Rakott karfiol 1.

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg karfiol, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg reszelt füstöltsajt, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 2 evőkanál finomliszt, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 2 dkg vaj, késhegynyi tört borókabogyó, 1 csokor petrezselyemzöld.

A karfiolt gondosan megtisztítjuk, és rózsáira szedjük. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi szűken ellepi. Félpuhára főzzük. Közben a vajat habzásig hevítjük a liszttel, majd a forró tejet ráöntve, állandó kevergetés közben sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva belekeverjük a megtisztított, reszelt vöröshagymát, a sót, a borsot és a borókabogyót, és pár percig hűlni hagyjuk. Ezután a reszelt sajttal és a tejföllel simára keverjük. A karfiolt leszűrjük, és tűzálló tálba vagy tepsibe terítjük. A sajtos mártáshoz adjuk a megmosott és apróra metélt petrezselyemzöldet, végül összekeverjük a habosra felvert tojásokkal. A karfiolra öntjük a tojásos-petrezselymes mártást, és az előmelegített forró sütőben addig pirítjuk, amíg szép színes lesz a teteje. Vigyázat, a sajt miatt nagyon hamar barnulhat! Kockákra vágva tesszük a tányérokra.

Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Rakott karfiol 2.

Hozzávalók:  1,2 kg karfiol, 28 dkg sertéshús, 2 dl kefir, 2 db tojás, 8 dkg vöröshagyma, 1 ek. étolaj, só, bors

A karfiolt sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Közben az olajon apróra vágott vöröshagymát párolunk, rátesszük a darált húst, ízesítjük sóval, borssal.

Egy tűzálló tálban szépen elrendezzük a karfiol felét, rátesszük a húst, és befedjük a karfiol másik felével. Sütés előtt meglocsoljuk tojással elkevert kefirrel.

Rakott karfiol 3.

Hozzávalók: 70 dkg-nyi karfiol (tisztán mérve), 10 dkg főtt, füstölt tarja vagy sonka, 10 dkg reszelt sajt (minél többféle, annál jobb, maradék is lehet), 2 dkg vaj vagy margarin, 2 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, késhegynyi tört borókabogyó.

A megtisztított karfiolt kis rózsáira szedem, és alaposan megmosom, majd lecsöpögtetem. A grillsütő cseppfogó tálcáján egyenletesen elrendezem. Megsózom és aláöntök három evőkanál vizet. A tálcát lehetőleg légmentesen lezárom alufóliával, majd az előmelegített forró grillsütőben körülbelül húsz percig párolom. Közben a vajat habzásig hevítem a liszttel, ráöntöm a melegített tejet és állandó keverés közben addig főzöm, amíg sűrű nem lesz. Ekkor beleszórom a fűszereket és a tejfölt ráöntve, éppen csak egyet forralok rajta. A megpuhult karfiolra ráöntöm a fehér mártást, rászórom a nagyon apróra vágott sonkát és meghintem a reszelt sajttal. Annyi időre teszem csak vissza a forró sütőbe, amíg a sajt ráolvad a tetejére. Vigyázat, nagyon hamar megbarnul, és keserűvé válhat!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!