vasárnap, 26 február 2017

Az árpa fogyasztása megszépít minket!

Egy hosszú téli időszak után szervezetünknek szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra, hogy szervezetünk megerősödjön. Ebben segítenek a magvak ezek közül az árpa fogyasztása.

 Az árpáról a legtöbb embernek a takarmánynövény és a sör jut az eszébe. Ez nem meglepő, hiszen az árpa nagy részét a sörgyártáshoz használják fel, amelyet már az ókori Babilonban is készítettek. A régi árpaitalt, ahogy akkor nevezték az Egyiptomiak, a Görögök, és a Germánok is előszeretettel fogyasztották.

A keményítő és fehérje tartalma függ a fajtól, de az adott termesztési hely adottságaitól is, mint pl. a talaj keménysége vagy az időjárás klímája. A sörárpánál a keményítő tartalma magasabb, és a sör minősége annál jobb, minél kevesebb fehérjét tartalmaznak a magok.

Étkezési célra is vásárolhatunk árpát, erre a célra a gersli néven kapható termék ideális. Sajnos hazánkban a gersli felhasználása még nem terjedt el, bár gyakran használjuk sólethez, főzelékekhez, mégis kevesen ismerik az árpa fogyasztásának jótékony hatását.


Az árpában többek között növényi rostok, keményítő, növényi olajok, szerves só, vitaminok, ásványi anyagok, pl. kalcium, kálium, és magnézium található. Az árpa szemek rendszeres fogyasztásával növelhetjük a szellemi és fizikai teljesítményt, mivel igen magas a B vitamin tartalma, és a benne található kálium és magnézium tartalom miatt erősíti, és egyben nyugtatja idegrendszerünket. Vízhajtó hatása révén csökkenti a koleszterin szintet, az E vitamin pedig megszépít minket, és megújítja bőrünket.

Az árpa szemeket felhasználás előtt érdemes egy serpenyőben megpirítani, mert így könnyebben emészthető, nő a tápértéke, és az íze is jobb lesz. A pirított árpaszemeket ezután felhasználhatjuk bármilyen levesbe, vagy főzelékbe, de rizs helyett köretként adhatjuk sültek és zöldség félék mellé. A hántolt árpát kevesebbet, míg a hántolatlan magokat tovább kell főzni, vagy főzés előtt áztassuk be hideg vízbe 1-1,5 órára.

Ha tavasszal friss vitamindús csírát szeretnénk fogyasztani, válasszuk a zöld árpát, amely ásványi anyagokban és vitaminokban igen gazdag. A csíráztatáshoz gyógynövény boltban vásárolhatunk magokat, amelyeket egy speciális csíráztató tálba kell tenni, és tiszta vízzel leöntünk.


Pár napon belül már fogyaszthatjuk is a friss csíranövényeket, salátára téve, vagy joghurtba keverve.

A zöld árpában többek között növényi fehérjék, enzimek találhatók, amelyek közül érdemes szót ejteni a SOD szuperoxid enzimről. Ez az enzim erős antioxidáns, és lassítja az öregedést. A magokban található klorofil gyulladáscsökkentő, és rosttartalma segíti az emésztést. Emellett található benne B1,-B2,-B6,- C,- E vitamin, valamint folsav, kálium, magnézium, vas, réz és mangán.


A zöld árpa magas koncentrációban tartalmazz az emberi szervezet számára szükséges aminosavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat, gyorsan felszívódik, és tökéletesen hasznosul.

Fogyókúra és tavaszi méregtelenítő kúra során is ideális a fogyasztása, csökkenti a székrekedést, és szabályozza a gyomorsavtermelést is. Rendszeres fogyasztása megőrzi fogaink egészségét, magas kálium tartalma pedig jó hatással van a szívre és a májra. E vitamin tartalma miatt táplálja a bőrt, és a férfiaknál javítja a szexuális potenciát és a spermiumok életképességét.


Mind az árpa mind a zöldárpa rendszeres fogyasztása javasolt minden korosztály számára, különösen időseknek, kismamáknak, diétázóknak, mert rövid idő alatt fontos tápanyagokkal látja el szervezetünket. Kimerültség, levertség, vagy állandó fáradtság esetén is érdemes fogyasztani, mert erős immunerősítő és roboráló szer. A zöld árpában található klorofil dezodoráló hatású, így dohányosok és fokhagyma kedvelők is jól járnak vele.

Az árpa fogyasztásával nem csak egészségünkért tehetünk sokat, de változatossá tehetjük vele ételeinket is.


Almás szilvalekváros rakott árpa

Hozzávalók:50 dkg főtt árpa, 30 dkg szilvalekvár, 40 dkg reszelt alma

Az alapanyagokat egy tepsibe rétegenként lerakjuk, majd forró sütőbe toljuk és kb. 10 perc alatt készre sütjük. Melegen fogyasztjuk.


Gyümölcsös árpasaláta:

Hozzávalók: főtt árpa, bármilyen idény gyümölcs, dió, mandula, mogyoró, szegfűszeg, fahéj, só, citromlé és héja, 1-2 kanál vörösbor.

A főtt árpát a gyümölcsökkel összekeverjük, majd hozzáadjuk a darabolt diót, mogyorót, mandulát. ízesítjük az őrölt fűszerekkel, megsózzuk, végül nyakon öntjük a vörösborral és a citromlével. Legvégül rászórjuk a citrom reszelt héját is, majd 1 órára betesszük a hűtőszekrénybe lefedve.

