Az árpa fogyasztása megszépít minket!

Egy hosszú téli időszak után szervezetünknek szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra, hogy szervezetünk megerősödjön. Ebben segítenek a magvak ezek közül az árpa fogyasztása.

 Az árpáról a legtöbb embernek a takarmánynövény és a sör jut az eszébe. Ez nem meglepő, hiszen az árpa nagy részét a sörgyártáshoz használják fel, amelyet már az ókori Babilonban is készítettek. A régi árpaitalt, ahogy akkor nevezték az Egyiptomiak, a Görögök, és a Germánok is előszeretettel fogyasztották.

A keményítő és fehérje tartalma függ a fajtól, de az adott termesztési hely adottságaitól is, mint pl. a talaj keménysége vagy az időjárás klímája. A sörárpánál a keményítő tartalma magasabb, és a sör minősége annál jobb, minél kevesebb fehérjét tartalmaznak a magok.

Étkezési célra is vásárolhatunk árpát, erre a célra a gersli néven kapható termék ideális. Sajnos hazánkban a gersli felhasználása még nem terjedt el, bár gyakran használjuk sólethez, főzelékekhez, mégis kevesen ismerik az árpa fogyasztásának jótékony hatását.


Az árpában többek között növényi rostok, keményítő, növényi olajok, szerves só, vitaminok, ásványi anyagok, pl. kalcium, kálium, és magnézium található. Az árpa szemek rendszeres fogyasztásával növelhetjük a szellemi és fizikai teljesítményt, mivel igen magas a B vitamin tartalma, és a benne található kálium és magnézium tartalom miatt erősíti, és egyben nyugtatja idegrendszerünket. Vízhajtó hatása révén csökkenti a koleszterin szintet, az E vitamin pedig megszépít minket, és megújítja bőrünket.

Az árpa szemeket felhasználás előtt érdemes egy serpenyőben megpirítani, mert így könnyebben emészthető, nő a tápértéke, és az íze is jobb lesz. A pirított árpaszemeket ezután felhasználhatjuk bármilyen levesbe, vagy főzelékbe, de rizs helyett köretként adhatjuk sültek és zöldség félék mellé. A hántolt árpát kevesebbet, míg a hántolatlan magokat tovább kell főzni, vagy főzés előtt áztassuk be hideg vízbe 1-1,5 órára.

Ha tavasszal friss vitamindús csírát szeretnénk fogyasztani, válasszuk a zöld árpát, amely ásványi anyagokban és vitaminokban igen gazdag. A csíráztatáshoz gyógynövény boltban vásárolhatunk magokat, amelyeket egy speciális csíráztató tálba kell tenni, és tiszta vízzel leöntünk.


Pár napon belül már fogyaszthatjuk is a friss csíranövényeket, salátára téve, vagy joghurtba keverve.

A zöld árpában többek között növényi fehérjék, enzimek találhatók, amelyek közül érdemes szót ejteni a SOD szuperoxid enzimről. Ez az enzim erős antioxidáns, és lassítja az öregedést. A magokban található klorofil gyulladáscsökkentő, és rosttartalma segíti az emésztést. Emellett található benne B1,-B2,-B6,- C,- E vitamin, valamint folsav, kálium, magnézium, vas, réz és mangán.


A zöld árpa magas koncentrációban tartalmazz az emberi szervezet számára szükséges aminosavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat, gyorsan felszívódik, és tökéletesen hasznosul.

Fogyókúra és tavaszi méregtelenítő kúra során is ideális a fogyasztása, csökkenti a székrekedést, és szabályozza a gyomorsavtermelést is. Rendszeres fogyasztása megőrzi fogaink egészségét, magas kálium tartalma pedig jó hatással van a szívre és a májra. E vitamin tartalma miatt táplálja a bőrt, és a férfiaknál javítja a szexuális potenciát és a spermiumok életképességét.


Mind az árpa mind a zöldárpa rendszeres fogyasztása javasolt minden korosztály számára, különösen időseknek, kismamáknak, diétázóknak, mert rövid idő alatt fontos tápanyagokkal látja el szervezetünket. Kimerültség, levertség, vagy állandó fáradtság esetén is érdemes fogyasztani, mert erős immunerősítő és roboráló szer. A zöld árpában található klorofil dezodoráló hatású, így dohányosok és fokhagyma kedvelők is jól járnak vele.

