szerda, 22 február 2017

A dzsungel különleges fán lakó növényei!

A dzsungel és a trópusi őserdők több mint 70-át fák alkotják, és ők uralkodnak ezen a gyönyörű tájon. Lombkoronájuk olyan sűrű, hogy a fény alig jut át rajtuk, így nem csoda hogy a talajlakó növények itt fényhiányban szenvednek.

 

Az őserdők élővilága azért is olyan különleges, mert itt mind az állatok, mind a növények meg tanultak maximálisan alkalmazkodni a körülményekhez, és olyan egyéni praktikákat fejlesztettek ki, amelyek a túlélést biztosítják.

Egyes növények, mint pl. az orchideák, vagy a broméliák a fényhiány miatt egyszerűen felköltöztek a fákra, így biztosítva a túlélésüket.

Ezeket a növényeket hívjuk: epifitonoknak!

Az epifiton növények azért, hogy több fényhez és csapadékhoz jussanak egyszerűen felköltöztek a fák legtetejére, így gyakran egy-egy orchidea fajt a tudósok és kutatók akár 40 méter magasan találnak meg. És mivel nincsenek közvetlen kapcsolatban a talajjal, így mind gyökérzetük, mind a vízfelvevő szerveik is ennek megfelelően módosultak.


A broméliák levélszerkezete úgy módosult, hogy a levelek, mint egy tölcsér záródnak egymásba, így a növény felfogja a csapadékot, amelyet később hasznosít.

Az orchideák gyökerei pedig léggyökérré alakultak át, így ezek a növények a magas páratartalmú levegőből nyerik a kellő mennyiségű csapadékot és tápanyagot. Emellett a gyökér rendszerük is igen erős, hiszen a növények ezekkel kapaszkodnak bele a fa törzsébe.


 

A bromélia tölcséres levélszerkezete, amelyet hogy összegyűjti a csapadékot, remek élőhelyet biztosít több élőlény számára, csaknem 250 állatfajt találtak az ilyen ciszternákban. Az alig 23 cm hosszú nyílméreg béka pl. a broméliák ciszternájába rakják le petéiket, majd a kis ebihalak itt élik le életük első pár napját.


A legmagasabb ponton a broméliák élnek, majd valamivel lejjebb az orchideák, és végül a fák alsó részein megkapaszkodva találhatók a különböző páfrány fajták, így pl. a szarvasagancs páfrány.

Nem ritka hogy egyes óriásfákon több mint 30-40 epifiton növény él, köztük broméliák, orchideák, páfrányok, és végül a mohák és zuzmók. Ezek a növények szinte bárhol képesek megtelepedni, ahol van elég fény és nedvesség így a gyökérszinttől egészen a lombkoronáig felfedezhetők.

A növények szaporodásához pedig a madarak nyújtanak segítséget, a kolibri miközben táplálkozik, közben beporozza a növényeket.


 

Az első trópusi orchideát a 18. század közepén egy utazó hozta haza magával Európába. Amikor elterjedt a híre, hogy egy olyan növényről van szó, amely képes föld nélkül is megélni, kalandorok, felfedezők és utazók százai keltek útra az őserdőkbe hogy új fajokat fedezzenek fel. Volt olyan felfedező, aki egy út során több mint 17 fajt gyűjtött be és vitt magával Európában, ahol akár 1000 font sterlinget is megadtak a különleges növényekért.


Sajnos ezek a kutatók és felfedezők gyakran több kárt tettek az őserdő élővilágában, hiszen nem másztak fel 40 méter magasba, inkább egyszerűen kivágták az óriásfákat. A 20. század első felében olyan nagy lett az orchideák és más trópusi növények iránti kereslet hogy akár 10 ezer példányt is begyűjtöttek az utazók és ezért 4000 fát vágtak ki az erdőkben.

Mára szerencsére jobban odafigyelnek a környezetvédelemre, és a kutatók inkább felmásznak akár 40-50 méter magasságba, hogy felfedezzenek egy új fajt.

Az orchideák és a broméliák pedig bárhol megvásárolhatók, a mesterséges termesztésnek köszönhetően, bár áruk manapság is a drágább kategóriába sorolható, hiszen ezek a növények még ma is különlegesnek számítanak.

Ezt olvasta már?

A trichopilia orchideák gondozása és tartása

A cattleya orchideák gondozása és ápolása

10+2érdekes dolog az orchideákról, amit eddig nem tudtál!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat! Ehhez nem kell mást tennie, mint feliratkozni heti ingyenes kertészeti hírlevelünkre, majd aktiválni a feliratkozást, és ezek után mi elküldjük önnek ajándékba az éves online kerti naptárt! >>>>>>>>>

 

 

A japánbambusz teraszra is ültethető!

A nagyobb erkélyre és teraszra dézsába is ültethető növény a bambusz (Pseudosasa japonica) amely 1850-ben bukkant fel Európában!

