vasárnap, 23 április 2017

A dzsungel különleges fán lakó növényei!

A dzsungel és a trópusi őserdők több mint 70-át fák alkotják, és ők uralkodnak ezen a gyönyörű tájon. Lombkoronájuk olyan sűrű, hogy a fény alig jut át rajtuk, így nem csoda hogy a talajlakó növények itt fényhiányban szenvednek.

 

Az őserdők élővilága azért is olyan különleges, mert itt mind az állatok, mind a növények meg tanultak maximálisan alkalmazkodni a körülményekhez, és olyan egyéni praktikákat fejlesztettek ki, amelyek a túlélést biztosítják.

Egyes növények, mint pl. az orchideák, vagy a broméliák a fényhiány miatt egyszerűen felköltöztek a fákra, így biztosítva a túlélésüket.

Ezeket a növényeket hívjuk: epifitonoknak!

Az epifiton növények azért, hogy több fényhez és csapadékhoz jussanak egyszerűen felköltöztek a fák legtetejére, így gyakran egy-egy orchidea fajt a tudósok és kutatók akár 40 méter magasan találnak meg. És mivel nincsenek közvetlen kapcsolatban a talajjal, így mind gyökérzetük, mind a vízfelvevő szerveik is ennek megfelelően módosultak.


A broméliák levélszerkezete úgy módosult, hogy a levelek, mint egy tölcsér záródnak egymásba, így a növény felfogja a csapadékot, amelyet később hasznosít.

Az orchideák gyökerei pedig léggyökérré alakultak át, így ezek a növények a magas páratartalmú levegőből nyerik a kellő mennyiségű csapadékot és tápanyagot. Emellett a gyökér rendszerük is igen erős, hiszen a növények ezekkel kapaszkodnak bele a fa törzsébe.


 

A bromélia tölcséres levélszerkezete, amelyet hogy összegyűjti a csapadékot, remek élőhelyet biztosít több élőlény számára, csaknem 250 állatfajt találtak az ilyen ciszternákban. Az alig 23 cm hosszú nyílméreg béka pl. a broméliák ciszternájába rakják le petéiket, majd a kis ebihalak itt élik le életük első pár napját.


A legmagasabb ponton a broméliák élnek, majd valamivel lejjebb az orchideák, és végül a fák alsó részein megkapaszkodva találhatók a különböző páfrány fajták, így pl. a szarvasagancs páfrány.

Nem ritka hogy egyes óriásfákon több mint 30-40 epifiton növény él, köztük broméliák, orchideák, páfrányok, és végül a mohák és zuzmók. Ezek a növények szinte bárhol képesek megtelepedni, ahol van elég fény és nedvesség így a gyökérszinttől egészen a lombkoronáig felfedezhetők.

A növények szaporodásához pedig a madarak nyújtanak segítséget, a kolibri miközben táplálkozik, közben beporozza a növényeket.


 

Az első trópusi orchideát a 18. század közepén egy utazó hozta haza magával Európába. Amikor elterjedt a híre, hogy egy olyan növényről van szó, amely képes föld nélkül is megélni, kalandorok, felfedezők és utazók százai keltek útra az őserdőkbe hogy új fajokat fedezzenek fel. Volt olyan felfedező, aki egy út során több mint 17 fajt gyűjtött be és vitt magával Európában, ahol akár 1000 font sterlinget is megadtak a különleges növényekért.


Sajnos ezek a kutatók és felfedezők gyakran több kárt tettek az őserdő élővilágában, hiszen nem másztak fel 40 méter magasba, inkább egyszerűen kivágták az óriásfákat. A 20. század első felében olyan nagy lett az orchideák és más trópusi növények iránti kereslet hogy akár 10 ezer példányt is begyűjtöttek az utazók és ezért 4000 fát vágtak ki az erdőkben.

Mára szerencsére jobban odafigyelnek a környezetvédelemre, és a kutatók inkább felmásznak akár 40-50 méter magasságba, hogy felfedezzenek egy új fajt.

Az orchideák és a broméliák pedig bárhol megvásárolhatók, a mesterséges termesztésnek köszönhetően, bár áruk manapság is a drágább kategóriába sorolható, hiszen ezek a növények még ma is különlegesnek számítanak.

Ezt olvasta már?

A trichopilia orchideák gondozása és tartása

A cattleya orchideák gondozása és ápolása

10+2érdekes dolog az orchideákról, amit eddig nem tudtál!

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Ültessünk Erdei tündérfürtöt!

Az erdei tündérfürt (aruncus dioicus) egy krémszínű virágokkal rendelkező évelő dísznövény, amely a kert árnyékos részében is jól érzi magát.

Bővebben...

6 tipp: hogyan gondozzuk a pázsitot szárazság idején!

Szárasság idején nehéz a pázsit megfelelő gondozása és ápolása. ehhez nyújtunk néhány ötletet és tippet.

Bővebben...

Emésztési betegségek ellen igyunk borsmenta teát!

A borsmenta ( Mentha piperita)hazánkban vadon nem nő ám kertünkben könnyedén termeszthetjük ezt a hasznos gyógynövényt, amelyből finom teát főzhetünk. Bővebben...

Hol és hogyan szerezzük be az orchideákat?

Az orchidea egyes fajtái ma már nem számítanak ritkaságnak, hiszen szinte minden nagyobb kertészeti áruházban, szupermarketben és virágboltban megvásárolhatók.

Bővebben...

Acerola a C-vitamin forrás!

Manapság az élelmiszer piacon egyre gyakrabban találkozunk egy új névvel, amely állítólag a legjobb C-vitaminforrás lehet ez pedig az Acerola. Teában, joghurtban, italokban és számtalan más termékben megtaláljuk ezt a szót, de vajon mi is az az acerola?

Bővebben...

A paradicsom a magyar konyha egyik legismertebb zöldsége.

Szép piros színével csábít, és nagyon egészséges is. Itt a paradicsomszezon, ezért érdemes többet megtudni erről a szép tüzes zöldségről.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

A gyöngyvirág ültetése tavasszal

A gyöngyvirág a májusi kert legelső lakója, hiszen már május elején fellelhetjük kertünkben a hófehér bókoló gyöngyvirágokat. Akinek még nincs a kertjében gyöngyvirág, tavasszal nekifoghat a telepítésnek.

Bővebben...

Most ültessünk liliomot! (Videó)

A liliomok régóta a kert legkecsesebb virágai, amelyek a szivárvány minden színében tündökölnek kertünkben! Bővebben...

Ezek a kerti munkák várnak ránk márciusban

A március igazi szeszélyes hónap, lehet 18 fokos napsütéses idő, de akár hózápor is. Bár csábító, hogy rohanjuk a kertészetbe virágokért, még korai ültetni, viszont sok olyan kerti munka vár ránk, amelyeket márciusban kell elvégeznünk.

Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

Csónak orchidea gondozása

Vettem csónak orchideát a legutóbbi kiállításon két virág szárral de nem tudom mitöl de sárgul a levele mellette viszont új hatásokat hozz ,a párra tartalom a  lakásban  45%-os a páratartalom és 19-21-fok van .Mi lehet az oka a hirtelen levél sárgulásnak?

Bővebben...

 

Kamillatea készítése és hatása

A kamillatea számtalan betegségre nyújt megoldás, ismerjük meg ennek a sokoldalú gyógynövénynek a jótékony hatását, és elkészítését.

Bővebben...

hírek

Jó kedvűek és energikusak leszünk a banántól!

A tízezer éves banán a történelem során egyszer már hiányzott asztalunkról és ma is ez a veszély fenyegeti. Bővebben...

Hogyan vásároljunk citromfát?

Citromfát ma már egyre több helyen árusítanak ám nem mindegy hol és milyen növényt vásárolunk meg. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!