vasárnap, 30 április 2017

A trópusi őserdő különleges növényei

Ahogy maga a dzsungel, úgy lakói is különlegesek. Ismerjük meg az őserdő egyedi növény világát.

 

Az őserdők mélyén igen különleges növények élnek igen különleges életformában. Vannak itt fent a fák tetején élő növények, vannak ragadozó húsevő növények és vannak, amelyek 12 év alatt jutnak el a virágzásig.

Mivel az őserdőben folyamatosan tart a harc a fényért, így néhány növény túljárt a többiek eszén és kihasználták az erős fákat, hogy fényhez jussanak. Ezek a növények lettek az epifiták vagyis azok a növények, amelyek léggyökerekkel veszik fel a nedvességet a levegőből és a fák törzsén magasan fent élnek.

Ilyen növények lettek a nálunk is közkedvelt orchidea fajták a broméliák, mohák és zuzmók, és az ananászfélék is. Akár több tíz méter magasan is találhatunk növényeket a fák törzsein épp ezért olyan ritka egy új orchidea faj felfedezése ebben a zöld oázisban a tudósoknak.

A növények az év milliók alatt átalakultak és léggyökereket fejlesztettek, majd megtanulták a nedvességet és a tápanyagot a levegőből felvenni. Szinte ránőnek egy –egy fa törzsére így stabilan megmaradnak még a legnagyobb szélben és esőben is. Mivel itt kevesebb tápanyaghoz jutnak, mint lent a talajon van olyan növény, amelybe 12 év alatt jut csak el a virágzáshoz.

Más növények, akiknek nincs léggyökerük, mint az orchideáknak a leveleikkel fogják fel az esővizet. A broméliák és ananász félék egy olyan levélrózsát fejlesztettek ki, amelynek a közepe zárt tölcsérformát alkot így a lehullott csapadékot, mint egy ciszternában összegyűjti és így veszi fel. Van olyan növény, amely még a megfelelő táptalajról is gondoskodik magának ilyen a szarvasagancs páfrány, amelynek az alsó levelei állandóan elkorhadnak fent a fák tetején így nem csak vízhez, de elegendő tápanyaghoz is jut a növény.

Vannak növények, amelyek csak 80-90% páratartalom mellett érzik jól magukat, míg más növények a szárassághoz is meg tanultak alkalmazkodni. A szakállbromélia vagy a spanyol moha képes teljesen kiszáradni, majd ha eső éri újra megszívja magát nedvességgel.

A talaj közelében élnek a ragadozó növények, amelyek állatokat ejtenek csapdába különböző módszerekkel. Találunk itt olyan húsevő szörnyeteget is, amelyik nem csak rovarokat, de akár egereket és kisebb patkányokat is képes elejteni.

De élnek valódi fojtogatók is, vagyis olyan növények, amelyek a fa tetejéről indulnak növekedésnek majd léggyökereikkel leereszkednek, a talajszintre megkapaszkodnak és közben úgy körbe veszik a fát, hogy szó szerint megfojtják azt. Miközben a léggyökerekkel fojtogatják a gazdatestet még a lombjukkal is támadnak így megfosztják a fénytől a fát, amely teljes pusztulásra van ítélve. Furcsa látványt nyújt, amikor egy fa belsejében felfedeznek, egy másik elkorhad fát, amely valaha még zöldellt a dzsungelben.

A társadalom következő tagjai a liánok, amelyek behálózzák az egész őserdőt, szinte átláthatatlan az indák szövevénye. Vannak egészen vékonyak közte, de vannak kar vastagságúak is, sőt akár derék vastagságú liánba is akadhatunk. Mivel nincsenek rendes gyökereik ezért bár a földről indulnak mégis a fák tetején élnek ők is, így a növények törzsére és fák ágaira kapaszkodnak fel.

A mászás technikája itt eltérő vannak, amelyek kis apró kampókkal jutnak egyre feljebb és vannak, amelyek kis tapadó korongokkal másznak fel. Mások vékony oldal gyökerekkel kapaszkodnak meg ilyenek az orchideák vagy a vanília is. A kúszópálma és spanyolnád pl. akár 300 méteres indákat is növeszthet így behálózva szinte az egész fát.

Tehát az őserdőben nem csak különleges állatokat, de igen különleges növény fajokat is találhatunk, amelyek az életben maradás egyedi módját fejlesztették ki így biztosítva a túlélésüket ebben a különleges zöld pokolban.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Árnyékban is jól érzi magát a kerti tollbuga

Gyönyörű hófehér vagy rózsaszín színben pompázik kertünkben a tollbuga (astilbe arendsii), amely félárnyékban is vígan él.

Bővebben...

Vadvirágos rét kertünkben

Unja már a zöld fűfelületet kertjében? Akkor önnek a vadvirágos gyepre van szüksége. Ismerje, meg hogyan lehet önnek virágzó rét a kertben. Bővebben...

A gyógynövények gyógyhatása

Amitől a kertészek frászt kapnak, az Amyria Taylor álmainak netovábbja. A hegyekben álló gyomnövényektől kerül igazán eksztázisba, amit a legtöbb ember dühösen rángat ki tövestül.

Bővebben...

A cattleya orchideák gondozása és ápolása

Sok kertbarát a cattleyát tartja az orchideák királynőjének, hiszen mind formájuk mind színűk az eleganciát és a szépséget tükrözik.

Bővebben...

Húsevő növények gondozása és tartása

A húsevő növények kifejezés egy egész növény csoportot jelent, több száz fajtával, méghozzá olyan növények csoportját, amelyek a hagyományostól eltérően állati fehérjékkel táplálkoznak.

Bővebben...

A kivi nem csak finom, de egészséges is!

A kivi, ez a kis szőrös gyümölcs, nem csak finom, de egészségünkre is jótékonyan hat. Megmutatjuk, miért érdemes saját kertünkben termeszteni kivit, és a tárolására is adunk néhány hasznos tippet.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Most ültessünk liliomot! (Videó)

A liliomok régóta a kert legkecsesebb virágai, amelyek a szivárvány minden színében tündökölnek kertünkben! Bővebben...

Indul a kertészeti szezon, íme a legfontosabb kerti munkák!

Véget ért a jól megérdemelt pihenés a kertészek számára, indul a tavaszi kerti szezon, irány a kert, kezdődhet a munka, ébresszük fel a természetet! A hosszú hideg és zord tél után a kertbarátok már alig várják hogy gumicsizmát és kesztyűt húzzanak, végre ismét a kertészkedés örömének hódoljanak.

Bővebben...

Kert hónapról hónapra

Kertészkedni egész évben lehet, de nézzük, melyik hónapban mit tudunk ültetni kertünkbe. Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

 

Kamillatea készítése és hatása

A kamillatea számtalan betegségre nyújt megoldás, ismerjük meg ennek a sokoldalú gyógynövénynek a jótékony hatását, és elkészítését.

Bővebben...

hírek

Pitypangos finomságok

A gyermekláncfű, avagy pitypang szervezetünket salaktalanítja, tisztán tartja, mézet, és salátát készíthetünk belőle, és a gyerekek kedvenc játéka. Bővebben...

Többet kell aludni a fogyáshoz?

A táplálkozási viselkedés elemzésével foglalkozó Society for the Study of Ingestive Behavior (SSIB) éves konferenciáján közzétett kutatás szerint az alvás befolyásolja a testsúlyszabályozást, és az alváshiány nem csak az elfogyasztott kalória mennyiségére, hanem az elégetett energia mennyiségére is hatást gyakorol. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!