Bővebben...

6 tipp: hogyan gondozzuk a pázsitot szárazság idején!

Szárasság idején nehéz a pázsit megfelelő gondozása és ápolása. ehhez nyújtunk néhány ötletet és tippet.

Bővebben...

A rozmaring javítja a látást is!

Az ősi ázsiai és a korai európai kultúrákban széles körben használt gyógynövények egyre nagyobb figyelmet kapnak az utóbbi években a nyugati orvoslásban.

Bővebben...

Tudta ön hogy a vanília is orchidea?

Kevesen tudják, hogy a konyhában használt és nálunk is kedvelt vanília is az orchidea félék családjába tartozik. Látogassunk el a vanília eredeti élőhelyére. Bővebben...

Ahol az óriás agavék élnek

Az agavé egy gyönyörű mediterrán pozsgás növény, amely már hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Ám eredeti élőhelyén, pl. Mexikóban ez a növény akár 4méter magasra is megnőhet.

Bővebben...

Kivi a kúszónövény.

A kivi, mint gyümölcs mindenkinek ismerős. De hogy kivit a kertünkben neveljünk az még újdonság. Bemutatjuk ezt a szép kúszónövényt. Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Romantikus kertek lakója a koronás szellőrózsa

Tavasz egyik legszebb és egyben legromantikusabb virága a koronás szellőrózsa, amely mint egy tavaszi ékszer nyílik kertünkben.

Bővebben...

Tavasszal ültessünk kakukkmákot!

Ha egy szép színes egynyári virágra vágyunk kertünkbe ültessünk kaliforniai kakukkmákot (Eschscholzia californica) amely selymes fényű színes virágaival szebbé varázsolják kertünket. Bővebben...

Vigyük be a tavaszt otthonunkba!

Februárban már egyre jobban vágyunk a melengető tavaszi napsugárra, egy kis melegségre. Szívünket és lelkünket is felmelegíti egy szép virágzó nárcisz vagy jácint látványa, illata.

Bővebben...

Most ültessünk liliomot! (Videó)

A liliomok régóta a kert legkecsesebb virágai, amelyek a szivárvány minden színében tündökölnek kertünkben! Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

5 gyógytea betegségek kezelésére!

Mielőtt a gyógyszeres üveghez nyúlunk, érdemes kipróbálni a gyógyteákat, amelyek szinte minden betegségre enyhülést hoznak. Bővebben...

Torokgyulladás kezelése lándzsás útifű teával

A lándzsás útifű tea ( plantago lanceolata) számtalan betegségre nyújt enyhülést, vagy a belőle készült szirup is alkalmas pl. a torokgyulladás kezelésére. Bővebben...

hírek

Hol nevelhetünk fűszernövényt?

Egyre több háziasszony gondolja úgy, hogy a friss fűszernövény adja meg igazán az ételek ízét, és zamatát, épp ezért érdemes otthon belekezdeni a fűszernövény termesztésbe.

Bővebben...

Peeling készítése otthon!

Arcunk szépsége érdekében érdemes heti rendszerességgel egy intenzív arctisztító folyamatot elvégezni, amelynek az egyik szakasza a peeling! Bővebben...

Ültessünk metélőhagymát cserépbe!

A metélőhagyma vagy ismertebb nevén a snidling ( allium schoenoprasum) az egyik legkönnyebben gondozható hagymaféle, amelyet akár egy cserépben is termeszthetünk.

Bővebben...

Íme, egy salátakülönlegesség a cikóriasaláta!

A cikóriasaláta a hazai konyhákban még ritkaságnak számít, pedig igen egészséges, sőt a kertben is különleges színfoltot képez.

Bővebben...

Fogyókúrázók számára is egészséges nassolnivaló a mandula

Az édességek mandulával történő helyettesítése segíthet a kalóriabevitelt számon tartó diétázók nassolási vágyának csillapításában, és egyidejűleg a koleszterinszintjükre is jótékonyan hat - állítják amerikai kutatók. Bővebben...

A sétányrózsa gondozása és metszése!

A sétányrózsa (lantana camara) egyre népszerűbb nyári kerti dísznövény, amely kertbe vagy erkélyen dézsába ültetve is gyönyörű dísznövény. Bővebben...

Dobjuk fel a konyhakertet articsókával!

Ha valami új izgalmas és finom növényt keres a konyhakertbe, próbálja ki az articsókát. Az articsóka( Cynara cardunculus) nem csak finom és egészséges zöldségnövény, de egyben egy igen gyönyörű dísznövény is.

Bővebben...

Őszbe csavarodva

Ha megkérdezném Önöket, minek a napja Szeptember 28, a legtöbb ember valószínűleg tanácstalanul tárná szét karjait. Ne törjék a fejüket, máris elárulom: Szeptember 28 a Takarítás Világnapja. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!