A világ egyik leggyönyörűebb és egyben a legromantikusabb épülete,  négy gigantikus minarettel, két mecsettel, egy csodálatos kerttel és egy hatalmas főépülettel rendelkezik, amely 1983 óta az UNESCO világörökség részévé vált.

Sah Dzsahan 1627-ben lépett trónra, aki annyira szerelmes volt feleségébe, hogy ezt a csodás palotát építette neki. Mumtaz Mahal 14 gyermeket szült férjének, de a 15.-be belehalt 1630-ban. Az asszony azt kérte férjétől a halálos ágyán, hogy ha meghal, férje ne vegyen más  nőt maga mellé, és egy olyan emlékművet építessen neki, amely nevét örökké emlékezetessé teszi.

A Tadzs Mahal építéséhez az uralkodó India minden területéről hozatott építészt, így nem derül ki a régi feljegyzésekből, hogy kinek a nevéhez fűződik ez az építészeti remekmű.


A Tadzs Mahalt közel 20000 munkás építette mintegy húsz éven át. Az építőanyagokat elefánt háton szállították, a birodalom legtávolabbi vidékéről, amely a legszebb fehér márvány volt. A síremlék minden szegletét festet vagy faragott növényi díszítés borítja. Falát ónix berakású korán idézetek és fehér márványból készült virágmotívumok díszítik.

A külső és belső dekorációhoz 28 féle drága és féldrágakövet használtak fel, többek között jáde követ, hegyikristályt, gyémántot, és türkizt. A sírhely egy 18 méter átmérőjű és 18 méter magas mennybolt alatt található, de közvetlenül nem látható, mert egy embermagasságú rács védi.


A nyugati oldalon egy hatalmas vörös homokkőből épült mecset áll, amelynek homlokzata Mekka irányába tekint, de itt soha nem imádkoznak. Ennek oldalán található Mahal császárné eredeti sírhelyét jelölő emlékhely, ahonnan később átszállították földi maradványait a mauzóleumba.


A hármas épületcsoport előtt húzódó iszlám stílusú kert nem csak gyönyörű, de fontos szerepe van vallási szempontból is. A legenda szerint a Tadzs Mahal kertje szimbolizálja a földi élet bőségét és a mennyei birodalom gazdagságát, vagyis a paradicsomot jelképezi. A halált jelképező ciprusok és az életet szimbolizáló gyümölcsfák elhelyezkedése is fontos szerepet kapott a kertben, de ezen kívül a szimmetria is cél volt.


A kert négy részre oszlik és minden rész további négy részre tagolódik. A csaknem egy négyzetkilométeres területű kert közepén egy márvány mederben futó mesterséges patak vágja félbe a vízben visszatükröződő hatalmas emlékmű alakját. És ez az a látvány, amely minden ide látogató turistát lenyűgözz, így aki ellátogat a Tadzs Mahalhoz egy életre szóló emléket kap útra valóul.

forrás: www.noinetcafe.hu


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!