szerda, 18 október 2017
A kerti hortenzia ültetésének a titka!

A kerti hortenzia ültetésének a titka!

A kerti hortenzia ültetésének a titka!

Miért van az, hogy nagymamáink kertjében a hortenzia egész nyáron át virágzott, míg a sajátunk még fejlődni is alig akar.

Tovább a cikkhez
Hogyan építsünk kertet a városban?

Hogyan építsünk kertet a városban?

Hogyan építsünk kertet a városban?

Egy városban mindig is nagy kihívást, jelent a kertépítés, hiszen itt nehezebb egy tágas szép kert látványát kelteni, amikor falakba és kerítésekbe ütközünk.

Tovább a cikkhez
A nyári kert szépsége a kakukkmák

A nyári kert szépsége a kakukkmák

A nyári kert szépsége a kakukkmák

Ha egy szép színes egynyári virágra vágyunk kertünkbe ültessünk kaliforniai kakukkmákot (Eschscholzia californica) amely selymes fényű színes virágaival szebbé varázsolják kertünket.

Tovább a cikkhez

3 különleges tarhonyás recept

Ha nincs ötlete milyen ételt készítsen tarhonyából, megmutatunk 3 különleges tarhonyás receptet, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők.

 

Zöldséges tarhonya

Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál Vegeta (vagy 2 húsleveskocka), 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

A tarhonyát két evőkanál forró olajon világosbarnára pirítom, majd rászórom a Vegetát és a törött borsot. Térfogatához képest dupla mennyiségű forró vízzel feltöltöm. Kis lángon, fedő alatt addig párolom, amíg az összes levét elfövi. Közben a zöldséget megtisztítom, és borsónyi kockákra aprítom. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, és a megmaradt olajon megfonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és a zöldséget is hozzátéve, befedve visszateszem a tűzre. Három-négy percig párolom, majd a már üvegessé vált zöldséghez hozzáteszem a szétzúzott fokhagymát. Még néhány percig együtt párolom, közben folyamatosan kevergetem. Felöntöm 2 dl forró vízzel, jól összeforralom, ezután hozzáöntöm a már majdnem kész tarhonyához. Az egészet jól összekeverem, és 10 percig fedő alatt, kis lángon párolom. Ezután a lángot eloltva alatta, további 10 percig hagyom befedve. Jóízű, laktató egytálétel, amelyet salátával teszek az asztalra.

Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

Káposztás tarhonya

Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 25 dkg savanyú káposzta, 15 dkg puha füstölt (lángolt) kolbász, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors.

2 evőkanál forró olajon megfonnyasztom a megtisztított és nagyon finomra aprított vöröshagymát, majd ráteszem a tarhonyát és világosbarnára pirítom. Közben folyamatosan kevergetem, nehogy megégjen. Ezután a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és jól összeforgatva, azonnal ráöntök a térfogatához képest két és félszeres mennyiségű vizet. Megsózom, és befedem. Kis lángon addig párolom, míg az összes levet magába szívja. Közben a megmaradt olajon ugyancsak megfonnyasztom az apróra vagdosott savanyú káposztát (ha nagyon savanyú, egyszer ki is mosom, azaz szűrőbe teszem, és hideg vizet öntök rá, majd lecsöpögtetem). Ezután hozzáadom a vékony karikákra vágott, bőrétől megfosztott kolbászt, és rászórom a törött borsot. Ízlés szerint kevés sóval meghintem, majd ráöntök 2 dl vizet, és fedő alatt puhára párolom. Ha a tarhonya is, a káposzta is megpuhult, akkor összeöntöm, hozzáadom a tejfölt és a fokhagymát, és jól összekeverve, az előmelegített, forró sütőbe teszem annyi időre, amíg az összes káposztalevet felszívja. Nagyon laktató, egyszerű, de jóízű étel.

Elkészítési ideje: kb. 80 perc.

Rakott tarhonya

Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 4 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál édes, piros fűszerpaprika, 2 tyúkhúsleves-kocka, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió.

A füstölt szalonnát vékony, hosszú csíkokra aprítom, majd a zsírját kisütöm. A pörcöt leszűröm. A zsírból két evőkanálnyit félreteszek. A többin megfonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd ráöntöm a tejfölt, és az öntetet félreteszem. A félretett zsírt felforrósítom, ráteszem a tarhonyát, és folyamatosan kevergetve szép világosbarnára megpirítom. Ezután a térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntöm, és beleteszem a tyúkhúsleves-kockákat. Beleszórom a szerecsendiót, és felforralom. Befedve, kis lángon addig párolom, amíg az összes levét felszívja. Közben a tojásokat keményre főzöm, majd meghámozom és felkarikázom. Kisebb tepsibe terítek egy réteg tarhonyát, beborítom a tojáskockákkal, erre ráöntök a pörccel összekevert tejfölös-paprikás öntetből, majd reszelt sajttal gazdagon meghintem. Ismét tarhonyát rakok rá, és a rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávalókból. A tetejére sajtnak és öntetnek kell kerülnie. A tepsit befedem, és az előmelegített, forró sütőben húsz percig párolom közepes lángon. Saláta igencsak kívánkozik mellé!

Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

Facebook témánk a héten: Beszélgessünk! Neked melyik a kedvenc őszi virágod? Mit ültetsz ősszel a balkonládákba, cserepekbe? >>>>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Így készítsünk gyümölcsbort házilag!

Azt hogy a Magyar bor híres már mindenki tudja, de hogy a gyümölcsboraink is azok, ezt talán már kevesebben. Ismerjük meg a gyümölcsborok fogalmát és változatait.

Bővebben...:

Sakktábla alakú fűszerkertet építünk

Milyen szívesen élnénk át azt a pillanatot, amikor sütés közben egy kis rozmaringra lenne szükségünk, és csak kiszaladnánk a fűszerkertünkbe... Bővebben...:

Ezért penészedik be a virágföld, és a magoncok

Gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogy egy magvetés után a kikelt magoncok bepenészednek, de ugyanígy télen a virág is penészes lehet.

Bővebben...:

Az égig érő bambusz

Hazánkban az elmúlt pár évben a bambuszok iránti kereslet megnőtt, hiszen a távol kelet egzotikus hangulatát hozza el nekünk.

Bővebben...:

Egész nyáron át virágzik a medveköröm kertünkben!

Ez a gyönyörű lágyszárú évelő növény dúsan virágzik és díszeleg kertünkben áprilistól egészen októberig.

Bővebben...:

A parlagi macskatalp jól bírja a tűző napos kerteket is

A parlagi macskatalp (antennaria dioica„ rubra”) alapfajtája egész Európában őshonos, de a legtöbb kertészetben már a nemesített fajtákkal találkozunk.

Bővebben...:

Édes és csábító gyümölcsök cserépben

Finom és zamatos gyümölcsöket már edényben vagy cserépben is nevelhetünk akár egy kisebb erkélyen vagy teraszon is. Bővebben...:

Ültessünk zöldségeket kertünkbe!

A zöldség és fűszernövények ültetési ideje eljött, így aki nem csak szép, de hasznos kertet szeretne, ültessen néhány zöldség palántát és fűszernövényt.

Bővebben...:

A torma termesztése és szaporítása kiskertben

A tormáról (Armoracia rusticana) gyakran csak a húsvét jut az eszünkbe, amikor a sonka mellé a csípős reszelt tormát szolgáljuk fel. Pedig a torma nem csak egy unalmas csípős fűszernövény, de gyógyhatása is kiváló. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: