Számtalan retek faj vár ránk, korai késői, fekete fehér, de mindegyik nagyon finom és vitamindús, gondozásuk is egyszerű.

A hónapos retek nem kedveli a frissen trágyázott talajt, épp ezért lehetőleg sem trágyát sem műtrágyát ne használjuk ültetés után. A legjobb, ha humuszban gazdag talajba vetjük a magokat vagy komposzttal gazdagítsuk kertünk talaját. Fontos hogy napos meleg helyre vessük a magokat, mert a jó terméshez fontos a talaj hőmérséklete.

Április közepétől már vethetjük a magokat, egészen május végéig így a termés is folyamatos lesz. Ha július augusztusban szeretnénk friss retket fogyasztani kertünkből még akár május elején is ültethetünk és vethetünk magokat. A sortávolság 25-30 cm, a vetés mélység pedig 1-2 cm legyen.

A téli tárolásra szánt retket elég, ha július végén vetjük el, hasonló mélységben. Sajnos a retket gyakran megtámadja a légy lárva ezeket a gumókat szedjük fel és azonnal égessük el.

Íme, néhány retekfajta:

Korai legjobb:

Hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre alkalmas jó minőségű hónapos retek. Gumója közép nagy, kemény, tömött, ragyogó piros színű, pudvásodásra, repedésre nem hajlamos.

Szentesi óriás vaj:

Hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre alkalmas, gömbölyű, élénkpiros, nagy gumójú fajta. Jó minőségű, 40-50 napos tenyészidejű hónapos retek. Pudvásodásra, repedésre nem hajlamos.

Jégcsap retek:

Szabadföldi termesztésre alkalmas jó minőségű, 40-50 napos tenyészidejű hónapos retek. Gumója üvegesen fehér, közép nagy, hosszú, répa alakú, tömött, pudvásodásra, repedésre nem hajlamos.

Müncheni sör retek:

Hosszú tenyészidejű (90-110 napos), jól tárolható fajta. Dús lombja sötétzöld. Gumója széles vállú, kúp vagy tojás alakú, fehér színű, ízletes. Nem pudvásodik, nyári és őszi fogyasztásra termeszthető.

Fekete retek:

Őszi termesztésre alkalmas 90-100 napos tenyészidejű tárolási fajta. Gömbölyű gumója 220-250 g átlagsúlyú, fekete héjszínű. Húsa fehér, üregesedésre, pudvásodásra nem hajlamos, enyhén csípős ízű.

Húsvéti rózsa

Késő tavaszi, kora nyári szabad-földitermesztésre alkalmas, gyors növekedésű fajta. Levélzete nagy, gumója félhosszú, kármin rózsaszín, lefelé keskenyedő. Húsa fehér, enyhén csípős ízű.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!