vasárnap, 22 január 2017

A dzsungel különleges fán lakó növényei!

A dzsungel és a trópusi őserdők több mint 70-át fák alkotják, és ők uralkodnak ezen a gyönyörű tájon. Lombkoronájuk olyan sűrű, hogy a fény alig jut át rajtuk, így nem csoda hogy a talajlakó növények itt fényhiányban szenvednek.

 

Az őserdők élővilága azért is olyan különleges, mert itt mind az állatok, mind a növények meg tanultak maximálisan alkalmazkodni a körülményekhez, és olyan egyéni praktikákat fejlesztettek ki, amelyek a túlélést biztosítják.

Egyes növények, mint pl. az orchideák, vagy a broméliák a fényhiány miatt egyszerűen felköltöztek a fákra, így biztosítva a túlélésüket.

Ezeket a növényeket hívjuk: epifitonoknak!

Az epifiton növények azért, hogy több fényhez és csapadékhoz jussanak egyszerűen felköltöztek a fák legtetejére, így gyakran egy-egy orchidea fajt a tudósok és kutatók akár 40 méter magasan találnak meg. És mivel nincsenek közvetlen kapcsolatban a talajjal, így mind gyökérzetük, mind a vízfelvevő szerveik is ennek megfelelően módosultak.


A broméliák levélszerkezete úgy módosult, hogy a levelek, mint egy tölcsér záródnak egymásba, így a növény felfogja a csapadékot, amelyet később hasznosít.

Az orchideák gyökerei pedig léggyökérré alakultak át, így ezek a növények a magas páratartalmú levegőből nyerik a kellő mennyiségű csapadékot és tápanyagot. Emellett a gyökér rendszerük is igen erős, hiszen a növények ezekkel kapaszkodnak bele a fa törzsébe.


 

A bromélia tölcséres levélszerkezete, amelyet hogy összegyűjti a csapadékot, remek élőhelyet biztosít több élőlény számára, csaknem 250 állatfajt találtak az ilyen ciszternákban. Az alig 23 cm hosszú nyílméreg béka pl. a broméliák ciszternájába rakják le petéiket, majd a kis ebihalak itt élik le életük első pár napját.


A legmagasabb ponton a broméliák élnek, majd valamivel lejjebb az orchideák, és végül a fák alsó részein megkapaszkodva találhatók a különböző páfrány fajták, így pl. a szarvasagancs páfrány.

Nem ritka hogy egyes óriásfákon több mint 30-40 epifiton növény él, köztük broméliák, orchideák, páfrányok, és végül a mohák és zuzmók. Ezek a növények szinte bárhol képesek megtelepedni, ahol van elég fény és nedvesség így a gyökérszinttől egészen a lombkoronáig felfedezhetők.

A növények szaporodásához pedig a madarak nyújtanak segítséget, a kolibri miközben táplálkozik, közben beporozza a növényeket.


 

Az első trópusi orchideát a 18. század közepén egy utazó hozta haza magával Európába. Amikor elterjedt a híre, hogy egy olyan növényről van szó, amely képes föld nélkül is megélni, kalandorok, felfedezők és utazók százai keltek útra az őserdőkbe hogy új fajokat fedezzenek fel. Volt olyan felfedező, aki egy út során több mint 17 fajt gyűjtött be és vitt magával Európában, ahol akár 1000 font sterlinget is megadtak a különleges növényekért.


Sajnos ezek a kutatók és felfedezők gyakran több kárt tettek az őserdő élővilágában, hiszen nem másztak fel 40 méter magasba, inkább egyszerűen kivágták az óriásfákat. A 20. század első felében olyan nagy lett az orchideák és más trópusi növények iránti kereslet hogy akár 10 ezer példányt is begyűjtöttek az utazók és ezért 4000 fát vágtak ki az erdőkben.

Mára szerencsére jobban odafigyelnek a környezetvédelemre, és a kutatók inkább felmásznak akár 40-50 méter magasságba, hogy felfedezzenek egy új fajt.

Az orchideák és a broméliák pedig bárhol megvásárolhatók, a mesterséges termesztésnek köszönhetően, bár áruk manapság is a drágább kategóriába sorolható, hiszen ezek a növények még ma is különlegesnek számítanak.

Ezt olvasta már?

A trichopilia orchideák gondozása és tartása

A cattleya orchideák gondozása és ápolása

10+2érdekes dolog az orchideákról, amit eddig nem tudtál!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat! Ehhez nem kell mást tennie, mint feliratkozni heti ingyenes kertészeti hírlevelünkre, majd aktiválni a feliratkozást, és ezek után mi elküldjük önnek ajándékba az éves online kerti naptárt! >>>>>>>>>

 

 

Egész nyáron át virágzik a medveköröm kertünkben!

Ez a gyönyörű lágyszárú évelő növény dúsan virágzik és díszeleg kertünkben áprilistól egészen októberig.

Bővebben...

Hogyan szellőztessük a pázsitot?

A fű egészséges növekedéséhez nagyon fontos a talaj szellőztetése és lazítása. Enélkül a gyep nem lesz erős haragos zöld, és harmonikus felület kertünkben.

Bővebben...

Kiváló méregtelenítő a salátaboglárka gyógynövény!

