Íme 3 különleges mediterrán gyümölcs

A mediterrán gyümölcsök egy része hazánkban is ismert, és kapható, ám vannak olyan gyümölcsök, amelyekről még csak nem is halottunk.

Bemutatunk 3 különleges mediterrán gyümölcsöt, amelyek néha nevükkel, néha formájukkal tűnnek ki a gyümölcsök közül.

 

Kakiszilva ( Diospryros kaki)

A kakiszilva Délkelet Ázsia, Kína és India kultúrnövénye. Ez a növény az ébenfa családjába tartozik, de ma már a Távol kelettől egészen Amerikáig mindenhol megtalálható. Kaliforniában és Floridában rendszeresen felbukkan, mivel fái igen lassan nőnek, és szétterülő koronáival a közterek és parkok díszei lesznek. Közép Ázsiában inkább a kisebb termetű fajtáit kedvelik, amelyek mindössze 4-5 méter magasságot érnek el, ezeket kertekben is szívesen ültetik, akár csak nálunk a szilvafákat. A növény nem csak termésével, de nagy bőrszerű leveleivel is díszit, igazi mediterrán hangulatot teremt.


A datolyaszilva a nyár közepén kezd el virágozni, a 2-3 cm.-es virágok feltűnő zöld színben pompáznak, majd ősszel a hatalmas sárga gyümölcsök érnek be a fán. Manapság főleg Japánban mind a savanyú, mind az édes kaki szilvát kedvelik és rendszeresen felhasználják a konyhában és a gyógyászat területén is.

Licsi ( Litchi chinensis)

A licsi ma már több országban is igen népszerű déli gyümölcs, amely főleg a tv-s szakácsok által készített ételeknek köszönhető, amelyben egyre többször szerepel ez a különleges gyümölcs. Bár eredetileg Kínában és a Fülöp szigeteken őshonos, ma már Dél Ázsiában termesztik a legtöbb licsit.

A növény eredetileg egy 10-12 méter magas fa, amelynek világoszöld levelei akár az 5-7 cm-.t is elérik. A hajtáscsúcsok végén jelennek meg a gyönyörű 25-30 cm nagyságú virágok, majd a virágzás után a szamócaszerű 4-5 cm.-es sötét rózsaszín virágok. a szamócaszerű gyümölcs belseje fehér színű, majd legbelül található a fényes barna mag.

Egy licsi fa akár több száz évig is képes életben maradni, amennyiben ideálisak a körülmények számára.


Magát a gyümölcsöt, frissen, szárítva vagy befőttként is fogyasztják, nagyon finom és magas a C,-B1 vitamin tartalma. A hámozott és kimagozott licsi jól illeszkedik salátákhoz, desszertekhez és süteményekhez.
Termőterületén, sok helyen párolják és aszalva is rendkívül népszerű. Kelet-Ázsiában zselét, jégkrémet és más édesipari terméket állítanak elő belőle, sőt több helyen ízletes levéből licsibort vagy likőrt készítenek.

Durián  (Durio zibethinus)

A durián a Távol Keleti országok egyik különleges gyümölcse, amelyet vagy nagyon utál, az ember vagy nagyon szeret.

Ázsiában a gyümölcsök királyaként is emlegetik, hiszen egyetlen gyümölcs sem bővelkedik olyan gazdagon tápanyaggal, mint a Durián.

Az első pillantásra ez a hatalmas, tüskés gyümölcs talán egy középkori fegyverre emlékeztethet minket, azonban amikor a vastag héját eltávolítjuk, kibuggyan narancssárga húsa, amelyet meglepõ köntöse rejt magában: egy olyan gazdagság, amely e termékeny környezetbõl az élet esszenciáját hordozza.


A Duriánfa egy akár 40 méter magasra is megnővő fafajta, amelyen a virágok csomókban állnak.

Termése: 5 kopáccsal felnyíló, tojás alakú vagy gömbölyded tok, amely gyakran aszimmetrikusan fejlődött és kissé görbült, 15-30 cm hosszú és súlya akár 8 kg. A durián 10-20 cm hosszú kocsányon csüng. A külső, zöld terméshéj vastag, durván rostos; felületét tömötten elhelyezkedő piramis alakú, 3-7 szögletű tüskék borítják. A tok 5 rekeszében egy-egy 2-6 cm-es, fényes, halványsárga vagy vörösesbarna mag található, amelyet vastag és krémszínű vagy különböző sárga árnyalatú, pudingpuhaságú magköpeny vesz körül.


