hétfő, 24 április 2017

A fokhagyma termesztése kiskertben

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A fokhagyma az emberiség egyik legrégebben termesztett kultúrnövénye, amelynek a hosszúkás tojásdad gerezdjeit fogyasztjuk, amik nem mások, mint sarjhagymák. A fokhagyma táplálkozási jelentőségét elsősorban fűszerező értéke adja Európában, de Keleten és Délen nyersen is gyakran fogyasztják.

Az utóbbi években egyre jobban fedezzük fel a fokhagyma gyógyító hatását is, hiszen talán az egyik legjobb baktériumölő, sőt emésztésjavító és értágító hatása is van, így mind a fogyókúra során, mint szív és érrendszeri betegségekben a segítségünkre lehet.

Magyarországon a fokhagyma a házi kertekben szinte mindenhol megterem, Makó, Kalocsa, Baja és a Duna-Tisza közén nagyüzemben is termesztik, külföldön híres a magyar fokhagyma.


A fokhagyma hőigénye:

A fokhagyma fejlődési szakaszaitól függően változik a hőigénye is, a tenyészidő kezdetén jól tűri a hideget, (őszi és tavaszi ültetés) majd a növekedéshez már magasabb hőmérsékletre van szüksége. Az éréshez, az utóérleléshez és a szárításhoz már 25 C fok körüli hőmérséklet szükséges, vagy az ennél melegebb csapadékmentes időszakra.

A fokhagyma öntözése:

A fokhagyma vízellátása közepes, de egyenletes vízellátást igényel. Bár gyakran mondják, hogy a fokhagyma, öntözés nélkül is képes megélni, ha bő és nagyméretű termést szeretnénk, öntözzük nyáron a növényt. A fokhagyma nem igényel túl sok öntözést, de időjárástól függően három-négy alkalommal érdemes azért locsolni, az utolsó öntözés a felszedés előtt 2-3 héttel történjen.

A fokhagyma ültetése:

Szerves trágyát csak ültetés előtt adjuk a talajhoz, mert ültetés után a trágyázás árthat a növények. A fokhagymát tavasszal és ősszel érdemes ültetni, az őszi ültetést október középig érdemes elvégezni, a tavaszi ültetést az időjárástól függően február végén, vagy március elején érdemes elvégezni.

A hagyma külső borítóleveleit távolítsuk el, majd közvetlenül az ültetés előtt bontsuk gerezdjeire a hagymát. Az ültetés mélysége nagyban függ az ültetés időpontjától, és a gerezd méretétől, de a leggyakoribb hogy a gerezdeket mindig annyi föld takarja, mint a gerezd magassága. A sor és tőtávolság 25-30x8-10 cm.

Fontos ápolási munka lehet az ültetés előtti gyomirtás, és a növekedés során is rendszeresen gyomláljuk, ám vigyázat a fokhagyma sekélyen gyökeresedik, ezért a kapálás során könnyen kiszedhetjük a hagymákat is. A felszedést akkor kell megkezdeni, amikor a lombozat barnulni kezd, és legalább egyharmad része már elszáradt, majd a nyaki rész elvékonyodott.

Az őszi ültetésű növények felszedési ideje június, míg a tavaszi ültetésű növényeké június vége, július eleje. A szárastól kiszedett növényeket néhány napig szárítsuk a napon, majd távolítsuk el a földet róluk és csomókba kötve száraz helyen tároljuk.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Árnyékban is jól érzi magát a kerti tollbuga

Gyönyörű hófehér vagy rózsaszín színben pompázik kertünkben a tollbuga (astilbe arendsii), amely félárnyékban is vígan él.

Bővebben...

Zöld szőnyeg a kertbe!

Elege van a fűből, szeretne valami új zöld felületet kertjébe? Akkor itt a zöld szőnyeg kertbe, amely kevesebb gondozást igényel, mint a fű. Bővebben...

Emésztési gondokra igyunk borókabogyó teát

A boróka ( Juniperus communis) egy közkedvelt örökzöld kerti növény, de a boróka bogyó remek gyógynövény is egyben.

Bővebben...

Ismerjük meg az epifita orchideák igényeit!

Az orchideák évről évre egyre több rajongók tudhatnak maguk mögött kis hazánkban, ám mivel speciális környezeti igényük van, fontos a helyes gondozás.

Bővebben...

Az őserdőben a túlélésért folyik a harc!

Kívülről nézve gyönyörű színes és élettel teli az őserdő ám odabent nap, mint nap komoly harc folyik a túlélésért. Ismerjük meg az őserdő hőseit! Bővebben...

A nektarin egy valódi vitaminbomba

A nektarint sokan hívják kopasz baracknak, hiszen a barack egyik alfajáról van szó, amely egy vitaminbombával is felér. Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Így készítsünk virágágyást!

Nincs is szebb látvány nyáron egy kertben, mint egy színpompás illatos gyönyörű virágágyás, amely a szivárvány minden színében pompázik. Bővebben...

Ültessünk zöldségeskertet, mert megéri!

A gazdasági válságban érdemes átgondolni a mindennapi kiadásokat, és a zöldségek bizony nem tartoznak a legolcsóbb élelmiszere közé. Épp ezért érdemes a legkisebb kertben is zöldségeket ültetni és saját termést szüretelni. Bővebben...

Ültessünk kőedénybe növényeket!

A kőedénybe ültetett növény kompozíciók nem csak mutatósak, de kissé rusztikus hangulatot is kölcsönöznek kertünknek. Kőből készült virágtartót ma már az összes nagy barkácsáruház kínál, és bár áruk elég magas, élettartamuk miatt érdemes ezekbe a virágtartókba beruházni.

Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

 

Torokgyulladás kezelése lándzsás útifű teával

A lándzsás útifű tea ( plantago lanceolata) számtalan betegségre nyújt enyhülést, vagy a belőle készült szirup is alkalmas pl. a torokgyulladás kezelésére. Bővebben...

hírek

Hogyan építsünk be üvegtéglát a fürdőszobába?

Az üvegtégla egy építőanyag, egy önálló berendezési tárgy, vagy csak díszítő elem, netán mindegyik egyben?

Bővebben...

Útifűmaghéj– (Psyllium husk) hatásai és alkalmazása

Érthető, hogy egészségünk szempontjából kulcsfontosságú a belek állapota. Ahogy Paracelsus fogalmazott, a „halál a belekben kezdődik”.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!