szerda, 18 január 2017

Az árpa fogyasztása megszépít minket!

Egy hosszú téli időszak után szervezetünknek szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra, hogy szervezetünk megerősödjön. Ebben segítenek a magvak ezek közül az árpa fogyasztása.

 Az árpáról a legtöbb embernek a takarmánynövény és a sör jut az eszébe. Ez nem meglepő, hiszen az árpa nagy részét a sörgyártáshoz használják fel, amelyet már az ókori Babilonban is készítettek. A régi árpaitalt, ahogy akkor nevezték az Egyiptomiak, a Görögök, és a Germánok is előszeretettel fogyasztották.

A keményítő és fehérje tartalma függ a fajtól, de az adott termesztési hely adottságaitól is, mint pl. a talaj keménysége vagy az időjárás klímája. A sörárpánál a keményítő tartalma magasabb, és a sör minősége annál jobb, minél kevesebb fehérjét tartalmaznak a magok.

Étkezési célra is vásárolhatunk árpát, erre a célra a gersli néven kapható termék ideális. Sajnos hazánkban a gersli felhasználása még nem terjedt el, bár gyakran használjuk sólethez, főzelékekhez, mégis kevesen ismerik az árpa fogyasztásának jótékony hatását.


Az árpában többek között növényi rostok, keményítő, növényi olajok, szerves só, vitaminok, ásványi anyagok, pl. kalcium, kálium, és magnézium található. Az árpa szemek rendszeres fogyasztásával növelhetjük a szellemi és fizikai teljesítményt, mivel igen magas a B vitamin tartalma, és a benne található kálium és magnézium tartalom miatt erősíti, és egyben nyugtatja idegrendszerünket. Vízhajtó hatása révén csökkenti a koleszterin szintet, az E vitamin pedig megszépít minket, és megújítja bőrünket.

Az árpa szemeket felhasználás előtt érdemes egy serpenyőben megpirítani, mert így könnyebben emészthető, nő a tápértéke, és az íze is jobb lesz. A pirított árpaszemeket ezután felhasználhatjuk bármilyen levesbe, vagy főzelékbe, de rizs helyett köretként adhatjuk sültek és zöldség félék mellé. A hántolt árpát kevesebbet, míg a hántolatlan magokat tovább kell főzni, vagy főzés előtt áztassuk be hideg vízbe 1-1,5 órára.

Ha tavasszal friss vitamindús csírát szeretnénk fogyasztani, válasszuk a zöld árpát, amely ásványi anyagokban és vitaminokban igen gazdag. A csíráztatáshoz gyógynövény boltban vásárolhatunk magokat, amelyeket egy speciális csíráztató tálba kell tenni, és tiszta vízzel leöntünk.


Pár napon belül már fogyaszthatjuk is a friss csíranövényeket, salátára téve, vagy joghurtba keverve.

A zöld árpában többek között növényi fehérjék, enzimek találhatók, amelyek közül érdemes szót ejteni a SOD szuperoxid enzimről. Ez az enzim erős antioxidáns, és lassítja az öregedést. A magokban található klorofil gyulladáscsökkentő, és rosttartalma segíti az emésztést. Emellett található benne B1,-B2,-B6,- C,- E vitamin, valamint folsav, kálium, magnézium, vas, réz és mangán.


A zöld árpa magas koncentrációban tartalmazz az emberi szervezet számára szükséges aminosavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat, gyorsan felszívódik, és tökéletesen hasznosul.

Fogyókúra és tavaszi méregtelenítő kúra során is ideális a fogyasztása, csökkenti a székrekedést, és szabályozza a gyomorsavtermelést is. Rendszeres fogyasztása megőrzi fogaink egészségét, magas kálium tartalma pedig jó hatással van a szívre és a májra. E vitamin tartalma miatt táplálja a bőrt, és a férfiaknál javítja a szexuális potenciát és a spermiumok életképességét.


Mind az árpa mind a zöldárpa rendszeres fogyasztása javasolt minden korosztály számára, különösen időseknek, kismamáknak, diétázóknak, mert rövid idő alatt fontos tápanyagokkal látja el szervezetünket. Kimerültség, levertség, vagy állandó fáradtság esetén is érdemes fogyasztani, mert erős immunerősítő és roboráló szer. A zöld árpában található klorofil dezodoráló hatású, így dohányosok és fokhagyma kedvelők is jól járnak vele.

Az árpa fogyasztásával nem csak egészségünkért tehetünk sokat, de változatossá tehetjük vele ételeinket is.


Almás szilvalekváros rakott árpa

Hozzávalók:50 dkg főtt árpa, 30 dkg szilvalekvár, 40 dkg reszelt alma

Az alapanyagokat egy tepsibe rétegenként lerakjuk, majd forró sütőbe toljuk és kb. 10 perc alatt készre sütjük. Melegen fogyasztjuk.


Gyümölcsös árpasaláta:

Hozzávalók: főtt árpa, bármilyen idény gyümölcs, dió, mandula, mogyoró, szegfűszeg, fahéj, só, citromlé és héja, 1-2 kanál vörösbor.

A főtt árpát a gyümölcsökkel összekeverjük, majd hozzáadjuk a darabolt diót, mogyorót, mandulát. ízesítjük az őrölt fűszerekkel, megsózzuk, végül nyakon öntjük a vörösborral és a citromlével. Legvégül rászórjuk a citrom reszelt héját is, majd 1 órára betesszük a hűtőszekrénybe lefedve.

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat! Ehhez nem kell mást tennie, mint feliratkozni heti ingyenes kertészeti hírlevelünkre, majd aktiválni a feliratkozást, és ezek után mi elküldjük önnek ajándékba az éves online kerti naptárt! >>>>>>>>>

 

 


Fukszia a balkonok és erkélyek kedvenc növénye!

