hétfő, 18 december 2017

Télen is ültethetünk póréhagymát!

A magyar konyhában is igen kedvelt növény lett a póréhagyma. De sajnos még sem olyan ismert, mint a vörös vagy a fokhagyma, pedig ez a növény nagyon jól illik a magyar íz világhoz.

Ismerjük meg a póréhagyma gondozását.

A francia konyha egyik fő alapanyaga a póréhagyma, gondoljunk csak a híres hagyma levesre, amelyet itthon is ismerünk.

A póréhagyma egy évelő növény, mediterrán országokban vadnövényként is megtalálható. De már Hazánkban is megtalálható, sőt termesztik is a növényt pl. Makó környékén és egyre többször találkozhatunk vele a vásárcsarnokokban, és a piacokon. Érdemes vásárolni és fogyasztani, mert a póréhagyma igen egészséges növény, igen magas a b vitamin tartalma, és emellett ásványi sókat, valamint sok vasat is tartalmazz.

A póréhagymát két évelőként tudjuk termeszteni, vagyis az első évben csak a levelei fejlődnek majd ki, és a második évben hozza nagy gömb alakú virágát.


Magjai aprók és feketék, így nagyon könnyen szaporíthatjuk a következő generációt. Gyökérzete igen erős és bojtos, szára hosszú és hengeres, és nincs gerezdje. Ültethetünk nyári vagy téli hagymát is, a nyári hagyma levelei halványabbak, a télié sötétebbek. Érdemes mindkét fajtát ültetni kertünkben, hiszen amikor már nincs, más zöldség a kertben a póréhagyma akkor van ereje teljében.


Napos világos helyre ültessük, és a földjét trágyázzuk minden évben rendszeresen.

Szereti a sok vizet, a kiszáradást megsínyli, öntözzük rendszeresen a talajt.

Márciusban vessük a magokat 30cm sortávolságra.

De akár vásárolhatunk kész palántákat is, ilyenkor 10-12 m.-re ültessük a növényeket egymástól.

Érdemes a palánták gyökerét ültetés előtt egyharmadáig visszametszeni.

A földet ültetés előtt jó alaposan forgassuk át, majd gereblyézzük el, és jó mélyen ültessük el a palántákat.

Rendszeresen kapáljuk és gyomláljuk a növény tövét, és bőségesen öntözzük és trágyázzuk őket.

Októberre a hagymák megerősödnek, ilyenkor már felszedhetjük őket, és jó ízűen fogyaszthatjuk.

A nyári póréhagymát elsősorban zöldhagymaként fogyaszthatjuk, sok C-és b vitamint valamint vasat tartalmazz, és nincs olyan kellemetlen szaga, mint a vöröshagymának.

A téli póréhagymának erőteljesebb az íze, és az aromája, kiváló a mártásokhoz, és a salátához.

A póréhagyma szárát ételízesítőként is használhatjuk: vágjuk nagyon apróra, szárítsuk meg és töltsük üvegekbe, így télen akár más fűszernövénnyel összekeverve saját fűszerkeverékünket használhatjuk.

Íme, a finom póréhagyma leves receptje:

20 dg (2 hosszú szál) leveleitõl megszabadított póréhagymát vágjunk vékony szeletekre, és 1,3 liter vízben, 1 mokkáskanál só hozzáadásával fõzzük kb. 15 percig, amíg megpuhul. Utána szûrjük le a levét, és a visszamaradó hagymát hajtsuk át egy 3 milliméteres tárcsával ellátott húsdarálón, vagy turmixgéppel zúzzuk össze. A hagymás pépet a fõzõlével együtt rakjuk vissza a tûzre. Keverjünk hozzá 1 mokkáskanál Vegetát, egy csipet fehér borsot, és forraljuk fel. Közben 1 evõkanál liszthez adjunk 2 dg vajat, és takaréklángon habzásig hevítve készítsünk belõle rántást. Szórjunk bele egy kis csokor apróra vágott petrezselyemlevelet, és vegyük le a tûzrõl. Hagyjuk langyosra hûlni, majd keverjünk bele 1 dl tejfölt, és engedjük fel a meleg fõzõlével. Végül öntsük a felhígított rántást a levesbe, és fõzzük még öt percig, hogy besûrûsödjön. Melegen, pirított zsemlekockával, vagy reszelt sajttal meghintve tálaljuk. A zsemlekockát hagyjuk a leves tetején, ne keverjük bele, mert hamar elázik. Hûtõszekrényben tároljuk.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Megújulnak a fűvészkertek! Videóval

Az utóbbi évtizedekben számos ritka védett növényfaj került veszélybe. Így a füvészkertekre újabb feladata hárul, a növényi sokféleség megőrzésében, fenntartásában való közreműködés, amelyet számos nemzetközi egyezmény is támogat. Bővebben...:

Október:Vigyázat jön a hideg!

Akik eddig a szabadban tartották a szobanövényeket most van itt az ideje bevinni őket, mert éjszaka már 10 fok alá csökken a hőmérséklet. Bővebben...:

Ültessünk, vagy ne ültessünk?

Pár napig élvezhettük a jó időt a napsütést, a tavaszt. Ilyenkor sokan örömmel vetik bele magukat az ültetésbe a kertészkedésbe, ami érthető is a hosszú fagyos tél után. De vajon mi lesz az ültetés eredménye egy hét múlva? Bővebben...:

Négylevelű madársóska szerencsét hoz ránk!

Aki szeretne, négylevelű lóherét találni kertjébe ültessen oxalist hiszen ez maga a szerencsenövény.

Bővebben...:

Nosztalgikus hangulatot áraszt a lángvirág!

A lángvirág (phlox) egy Észak-Amerikából származó évelő dísznövény, amely igazi nosztalgikus hangulatot áraszt, hiszen nagymamáink kertjében, gyerekkorunkban, sokszor találkozhattunk ezzel a kedves virággal. Bővebben...:

A mocsári mályva akár másfél méter magasra is megnőhet

A mocsári mályva a hibiszkuszok családjába tartozó kerti dísznövény, amely hatalmas virágaival feltűnő szépség lehet kertünkben. Sokan, ha meghallják a hibiszkusz nevét, egy szobanövényre gondolnak. Pedig a hibiszkusz családjába számtalan növény tartozik, van köztük egynyári, és van évelő is, mint pl. a mocsári mályva (Hibiscus moscheutos), vagy más néven óriás hibiszkusz.

Bővebben...:

Íme, egy salátakülönlegesség a cikóriasaláta!

A cikóriasaláta a hazai konyhákban még ritkaságnak számít, pedig igen egészséges, sőt a kertben is különleges színfoltot képez.

Bővebben...:

Így ültessünk burgonyát a kertbe!

A burgonya a magyar konyha egyik alap élelmiszere, amely számtalan változatban elkészíthető. Bemutatjuk, hogyan ültessünk saját burgonyát a kertbe.

Bővebben...:

Gyümölcsfák metszése

A gyümölcsfákat már rögtön ültetés után érdemes metszeni, de nem mindegy hogyan, és mikor metsszük gyümölcsfáinkat. Cikkünk bemutatja a gyümölcsfák metszésének alapjait.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: