebarbarának is hívják.

Bővebben...

A fűmagvetés titkai!

Egy szépen ápolt zöld gyep, a legkisebb kertben is elfér. Akár egy méteres területre is vethetünk fűmagot. Ismerjük meg a füvesítés titkait, hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb! Bővebben...

5 gyógynövény amelyek hatásosak a hasnyálmirigy betegségek esetén!

Íme, öt gyógynövényes recept Maria Treben gyűjteményéből, amelyek hatásosak a hasnyálmirigy gyulladásra!

Bővebben...

A majomkosbor orchidea gondozása

A majomkosbor orchidea ( orchis simia) már ránézésre is egy igen különleges orchideának tűnik. Ha tüzetesebben megvizsgáljuk a sok kis apró virágot, felfedezhetjük,

Bővebben...

Feng shui otthonunkban, avagy a szerencsét hozó növények!

A kínai feng shui már több ezer éves tudomány, amely otthonunkban is alkalmazható. A feng shui célja hogy otthonunkban a tereket úgy rendezzük be, hogy azok energiája minél jobban megnövekedjen.

Bővebben...

A citromfa teleltetése és téli gondozása

A gyönyörű termő citromfa titka többek között a sikeres teleltetésben rejlik, hiszen a teleltetésen múlik a nyári citromtermés is.

Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Festett falak varázsa! Videóval.

Életünk legalább felét festett falakk között töltjük. Így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen az a festék, amit a falunkra kenünk. Ma már azt is tudjuk, hogy a körülöttünk lévő falak színe befolyásolja hangulatunkat, lelki állapotunkat. Bővebben...

Fonott bútorok szépsége

A fonott bútorok otthonunkat egyedivé és természetesé varázsolják. Valódi otthont varázsolnak számunkra. Mitől is különleges a fonott bútor, miért lett újra hatalmas divat hazánkban?

Bővebben...

Ötletek a kerti partihoz!

Itt a nyár a jó idő, rendezzük, színes vidám kerti partit ahová meghívhatjuk az ismerősöket, barátokat egy hétvégi összejövetelre.

Bővebben...

Így végezzük az ablaktisztítást

Hamarosan itt az ideje a nagytakarításon gondolkodni, így az ablaktisztításra is sor kerülhet. Egy koszos ablak nagyban rontja az lakás összhangját

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

A zöld tea csökkenti a magas vérnyomást!

A zöld teának számos előnyös hatása van: felgyorsítja az anyagcserét, segít csökkenteni a magas vérnyomást, sőt még a fogszuvasodás ellen is véd. Az új kutatásokból nemrég ráadásul az is kiderült, hogy javítja a memóriát és a kognitív funkciókat is.

Bővebben...

Karcsúsító tea készítése házilag!

Aki szeretne pár kilótól tavasszal megszabadulni, próbálja ki Maria Treben karcsúsító teakeverékét, amely normalizálja súlyunkat!

Bővebben...

hírek

Készítsünk szív alakú dekorációt szárazvirágból!

Szeretné dekorálni otthonát egy tartós szép, illatos dísszel? Akkor készítse el ezt a remek szív alakú szárazvirág dekorációt, amelyet felakaszthat a bejárati ajtóra, vagy a lakás különböző helyiségibe.

Bővebben...

Almaecet a szépségápolásban!

Az almaecet a szépségiparba is betört, használjuk bátran otthonunkban is szépségünk érdekében ezt a csodaszert.

Bővebben...

Az őszibarack metszése és gondozása

Az őszibarack ( prunus persica) az egyik legelterjedtebb gyümölcsfa hazánkban, de eredetileg Kínából származik ez a finom gyümölcs.

Bővebben...

Málnalevél tea terhesség idejére is hatásos!

A málna az egyik legfinomabb nyári gyümölcsünk, ám a málna levélből készült tea kiemelkedő szerephez jut a népgyógyászatban.

Bővebben...

Megasztárok a növények között

Ha megasztár versenyt rendeznénk, a növények között vajon ki lenne az első? Bővebben...

Így tartsuk rendben a bútorokat otthonunkban!

A nagytakarítás során érdemes a bútorokat is megtisztítani a rárakodott portól és szennyeződéstől. Íme, néhány ügyes trükk hogyan tartsuk renden a bútorokat otthonunkban. Bővebben...

3 remek vértisztító gyógynövény tavaszra!

Tavasszal a hosszú hideg téli hónapok után, nem árt egy gyógynövény kúra, amely vértisztító hatással van szervezetünkre, és energiával tölt fel minket.

Bővebben...

Candida diéta alatt együnk hajdinát! (Recepttel!)

Nagymamáink konyhájában még rendszeres alapanyag volt a hajdina, amiből kását főztek, de ma már kissé elfeledett gyógynövénnyé vált.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!