A dzsungel különleges fán lakó növényei!

A dzsungel és a trópusi őserdők több mint 70-át fák alkotják, és ők uralkodnak ezen a gyönyörű tájon. Lombkoronájuk olyan sűrű, hogy a fény alig jut át rajtuk, így nem csoda hogy a talajlakó növények itt fényhiányban szenvednek.

 

Az őserdők élővilága azért is olyan különleges, mert itt mind az állatok, mind a növények meg tanultak maximálisan alkalmazkodni a körülményekhez, és olyan egyéni praktikákat fejlesztettek ki, amelyek a túlélést biztosítják.

Egyes növények, mint pl. az orchideák, vagy a broméliák a fényhiány miatt egyszerűen felköltöztek a fákra, így biztosítva a túlélésüket.

Ezeket a növényeket hívjuk: epifitonoknak!

Az epifiton növények azért, hogy több fényhez és csapadékhoz jussanak egyszerűen felköltöztek a fák legtetejére, így gyakran egy-egy orchidea fajt a tudósok és kutatók akár 40 méter magasan találnak meg. És mivel nincsenek közvetlen kapcsolatban a talajjal, így mind gyökérzetük, mind a vízfelvevő szerveik is ennek megfelelően módosultak.


A broméliák levélszerkezete úgy módosult, hogy a levelek, mint egy tölcsér záródnak egymásba, így a növény felfogja a csapadékot, amelyet később hasznosít.

Az orchideák gyökerei pedig léggyökérré alakultak át, így ezek a növények a magas páratartalmú levegőből nyerik a kellő mennyiségű csapadékot és tápanyagot. Emellett a gyökér rendszerük is igen erős, hiszen a növények ezekkel kapaszkodnak bele a fa törzsébe.


 

A bromélia tölcséres levélszerkezete, amelyet hogy összegyűjti a csapadékot, remek élőhelyet biztosít több élőlény számára, csaknem 250 állatfajt találtak az ilyen ciszternákban. Az alig 23 cm hosszú nyílméreg béka pl. a broméliák ciszternájába rakják le petéiket, majd a kis ebihalak itt élik le életük első pár napját.


A legmagasabb ponton a broméliák élnek, majd valamivel lejjebb az orchideák, és végül a fák alsó részein megkapaszkodva találhatók a különböző páfrány fajták, így pl. a szarvasagancs páfrány.

Nem ritka hogy egyes óriásfákon több mint 30-40 epifiton növény él, köztük broméliák, orchideák, páfrányok, és végül a mohák és zuzmók. Ezek a növények szinte bárhol képesek megtelepedni, ahol van elég fény és nedvesség így a gyökérszinttől egészen a lombkoronáig felfedezhetők.

A növények szaporodásához pedig a madarak nyújtanak segítséget, a kolibri miközben táplálkozik, közben beporozza a növényeket.


 

Az első trópusi orchideát a 18. század közepén egy utazó hozta haza magával Európába. Amikor elterjedt a híre, hogy egy olyan növényről van szó, amely képes föld nélkül is megélni, kalandorok, felfedezők és utazók százai keltek útra az őserdőkbe hogy új fajokat fedezzenek fel. Volt olyan felfedező, aki egy út során több mint 17 fajt gyűjtött be és vitt magával Európában, ahol akár 1000 font sterlinget is megadtak a különleges növényekért.


Sajnos ezek a kutatók és felfedezők gyakran több kárt tettek az őserdő élővilágában, hiszen nem másztak fel 40 méter magasba, inkább egyszerűen kivágták az óriásfákat. A 20. század első felében olyan nagy lett az orchideák és más trópusi növények iránti kereslet hogy akár 10 ezer példányt is begyűjtöttek az utazók és ezért 4000 fát vágtak ki az erdőkben.

Mára szerencsére jobban odafigyelnek a környezetvédelemre, és a kutatók inkább felmásznak akár 40-50 méter magasságba, hogy felfedezzenek egy új fajt.

Az orchideák és a broméliák pedig bárhol megvásárolhatók, a mesterséges termesztésnek köszönhetően, bár áruk manapság is a drágább kategóriába sorolható, hiszen ezek a növények még ma is különlegesnek számítanak.

Ezt olvasta már?

A trichopilia orchideák gondozása és tartása

A cattleya orchideák gondozása és ápolása

10+2érdekes dolog az orchideákról, amit eddig nem tudtál!

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Ültessünk a kertbe lágyszőrű palástfű növényt!

A palástfű, mint gyógynövény sok nőnek ismerősen cseng, hiszen számtalan női betegségre ajánlják a teáját fogyasztani. Bővebben...

Mitől függ a fűmag csírázása?

A kertészetekben és nagyobb barkácsboltokban ma már széles a választék a különböző fűmagokban, amelyeket szigorú szabályok alá vetnek, mielőtt kikerülnek a bolti forgalomba.

Bővebben...

5 gyógynövény amelyek hatásosak a hasnyálmirigy betegségek esetén!

Íme, öt gyógynövényes recept Maria Treben gyűjteményéből, amelyek hatásosak a hasnyálmirigy gyulladásra!

Bővebben...

Így biztosítsuk az orchideáknak a megfelelő páratartalmat!

A legtöbb orchidea a trópusi őserdők mélyéről indult el világhódító útjára, így ma már Európában és hazánkban is közkedvelt szobanövény vált belőle.

Bővebben...

Az ananász ültetése és gondozása

Az ananász, mint trópusi gyümölcs még hazánkban is ritkaságnak és különlegességnek számít, de az ananász, mint dísznövény talán ennél is ritkább. Pedig elég megvásárolni egyetlen érett ananászt, és máris saját dísznövényt nevelhetünk belőle.

Bővebben...

Alakítsunk ki zöldségágyásokat kertünkben!

Évről évre egyre többen hódolnak ismét a zöldség termesztésnek, akár a fővárosban is, amelynek oka talán a magas zöldség árak, és a saját magunk által termelt zöldség öröme.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Újra itt a tavaszi kankalin a primula!

A tavasz egyik kedvelt cserepes virága a kankalin vagy latin nevén a primula, amelyek számtalan színben pompáznak már februártól a virágboltokban és kertészetekben!

Bővebben...

Tavasszal ültessük el a tubarózsát!

A tubarózsa (Polianthes tuberosa) még mindig ritkaságnak számít hazánkban pedig egyszerűen és könnyedén lehet a kertbe is ültetni ezt a fantasztikus illatos gyönyörű krém fehér virágot. Bővebben...

Íme, a tavaszi hóvirágmező lenyűgöző szépsége! Gyönyörű fotókkal!

A tavasz első és talán legszebb virága a hóvirág, amely a még élettelen egyhangú erdő talaján, mint valami hófehér szőnyeg terül el.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

A fokhagyma tea megfázás ellen is hatásos!

A fokhagyma a magyar konyha egyik legismertebb hagymaféléje, ám azt már kevesen tudják, hogy a belőle készült tea a megfázás ellen is hatásos. Bővebben...

hírek

bazslikom

Felhasználás: Levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak, paradicsomos, tök-, bab-, gomba- és halételek (ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük).

Bővebben...

Emésztési betegségek ellen igyunk borsmenta teát!

A borsmenta ( Mentha piperita)hazánkban vadon nem nő ám kertünkben könnyedén termeszthetjük ezt a hasznos gyógynövényt, amelyből finom teát főzhetünk. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!