Az árpa fogyasztásával nem csak egészségünkért tehetünk sokat, de változatossá tehetjük vele ételeinket is.


Almás szilvalekváros rakott árpa

Hozzávalók:50 dkg főtt árpa, 30 dkg szilvalekvár, 40 dkg reszelt alma

Az alapanyagokat egy tepsibe rétegenként lerakjuk, majd forró sütőbe toljuk és kb. 10 perc alatt készre sütjük. Melegen fogyasztjuk.


Gyümölcsös árpasaláta:

Hozzávalók: főtt árpa, bármilyen idény gyümölcs, dió, mandula, mogyoró, szegfűszeg, fahéj, só, citromlé és héja, 1-2 kanál vörösbor.

A főtt árpát a gyümölcsökkel összekeverjük, majd hozzáadjuk a darabolt diót, mogyorót, mandulát. ízesítjük az őrölt fűszerekkel, megsózzuk, végül nyakon öntjük a vörösborral és a citromlével. Legvégül rászórjuk a citrom reszelt héját is, majd 1 órára betesszük a hűtőszekrénybe lefedve.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>


Ültessünk Erdei tündérfürtöt!

Az erdei tündérfürt (aruncus dioicus) egy krémszínű virágokkal rendelkező évelő dísznövény, amely a kert árnyékos részében is jól érzi magát.

Bővebben...

Tavaszi fűbeindító tippek - Kertészeti tanácsok

Azt mondják, vannak ilyen meg olyan kertstílusok, meg kerttrendek. Nem tudom. Talán. Az viszont biztos, hogy kertünk, teraszunk növényekkel teli zuga, életünk, meggyőződéseink manifesztációja.

Bővebben...

A rozmaring javítja a látást is!

Az ősi ázsiai és a korai európai kultúrákban széles körben használt gyógynövények egyre nagyobb figyelmet kapnak az utóbbi években a nyugati orvoslásban.

Bővebben...

Orchidea szaporítása otthon magról!

A trópusi orchideák különböző trükköket dobnak be hogy oda csalogassák a rovarokat, ám otthoni körülmények között nekünk magunknak kell elvégezni a porzást. Megmutatjuk hogyan! Bővebben...

Kefevirág az üvegmosó növény (Callistemon citrinus)

Bizony furcsa a neve ennek a növénynek, de tényleg találó, hiszen a virágai az üvegmosó keféhez hasonlítanak. Bővebben...

Az édeskömény termesztése

Az édeskömény (Foeniculum vulgare) az ernyősviráguak családjába tartozó növény, amelynek az érdekessége a levélnyelekből álló föld feletti megvastagodott gumó.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Ezek a kerti munkák várnak ránk márciusban

A március igazi szeszélyes hónap, lehet 18 fokos napsütéses idő, de akár hózápor is. Bár csábító, hogy rohanjuk a kertészetbe virágokért, még korai ültetni, viszont sok olyan kerti munka vár ránk, amelyeket márciusban kell elvégeznünk.

Bővebben...

Így rendezzük be az erkélyt tavasszal!

Hamarosan itt a tavasz ideje megtervezni az erkély berendezését és virágait. Még a legkisebb erkélyt is valódi oázissá varázsolhatjuk, néhány ügyes praktika segítségével.

Bővebben...

Újra itt a tavaszi kankalin a primula!

A tavasz egyik kedvelt cserepes virága a kankalin vagy latin nevén a primula, amelyek számtalan színben pompáznak már februártól a virágboltokban és kertészetekben!

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

Kamillatea készítése és hatása

A kamillatea számtalan betegségre nyújt megoldás, ismerjük meg ennek a sokoldalú gyógynövénynek a jótékony hatását, és elkészítését.

Bővebben...

hírek

A gyömbér használata a konyhában!

A gyömbér hazánkban még mindig nem túl elterjedt fűszernövény, pedig számtalan ételhez lehet felhasználni ezt a különleges növényt.

Bővebben...

Varázsoljunk mediterrán hangulatot kertünkbe citromfával!

A citromfa egy igazi mediterrán növény, amelyről a napsütés és a tengerpart jut az eszünkbe.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!