Az árnyékos kissé hűvös erkélyek, és otthonok kedvelt növénye a cserepes fukszia, amelynek a gondozása még a kezdő kertészek számára sem okoz gondot.

Bővebben...

Így vessünk fűmagot tavasszal!

Egy szépen ápolt zöld gyep, a legkisebb kertben is elfér. Akár egy méteres területre is vethetünk fűmagot. Ismerjük meg a füvesítés titkait, hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb! Bővebben...

Immunrendszerünk legjobb barátja – Az echinacea

Pár évvel ezelőtt, amikor először láttam a Mi kell a nőnek? című filmet – amely ma már személyes kedvenceim közé tartozik Bővebben...

Orchidea ápolása otthon

Egyre többen tartanak otthon orchideát, de vajon miért szárad és hullik a növény pár napon belül? Cikkünkből megismerheti az orchidea gondozását. Bővebben...

Óriás húsevő növény a Fülöp szigeteken!

Egy hatalmas húsevő növényfajt fedeztek fel a Fülöp-szigeteken található Mount Victorián. A botanikusok által megtalált növény olyan nagy kancsóval rendelkezik, hogy abba akár egy patkány is belefér. Bővebben...

A sárgarépa termesztése és vetése

A sárgarépa (Daucus carota) szinte egyetlen kiskertből sem hiányozhat, hiszen termesztése egyszerű, és szinte napi szinte használjuk a konyhában a gyökerét!

Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Így varázsoljunk falusi hangulatot a konyhánkba!

Unja már a konyha egyhangúságát, szeretne valami egyedi stílust adni otthona egyik legfontosabb helyiségének? Akkor válassza a vidéki stílust, amely meleg napsütötte hangulatot kelt.

Bővebben...

A kék szín nyugtató és térnövelő hatása

A kék szín számtalan árnyalata könnyen ihletet adhat egy szoba vagy otthon berendezésénél, hiszen a különböző árnyalatok nagyon jól társíthatók egymással.

Bővebben...

A vízkő eltávolítás praktikái!

Köztudott, hogy Magyarország nagy részén kemény a víz, amit a magas karbonát tartalom okoz.

Bővebben...

Bútorápolószerek fillérekből Nagymamáink receptje alapján!

Bemutatunk, néhány egyszerű trükköt hogyan varázsoljuk újjá az öreg kopott bútorokat, gyorsan egyszerűen és mindezt fillérekből. Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

Most ültessünk erdei cikláment!

A szobai ciklámen mellett évek óta nagy sikert arat az erdei ciklámen, amely apró kis virágaival egy egész virágszőnyeget alkot kertünkben.

Bővebben...

Most van itt az ideje hóvirág hagymát ültetni!

Nincs is szebb látvány február végén, amikor a hótakaró alól kibújnak az első hófehér illatos hóvirágok, amelyek már a tavasz közeledtét jelzik számunkra.

Bővebben...

 

A kamillatea gyógyhatásai

A kamilla hazánkban sok helyen vadon is megterem, a nyár közepén tömegesen nyílnak az apró kis fehér virágok. A növény fő virágzási ideje április közepétől egészen május végéig tart, ekkor érdemes a gyógyhatású virágokat összeszedni, majd kiszárítani. Bővebben...

5 gyógytea betegségek kezelésére!

Mielőtt a gyógyszeres üveghez nyúlunk, érdemes kipróbálni a gyógyteákat, amelyek szinte minden betegségre enyhülést hoznak. Bővebben...

hírek

5 jel, ha baj van a növényeddel

Bemutatjuk mire érdemes figyelni a növényeknél, ha baj közeledik. Ha időben felismerjük a betegséget, még meglehet menteni kedvencünket.

Bővebben...

Eklektika – káosz vagy harmónia?

Az igazán lakájos, minden családtag számára otthonos légkör megteremtése nem is olyan egyszerű feladat. Bővebben...

Cserepek, tálak, kosarak

Amikor egy növényt elhelyezünk otthonunkban, érdemes hozzá egy virágtartót is választani. Ez lehet egy szép kerámiaedény, egy fonott kosár, vagy fém kaspó, bármi, amibe a cserép belefér. Bővebben...

Tarka saláta fajták a zöldségkertben!

Ültetés után már 8 héttel szedhetjük az ízletes salátákat kertünkből,amelyek nem csak szépek de finomak is.

Bővebben...

Orchidea Kérdezz, felelek!

15 kérdés-15 válasz az orchideák gondozásával és tartásával kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, és válaszokat, amelyek hasznosak lehetnek az orchideák gondozásánál.

Bővebben...

Nagymama konyhája:A cukkini+recept!

Most induló cikksorozatunkban a kertbe ültethető zöldségeket és gyümölcsöket mutatjuk, be, mint pl. az ültetést gondozást és hozzá néhány fantasztikus receptet is. A sorozat első része a cukkini. Bővebben...

A torma termesztése és szaporítása kiskertben

A tormáról (Armoracia rusticana) gyakran csak a húsvét jut az eszünkbe, amikor a sonka mellé a csípős reszelt tormát szolgáljuk fel. Pedig a torma nem csak egy unalmas csípős fűszernövény, de gyógyhatása is kiváló. Bővebben...

Így termesszünk brokkolit kiskertben!

A brokkoli termesztése valahol Dél Európában kezdődött 300-400 évvel ezelőtt, valószínűleg Olaszország napsütötte kertjeiben indult el ez a különleges zöldség, amely a karfiol közeli rokona.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!