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat! Ehhez nem kell mást tennie, mint feliratkozni heti ingyenes kertészeti hírlevelünkre, majd aktiválni a feliratkozást, és ezek után mi elküldjük önnek ajándékba az éves online kerti naptárt! >>>>>>>>>

 

 


A leander tavaszi ápolása

Bár kicsit lassan, de beköszöntött a tavasz így a leanderek is gyorsabban ébredtek fel téli álmukból. Ahhoz hogy szép dús virágzó növényt kapjunk egész nyáron most érdemes oda figyelni a gondozásra.

Bővebben...

Így gondozzuk a nyári hőségben a gyepet!

Tavasszal nem kevés munkával újra teleptettük a gyepet, gondoztuk, ápoltuk, végre megjelennek a első smaragd zöld fűszálak, ám ekkor beköszönt az igazi nyári kánikula és a fű szép lassan száradni és sárgulni kezd.

Bővebben...

Útifűmaghéj– (Psyllium husk) hatásai és alkalmazása

Érthető, hogy egészségünk szempontjából kulcsfontosságú a belek állapota. Ahogy Paracelsus fogalmazott, a „halál a belekben kezdődik”.

Bővebben...

A cattleya orchideák gondozása és ápolása

Sok kertbarát a cattleyát tartja az orchideák királynőjének, hiszen mind formájuk mind színűk az eleganciát és a szépséget tükrözik.

Bővebben...

Hogyan ültessünk broméliát? Videóval!

A broméliák évek óta egyre kedveltebb dísznövényekké válnak hazánkban is, hiszen még mindig valami titokzatos őserdei misztikum veszi körbe ezeket a nem mindennapi növényeket.

Bővebben...

A szamóca termesztése és ültetése

A tavasz legfinomabb és legízletesebb gyümölcse a finom szamóca (fragraria ananassa), amely erkélyen is könnyedén termeszthető.

Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Tartsunk edzést tavasszal a növényeknek!

Talán furcsán hangzik a cím, de igaz a fiatal palántáknak, vagy az átteleltetett mediterrán dísznövényeknek is szüksége van edzésre.

Bővebben...

Itt az idő a tavaszi magvetésre!

Bár az ültetésnek még nincs itt az ideje a magvetést érdemes kipróbálni. Az igazi kertész számára egy vetőmag bolt maga a paradicsom. Miért érdemes bíbelődni ezekkel az apró magokkal? Bővebben...

Mi alapján válasszunk növényt a kertészetben?

A legtöbb hazai kertészet március közepétől már javában árulja a 6-os, és 10 –es csomagban árult egynyári és évelő palántákat, amelyek megkönnyítik a kertész munkáját, és áruk is igen kedvező.

Bővebben...

Tavasszal ültessük el a tubarózsát!

A tubarózsa (Polianthes tuberosa) még mindig ritkaságnak számít hazánkban pedig egyszerűen és könnyedén lehet a kertbe is ültetni ezt a fantasztikus illatos gyönyörű krém fehér virágot. Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

A zsályatea mandulagyulladás ellen is hatásos

Az orvosi vagy kerti zsályát ezen túlmenően még fűszernövényként is használhatjuk. Gyulladás gátló hatásának köszönhetően elsősorban torokfájásra, kezdődő torok-, illetve mandulagyulladásra is kitűnő. Bővebben...

A zöld tea csökkenti a magas vérnyomást!

A zöld teának számos előnyös hatása van: felgyorsítja az anyagcserét, segít csökkenteni a magas vérnyomást, sőt még a fogszuvasodás ellen is véd. Az új kutatásokból nemrég ráadásul az is kiderült, hogy javítja a memóriát és a kognitív funkciókat is.

Bővebben...

hírek

5 leggyakoribb ok, amiért a szobanövényed kihal!

Sokan panaszkodnak, hogy náluk egyetlen szobanövény sem marad életben, valamiért mind kipusztul. Bemutatjuk az 5 leggyakoribb okot, amely miatt egy szobanövény a kukában végzi!

Bővebben...

Így vessük el a zöldség magokat!

Itt az ideje elvetni a zöldség magokat, hogy nyárra szép zöldséges kertünk legyen. Bemutatjuk lépésről lépésre a magvetést. Bővebben...

Ötletek a kerti partihoz!

Itt a nyár a jó idő, rendezzük, színes vidám kerti partit ahová meghívhatjuk az ismerősöket, barátokat egy hétvégi összejövetelre.

Bővebben...

Útifűmaghéj– (Psyllium husk) hatásai és alkalmazása

Érthető, hogy egészségünk szempontjából kulcsfontosságú a belek állapota. Ahogy Paracelsus fogalmazott, a „halál a belekben kezdődik”.

Bővebben...

5 jel, ha baj van a növényeddel

Bemutatjuk mire érdemes figyelni a növényeknél, ha baj közeledik. Ha időben felismerjük a betegséget, még meglehet menteni kedvencünket.

Bővebben...

Így fessünk hajat saját kezűleg!

Ha unjuk már a frizuránkat érdemes egy hajfestékkel új külsőt varázsolni magunkat. A bátrabbaknak adunk most néhány ötletet és tippet az otthoni hajfestéshez! Bővebben...

Ültessünk kapor magot a fűszerkertbe

A kapor(anethum graveolens) régi magyaros fűszer, ám kevesen tudják milyen sokoldalúan felhasználható fűszernövényről van szó.

Bővebben...

Tavasztól ültethetjük az articsókát kertünkbe!

Az articsóka (Cynara scolymus) nem csak egy finom zöldségnövény, de egyben egy gyönyörű fészekvirágzatú dísznövény is, amely hatalmas liláskékes virágával díszíti kertünket. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!