A tavaszi vagy őszi méregtelenítéshez is felhasználhatjuk a salátaboglárka (ranunculus ficaria) gyógynövényt, amely számtalan hasznos tulajdonsággal bír. Bővebben...

A lepkeorchidea gondozása

A lepkeorchidea(Phalaenopsis) hazánkban is egyre jobban elterjedt és ismert, de még mindig egy misztikus és különleges növény, amely igen hosszú ideig virágzik. Sokan félnek a tartásától, mert nem ismerik ezt a növényt. Bővebben...

Havasi gyopár ma már hazánkban is kapható!

A havasi gyopárról( Leontopodium alpinum) sokan csak tv.-ben, regényekben vagy könyvekben találkoztak.

Bővebben...

Remek C-vitamin forrás lehet télen a banán

20 évvel ezelőtt a banán hazánkban még csak egy olyan gyümölcs volt, amely egzotikus országokban kapható. Mára a banán már égész évben kapható mediterrán gyümölcs, amelynek az ára is kedvező.

Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Nyílászárók korszerűsítése saját kezűleg!

A hűvös idő beálltával egyre többen gondolkoznak el azon, hogyan lehetne a lakás fűtését minimalizálni, vagy legalább némileg csökkenteni.

Bővebben...

A kék szín nyugtató és térnövelő hatása

A kék szín számtalan árnyalata könnyen ihletet adhat egy szoba vagy otthon berendezésénél, hiszen a különböző árnyalatok nagyon jól társíthatók egymással.

Bővebben...

Fonott bútorok szépsége

A fonott bútorok otthonunkat egyedivé és természetesé varázsolják. Valódi otthont varázsolnak számunkra. Mitől is különleges a fonott bútor, miért lett újra hatalmas divat hazánkban?

Bővebben...

Így végezzük az ablaktisztítást

Hamarosan itt az ideje a nagytakarításon gondolkodni, így az ablaktisztításra is sor kerülhet. Egy koszos ablak nagyban rontja az lakás összhangját

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

Most ültessük el a liliom hagymákat kertünkbe!

A liliomok régóta a kert legkecsesebb virágai, amelyek a szivárvány minden színében tündökölnek kertünkben!

Bővebben...

Kora ősszel érdemes a szegélyágyásokat megtisztítani!

A kora ősz jelentős változást hoz a kertben, hiszen ilyenkor megváltoznak a színek, a formák. De még ekkor is sok növényben és virágban gyönyörködhetünk, hiszen most nyílnak a krizantémok, az őszirózsák, az ericák, a dáliák. Bővebben...

 

A zöld tea csökkenti a magas vérnyomást!

A zöld teának számos előnyös hatása van: felgyorsítja az anyagcserét, segít csökkenteni a magas vérnyomást, sőt még a fogszuvasodás ellen is véd. Az új kutatásokból nemrég ráadásul az is kiderült, hogy javítja a memóriát és a kognitív funkciókat is.

Bővebben...

A kamillatea gyógyhatásai

A kamilla hazánkban sok helyen vadon is megterem, a nyár közepén tömegesen nyílnak az apró kis fehér virágok. A növény fő virágzási ideje április közepétől egészen május végéig tart, ekkor érdemes a gyógyhatású virágokat összeszedni, majd kiszárítani. Bővebben...

hírek

Metélőhagyma a fűszerkert kedvence!

Evett Ön már finom libazsíros kenyeret friss snidlinggel, vagy körözöttet a tetején tele apró zöld ropogós hagymával. Bővebben...

Az őszibarack metszése és gondozása

Az őszibarack ( prunus persica) az egyik legelterjedtebb gyümölcsfa hazánkban, de eredetileg Kínából származik ez a finom gyümölcs.

Bővebben...

A citromfa szaporítása

Amikor megvásárolunk egy citromfát, és haza visszük, szépen gondozzuk, azt várnánk, hogy szép nagy citromok teremjenek   rajta. De sokszor még csak nem is virágzik a citromfánk. Mi lehet az oka? Bővebben...

Trópusi orchideák otthonunkban!

Az orchideák egy-két extrém időjárású földrajzi területtől eltekintve - szinte az egész Földön megtalálhatók. A legnagyobb fajgazdagság azonban a trópusi és szubtrópusi területekre jellemző, és a lakásban tartható orchideák többsége is e területeken őshonos. Bővebben...

Különleges arcpakolások a száraz arcbőre.

A legtöbb bolti kozmetikum mesterséges adalékanyagokat tartalmazz, ám ezek sokszor még jobban fokozzák a bőr érzékenységét, Ezért legjobb, ha a természethez fordulunk segítségért, amely képes a bőrt megnyugtatni és szépíteni.

Bővebben...

Homoktövis a homok aranya

Homoktövis /Hippophae Rhamnoides/ A homok aranyának nevezik, a legelterjedtebb bogyós cserje, 100 g friss homoktövis kb. 450 mg C-vitamint tartalmaz. Bővebben...

A Máriatövis gyógynövény termesztése!

A máriatövis (silybum marianum) egy bogáncsszerű mediterrán jellegű gyógynövény, amely az egészségünk megóvásában igen fontos szerepet kap.

Bővebben...

Fűszernövények konyhai használata!

Szerencsére hazánkban is évről évre egyre többen hódolnak a fűszerkertnek, amely a nyár végére és az ősz elejére adja vissza munkánk gyümölcsét! Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!