Felhasználása: a duriánt - a visszataszító bűz ellenére, ami a zárt térben való tárolást kizárja - Délkelet-Ázsia legértékesebb gyümölcsének tartják. Az érett durián nyers magköpenyei csemegének számítanak; a varratok mentén nyitják fel a terméseket, a pulpát a magokkal együtt kiemelik a rekeszekből, és nyomban fogyasztják. (A magburok és a terméshús gyorsan megsavanyodik oxigénnel érintkezve!) Indonéziában az arillusból mentával fűszerezett mártást főznek, amelyet rizshez adnak. A malájok a termésmasszát tartósítják, cukorral vagy sóval megfőzik. Konzervdobozokban a duriánpulpát az idényen kívüli időszakban is árusítják, és a Közel-Keletre, sőt Európába is exportálják. A duriánpüréből jégkrémet készítenek.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>


Fukszia a balkonok és erkélyek kedvenc növénye!

Az árnyékos kissé hűvös erkélyek, és otthonok kedvelt növénye a cserepes fukszia, amelynek a gondozása még a kezdő kertészek számára sem okoz gondot.

Bővebben...

Fűmag vetése lépésről lépésre

Nincs is szebb látvány a kertben, mint egy ápolt smaragd zöld élénk gyepfelület. Bemutatjuk a fűmagvetést lépésről lépésre. Bővebben...

Emésztési gondokra igyunk borókabogyó teát

A boróka ( Juniperus communis) egy közkedvelt örökzöld kerti növény, de a boróka bogyó remek gyógynövény is egyben.

Bővebben...

A lepkeorchidea átültetése videóval!

Az orchideák gondozását és nevelését nem csak a vásárlók, de sokszor még a virágosok is alig ismerik. Ha megkérdezünk öt virágost, vagy öt szomszédot biztos, hogy legalább háromféle gondozási tanácsot kapunk.

Bővebben...

A trópusi őserdő különleges növényei

Ahogy maga a dzsungel, úgy lakói is különlegesek. Ismerjük meg az őserdő egyedi növény világát.

Bővebben...

Bimbóskel ültetése kiskertbe

A káposztafélék családjának egyik legfinomabb családtagja a bimbóskel (Brassica oleracea var.c.gemmifera.), amely sokoldalúan elkészíthető a konyhában, és könnyen termeszthető kiskertben is, kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak az ültetésével.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

A tulipán ültetése gondozása

A tulipán az egyik legkedveltebb tavaszi növényük, ám sokan nem tudják, mihez kezdjenek vele elvirágzás után.

Bővebben...

Ezek a kerti munkák várnak ránk márciusban

A március igazi szeszélyes hónap, lehet 18 fokos napsütéses idő, de akár hózápor is. Bár csábító, hogy rohanjuk a kertészetbe virágokért, még korai ültetni, viszont sok olyan kerti munka vár ránk, amelyeket márciusban kell elvégeznünk.

Bővebben...

Most ültessünk liliomot! (Videó)

A liliomok régóta a kert legkecsesebb virágai, amelyek a szivárvány minden színében tündökölnek kertünkben! Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

A kamillatea gyógyhatásai

A kamilla hazánkban sok helyen vadon is megterem, a nyár közepén tömegesen nyílnak az apró kis fehér virágok. A növény fő virágzási ideje április közepétől egészen május végéig tart, ekkor érdemes a gyógyhatású virágokat összeszedni, majd kiszárítani. Bővebben...

hírek

Az Aloe vera növény főbb jellemzői!

Az Aloe vera növény csak a 4-5.-év után válik kifejletté, ekkora a levelei elérik a 60 cm hosszúságot és kb. 8-10 cm szélesek. Az ennél fiatalabb növényt még nem szabad használni, mivel ekkor még csak mérgező anyagot tartalmaz.

Bővebben...

Ezek a konyha legszennyezettebb részei!

Egy konyhai mosogató számtalan baktériumot rejthet, azonban valószínűleg nem ez számít egy átlagos konyha legszennyezettebb részének. Egy turmixgép, egy gumispatula, vagy akár egy konzervnyitó is több kórokozónak adhat otthont, derült ki egy új tanulmányból.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!