Ma már egyre nagyobb a kereslet olyan krémek és kezelések iránt, amelyek lassítják az öregedést. Az összes magazinban és a tv-ben is azt sugallják, hogy legyünk vékonyak, szépek, és bőrünk legyen feszes és ránctalan. Ennek hatására a fiatalok már 20 éves korukban elkezdik a ránctalanítást, és kétségbe esnek, ha az arcuk nem elég sima. Ennyire azért nem kell aggódni, elég, ha 40 évesen kezdünk el komolyan odafigyelni a ráncaink kezelésére.

Nem szükséges rohanni a plasztikai sebészhez és százezreket költeni csodakrémekre. Ma már nem csak a fiataloknak fontos hogy szépek legyenek, de az idősebb korosztály is jobban odafigyel a kinézetére. A reklámok is megváltoztak, sok kozmetikai cég kimondottan a 40-50 éves hölgyeknek készít reklámkampányt. Így az 50 éves hölgyek is középkorúnak lettel titulálva és az idős hölgy kitolódott a 60-70 éves korosztályra.


Életünk minden egyes szakasza nyomot hagy bőrünkön, a stressz az öröm a bánat, az étkezési szokások és a környezet is. 30 év fölött a bőr 30 %-al kevesebb zsírt termel, mint előtte, és az elasztikus rostok kezdenek megnyúlni. Ilyenkor a sejtosztódás lelassul, és szép lassan jelentkeznek az első tünetek. Ilyen pl. a szem alatti táskák, ha nem alszunk eleget, kis ráncok a szem és a száj körül, és néha bőrpír is jelentkezik.

40 év fölött a bőr szemmel láthatóan szárazabb, és ilyenkor már 20 %-al kevesebb faggyúmirigy működik. A hajunk őszülni kezd, és a ráncok is egyre jobban megjelennek a szem és a száj körül.

De vajon miért öregszik bőrünk ilyen látványosan? A bőr öregedésért a gének és elsősorban a környezeti ártalmak tehetők felelőssé. A genetikai résszel semmit sem tudunk kezdeni, ám a környezeti ártalmak ellen igenis sokat tehetünk. Ilyen pl. a ma oly divatos szolárium, amit a fiatalok már 20 évesen elkezdenek és éveken keresztül abba sem hagyják. A másik a túl sok napozás, hiszen a barna bőr nyáron divat lett. Talán nem is gondolják sokat hogy a bőr öregedésért 80%-ban a napsugarak a felelősek. De emellett a szennyezet levegő a klíma berendezés, és a helytelen táplálkozás is sokat ront bőrünk szerkezetén. Az állandó diéta és fogyókúra akár plusz 5 évet is rátehet bőrünkre, hiszen a sok sanyargatás meglátszik arcunkon is.

A másik fontos tényező, amit sajnos egyre nehezebb kikerülni a stressz. a belső stressz nem csak bőrünket teszi tönkre, de immunrendszerünk is meggyengül tőle. A  legtöbb  betegség is a stressz hatására lakul ki szervezetünkben. Ha megpróbáljuk ezeket a káros tényezőket a minimálisra csökkenteni, tényleg nem lesz szükség drága krémekre és kezelésre, mert simán 10 évet is letagadhatunk korunkból.


Lehetőleg napozzunk keveset, és akkor is kerüljük a déli erős tűző napot, fiatalon is. Mozogjunk sokat lehetőleg friss levegőn, sétáljunk vagy kiránduljunk néha erdőben vagy hegyekben-. Figyeljünk oda a helyes táplálkozásra, együnk változatosan és minél több zöldséget, gyümölcsöt, valamint igyunk naponta másfél két liter ásványvizet. A sok folyadék kitisztítja szervezetünkből a káros méreganyagokat és így bőrünk is sokkal feszesebb és simább lesz.

Érdemes egy két hétig kipróbálni, hogy ha megiszunk napi két-három liter vizet, mennyivel szebb és ragyogóbb lesz arcunk és bőrünk, de még pár kilótól meg is szabadulunk. Reggelire együnk friss idény gyümölcsöt, az ebéd mellé pedig minél több zöldséget.

Azt a pénzt, amit a drága krémekre és más reklámban látott csodaszerekre költenénk, inkább az egészséges életmódra költsük rá.