szombat, 29 április 2017

Íme 3 különleges mediterrán gyümölcs

A mediterrán gyümölcsök egy része hazánkban is ismert, és kapható, ám vannak olyan gyümölcsök, amelyekről még csak nem is halottunk.

Bemutatunk 3 különleges mediterrán gyümölcsöt, amelyek néha nevükkel, néha formájukkal tűnnek ki a gyümölcsök közül.

 

Kakiszilva ( Diospryros kaki)

A kakiszilva Délkelet Ázsia, Kína és India kultúrnövénye. Ez a növény az ébenfa családjába tartozik, de ma már a Távol kelettől egészen Amerikáig mindenhol megtalálható. Kaliforniában és Floridában rendszeresen felbukkan, mivel fái igen lassan nőnek, és szétterülő koronáival a közterek és parkok díszei lesznek. Közép Ázsiában inkább a kisebb termetű fajtáit kedvelik, amelyek mindössze 4-5 méter magasságot érnek el, ezeket kertekben is szívesen ültetik, akár csak nálunk a szilvafákat. A növény nem csak termésével, de nagy bőrszerű leveleivel is díszit, igazi mediterrán hangulatot teremt.


A datolyaszilva a nyár közepén kezd el virágozni, a 2-3 cm.-es virágok feltűnő zöld színben pompáznak, majd ősszel a hatalmas sárga gyümölcsök érnek be a fán. Manapság főleg Japánban mind a savanyú, mind az édes kaki szilvát kedvelik és rendszeresen felhasználják a konyhában és a gyógyászat területén is.

Licsi ( Litchi chinensis)

A licsi ma már több országban is igen népszerű déli gyümölcs, amely főleg a tv-s szakácsok által készített ételeknek köszönhető, amelyben egyre többször szerepel ez a különleges gyümölcs. Bár eredetileg Kínában és a Fülöp szigeteken őshonos, ma már Dél Ázsiában termesztik a legtöbb licsit.

A növény eredetileg egy 10-12 méter magas fa, amelynek világoszöld levelei akár az 5-7 cm-.t is elérik. A hajtáscsúcsok végén jelennek meg a gyönyörű 25-30 cm nagyságú virágok, majd a virágzás után a szamócaszerű 4-5 cm.-es sötét rózsaszín virágok. a szamócaszerű gyümölcs belseje fehér színű, majd legbelül található a fényes barna mag.

Egy licsi fa akár több száz évig is képes életben maradni, amennyiben ideálisak a körülmények számára.


Magát a gyümölcsöt, frissen, szárítva vagy befőttként is fogyasztják, nagyon finom és magas a C,-B1 vitamin tartalma. A hámozott és kimagozott licsi jól illeszkedik salátákhoz, desszertekhez és süteményekhez.
Termőterületén, sok helyen párolják és aszalva is rendkívül népszerű. Kelet-Ázsiában zselét, jégkrémet és más édesipari terméket állítanak elő belőle, sőt több helyen ízletes levéből licsibort vagy likőrt készítenek.

Durián  (Durio zibethinus)

A durián a Távol Keleti országok egyik különleges gyümölcse, amelyet vagy nagyon utál, az ember vagy nagyon szeret.

Ázsiában a gyümölcsök királyaként is emlegetik, hiszen egyetlen gyümölcs sem bővelkedik olyan gazdagon tápanyaggal, mint a Durián.

Az első pillantásra ez a hatalmas, tüskés gyümölcs talán egy középkori fegyverre emlékeztethet minket, azonban amikor a vastag héját eltávolítjuk, kibuggyan narancssárga húsa, amelyet meglepõ köntöse rejt magában: egy olyan gazdagság, amely e termékeny környezetbõl az élet esszenciáját hordozza.


A Duriánfa egy akár 40 méter magasra is megnővő fafajta, amelyen a virágok csomókban állnak.

Termése: 5 kopáccsal felnyíló, tojás alakú vagy gömbölyded tok, amely gyakran aszimmetrikusan fejlődött és kissé görbült, 15-30 cm hosszú és súlya akár 8 kg. A durián 10-20 cm hosszú kocsányon csüng. A külső, zöld terméshéj vastag, durván rostos; felületét tömötten elhelyezkedő piramis alakú, 3-7 szögletű tüskék borítják. A tok 5 rekeszében egy-egy 2-6 cm-es, fényes, halványsárga vagy vörösesbarna mag található, amelyet vastag és krémszínű vagy különböző sárga árnyalatú, pudingpuhaságú magköpeny vesz körül.


