hétfő, 18 december 2017
Hamvaska az ezüst növény!

Hamvaska az ezüst növény!

Hamvaska az ezüst növény!

          Egy gyönyörű egynyári dísznövény(senecio bicolor), amely hamvas ezüstszínű leveleivel kertünk különleges dísznövénye lesz.

Tovább a cikkhez
Hogyan építsünk kertet a városban?

Hogyan építsünk kertet a városban?

Hogyan építsünk kertet a városban?

Egy városban mindig is nagy kihívást, jelent a kertépítés, hiszen itt nehezebb egy tágas szép kert látványát kelteni, amikor falakba és kerítésekbe ütközünk.

Tovább a cikkhez
Kerti teendők a nyár közepén

Kerti teendők a nyár közepén

Kerti teendők a nyár közepén

A nyár dereka a pihenés ideje, amikor élvezhetjük egész eddigi munkánkat a kertben. Ám ekkor sem maradunk munka nélkül, teendő akad bőven.

Tovább a cikkhez

3 különleges tarhonyás recept

Ha nincs ötlete milyen ételt készítsen tarhonyából, megmutatunk 3 különleges tarhonyás receptet, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők.

 

Zöldséges tarhonya

Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál Vegeta (vagy 2 húsleveskocka), 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

A tarhonyát két evőkanál forró olajon világosbarnára pirítom, majd rászórom a Vegetát és a törött borsot. Térfogatához képest dupla mennyiségű forró vízzel feltöltöm. Kis lángon, fedő alatt addig párolom, amíg az összes levét elfövi. Közben a zöldséget megtisztítom, és borsónyi kockákra aprítom. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, és a megmaradt olajon megfonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és a zöldséget is hozzátéve, befedve visszateszem a tűzre. Három-négy percig párolom, majd a már üvegessé vált zöldséghez hozzáteszem a szétzúzott fokhagymát. Még néhány percig együtt párolom, közben folyamatosan kevergetem. Felöntöm 2 dl forró vízzel, jól összeforralom, ezután hozzáöntöm a már majdnem kész tarhonyához. Az egészet jól összekeverem, és 10 percig fedő alatt, kis lángon párolom. Ezután a lángot eloltva alatta, további 10 percig hagyom befedve. Jóízű, laktató egytálétel, amelyet salátával teszek az asztalra.

Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

Káposztás tarhonya

Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 25 dkg savanyú káposzta, 15 dkg puha füstölt (lángolt) kolbász, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors.

2 evőkanál forró olajon megfonnyasztom a megtisztított és nagyon finomra aprított vöröshagymát, majd ráteszem a tarhonyát és világosbarnára pirítom. Közben folyamatosan kevergetem, nehogy megégjen. Ezután a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és jól összeforgatva, azonnal ráöntök a térfogatához képest két és félszeres mennyiségű vizet. Megsózom, és befedem. Kis lángon addig párolom, míg az összes levet magába szívja. Közben a megmaradt olajon ugyancsak megfonnyasztom az apróra vagdosott savanyú káposztát (ha nagyon savanyú, egyszer ki is mosom, azaz szűrőbe teszem, és hideg vizet öntök rá, majd lecsöpögtetem). Ezután hozzáadom a vékony karikákra vágott, bőrétől megfosztott kolbászt, és rászórom a törött borsot. Ízlés szerint kevés sóval meghintem, majd ráöntök 2 dl vizet, és fedő alatt puhára párolom. Ha a tarhonya is, a káposzta is megpuhult, akkor összeöntöm, hozzáadom a tejfölt és a fokhagymát, és jól összekeverve, az előmelegített, forró sütőbe teszem annyi időre, amíg az összes káposztalevet felszívja. Nagyon laktató, egyszerű, de jóízű étel.

Elkészítési ideje: kb. 80 perc.

Rakott tarhonya

Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 4 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál édes, piros fűszerpaprika, 2 tyúkhúsleves-kocka, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió.

A füstölt szalonnát vékony, hosszú csíkokra aprítom, majd a zsírját kisütöm. A pörcöt leszűröm. A zsírból két evőkanálnyit félreteszek. A többin megfonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd ráöntöm a tejfölt, és az öntetet félreteszem. A félretett zsírt felforrósítom, ráteszem a tarhonyát, és folyamatosan kevergetve szép világosbarnára megpirítom. Ezután a térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntöm, és beleteszem a tyúkhúsleves-kockákat. Beleszórom a szerecsendiót, és felforralom. Befedve, kis lángon addig párolom, amíg az összes levét felszívja. Közben a tojásokat keményre főzöm, majd meghámozom és felkarikázom. Kisebb tepsibe terítek egy réteg tarhonyát, beborítom a tojáskockákkal, erre ráöntök a pörccel összekevert tejfölös-paprikás öntetből, majd reszelt sajttal gazdagon meghintem. Ismét tarhonyát rakok rá, és a rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávalókból. A tetejére sajtnak és öntetnek kell kerülnie. A tepsit befedem, és az előmelegített, forró sütőben húsz percig párolom közepes lángon. Saláta igencsak kívánkozik mellé!

Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Novemberi tennivalóink a kertben

Novemberben a kert már pihenőre tér, ám kerti munka még akad bőven. Megmutatjuk milyen feladatok várnak ránk a novemberi hidegben!

Bővebben...:

Madárbarát kert, kertbarát madarak!

A madarak hozzátartoznak kertünkhöz, hiszen nincs is szebb annál, mint tavasszal reggel madárdalra ébredni ágyunkban!

Bővebben...:

Mikor és mennyi trágyát használjunk a kertben?

Tavasszal, amikor az első napsugarak hatására a növények növekedésnek indulnak a tápanyag igényük is ugrásszerűen megnő, ekkor az optimális növekedés érdekében szükséges trágyát adagolni növényeink számára.

Bővebben...:

Így teleltessük az írisz hagymákat

Az íriszek a hazai kiskertekben előkelő helyet foglalnak el, és az utóbbi években egyre több nemesített változat közül válogathatunk a kertészetek polcain.

Bővebben...:

Akár két méter magasra is megnőhet a kamcsatkai poloskavész

A kamcsatkai poloskavész (cimicifuga ramosa) a boglárkafélék családjába tartozó évelő dísznövény, amely Kamcsatka-félszigetéről származik.

Bővebben...:

Akár két méter magasra is megnőhet a Chilei óriáslapu

A Chilei óriáslapu (Gunnera tinctoria) első ránézésre a rebarbarára hasonlít, így nem csoda hogy gyakran óriás rebarbarának is hívják.

Bővebben...:

Citrom itt is ott is!

A citrom az egyik legismertebb gyümölcsünk, amely számtalan módón felhasználható. Összegyűjtöttük a citrom 1x1-et! Bővebben...:

A zöldborsó kertünk hasznos növénye!

A zöldborsó konyhánk egyik kedvelt alapanyag, épp ezért kertünkbe is érdemes saját zöldborsót nevelni, hiszen egész nyáron ellát minket friss zsenge tápanyagokban és vitaminban gazdag zöldséggel.

Bővebben...:

Kezdjünk neki a konyhakert kialakításának!

Egy konyhakert létrehozása még a legkisebb területű kertben is megoldható, de mivel a zöldségeknek sok napfényre, tápanyagra van szüksége, alaposan meg kell választani az ágyások pontos helyét. Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: