Tizenhárom, öt év alatti gyermek szenvedett ilyen sérüléseket, mert játszottak a mosóporral. A szemorvosok szerint a gyerekeknek tetszik a kapszula színe és képlékeny állaga. Ha a kapszula felszakad, akkor veszélyes vegyi anyagot bocsát ki magából, ami sebeket, de akár vakságot is okozhat.

Melanie Corbett, a Nyugati Szemkórház szemész konzultánsa a British Medical Journal cikkében elmondta: „A folyékony mosószeres kapszulákat el kell zárni a gyerekek elől, a tartalmuk ugyanis helyrehozhatatlan szemkárosodásokat okozhat. Ha bármilyen vegyi anyag kerül a gyermek szemébe, azonnal ki kell mosni bő vízzel.” – tette hozzá.A lúgok okozta sérülések a legsúlyosabb vegyszeres szemsérülések, visszafordíthatatlan károkat okozhatnak.

Ayanie Roberts két éves korában került be a Nyugati Szemkórházba, mert folyékony mosószeres kapszulákkal játszott. Anyja, Amina így mesélt a balesetről: „Felmászott egy székre, hogy elérje a polcot, ahol a kapszulákat tároltam, és az arcába fröccsent. Sikítozni és sírni kezdett. Borzalmas volt látni, mennyire megijedt. A Nyugati Szemkórházba mentünk, ahol folyamatosan mosták a szemét. Szerencsére nem szenvedett maradandó sérülést, de ijesztő belegondolni is, hogy máshogy is alakulhatott volna.”


Biztonsági ellenőrzés

A Nyugati Szemkórház együttműködött a Londoni Guy Kórház Nemzeti Mérgekkel Foglalkozó Egységével a figyelmeztetések elhelyezésének érdekében. Dr. Corbett elmondása szerint ennek eredményeképpen a mosószerek csomagolásán most már sokkal szembetűnőbbek a biztonsági figyelmeztetések. Hozzátette azt is azonban, hogy még több munkára lesz szükség a veszélyek kihangsúlyozása terén.

Az Egyesült Királyság Tisztítószergyártó Szövetségének szóvivője szerint minden folyékony mosószer csomagolását alá kell vetni szigorú biztonsági vizsgálatnak, mielőtt a fogyasztókhoz kerülnek. Philip Malpass hozzátette: „Örülünk a jelentésnek, mivel rávilágít a szülők szerepére a biztonsági előírások betartásában, például úgy, hogy mindig biztonságos helyen tárolják őket.”


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!