Felhasználása: a duriánt - a visszataszító bűz ellenére, ami a zárt térben való tárolást kizárja - Délkelet-Ázsia legértékesebb gyümölcsének tartják. Az érett durián nyers magköpenyei csemegének számítanak; a varratok mentén nyitják fel a terméseket, a pulpát a magokkal együtt kiemelik a rekeszekből, és nyomban fogyasztják. (A magburok és a terméshús gyorsan megsavanyodik oxigénnel érintkezve!) Indonéziában az arillusból mentával fűszerezett mártást főznek, amelyet rizshez adnak. A malájok a termésmasszát tartósítják, cukorral vagy sóval megfőzik. Konzervdobozokban a duriánpulpát az idényen kívüli időszakban is árusítják, és a Közel-Keletre, sőt Európába is exportálják. A duriánpüréből jégkrémet készítenek.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>


Fukszia a balkonok és erkélyek kedvenc növénye!

Az árnyékos kissé hűvös erkélyek, és otthonok kedvelt növénye a cserepes fukszia, amelynek a gondozása még a kezdő kertészek számára sem okoz gondot.

Bővebben...

A fűmagvetés titkai!

Egy szépen ápolt zöld gyep, a legkisebb kertben is elfér. Akár egy méteres területre is vethetünk fűmagot. Ismerjük meg a füvesítés titkait, hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb! Bővebben...

Ismerjük meg a fitoterpáia jelentését!

A fitoterápia egy régóta ismert és alkalmazott gyógyítási mód, amelynek a jelentése gyógynövényekkel való gyógyítás.

Bővebben...

Orchidea Kérdezz, felelek!

15 kérdés-15 válasz az orchideák gondozásával és tartásával kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, és válaszokat, amelyek hasznosak lehetnek az orchideák gondozásánál.

Bővebben...

Húsevő növények: vénusz légycsapója és a kancsóka!

Egy oroszlán, és egy növény. Tudják mi a hasonlóság közöttük? Mindkettő ragadozó. Bár ez a Vénusz légycsapója(Dionaea muscipula) nevű növény első látásra olyan, mint a többi ártalmatlan szobanövény, a látszat csal.

Bővebben...

A kivi nem csak finom, de egészséges is!

A kivi, ez a kis szőrös gyümölcs, nem csak finom, de egészségünkre is jótékonyan hat. Megmutatjuk, miért érdemes saját kertünkben termeszteni kivit, és a tárolására is adunk néhány hasznos tippet.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Romantikus kertek lakója a koronás szellőrózsa

Tavasz egyik legszebb és egyben legromantikusabb virága a koronás szellőrózsa, amely mint egy tavaszi ékszer nyílik kertünkben.

Bővebben...

Tavasszal ültessünk kakukkmákot!

Ha egy szép színes egynyári virágra vágyunk kertünkbe ültessünk kaliforniai kakukkmákot (Eschscholzia californica) amely selymes fényű színes virágaival szebbé varázsolják kertünket. Bővebben...

Most ültessünk liliomot! (Videó)

A liliomok régóta a kert legkecsesebb virágai, amelyek a szivárvány minden színében tündökölnek kertünkben! Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

Így biztosítsuk az orchideáknak a megfelelő páratartalmat!

A legtöbb orchidea a trópusi őserdők mélyéről indult el világhódító útjára, így ma már Európában és hazánkban is közkedvelt szobanövény vált belőle.

Bővebben...

 

A cickafark tea hatása

A fészkes virágúak családjába tartozik a cickafarkfű (achillea millefolium) gyógynövény amely számtalan betegségre nyújt enyhülést. Bővebben...

hírek

Szépségápolás fűszernövények segítségével!

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a fűszernövények nem csak ételeinket varázsolják ízletesebbé, de arcunkat is szépé teszik?

Bővebben...

A szamóca termesztése és ültetése

A tavasz legfinomabb és legízletesebb gyümölcse a finom szamóca (fragraria ananassa), amely erkélyen is könnyedén termeszthető.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!