A füge egy mediterrán növény, de mára egész Európát is meghódította, így nem meglepő, hogy hazánkban is egyre több hobbykertész szeretne a kertjébe fügefát ültetni. A fügefa magassága fajtától függően változik, 1,5-4 méter között van a végső kifejlett mérete.

A füge apró kis virágai, amelyek áprilistól, szeptemberig nyílnak alig észrevehetők, de később ezekből növekednek az ízletes vitamindús lilás vagy zöldes termések, maga a füge.

A füge gondozása, és igényei:

Ha te is szeretnél kertedbe egy fügefát ültetni, elsőként keres számára a kertedben egy meleg napos helyet, ahol minimum 8 órát éri a napsütés a növényt.

A növekedési időszakban, vagyis tavasztól őszig érdemes bőségesen öntözni a növényt, főleg ha dézsában vagy nagyobb edényben tartod, és ne feledkezz meg a tápanyag utánpótlásról sem.

A füge teleltetése

A fügefa a kisebb fagyokat még elviseli, de ha egy fiatal növényt ér a téli fagy, szinte biztos, a fa pusztulása. Épp ezért ha csak egy fiatal fügéd van, télen vidd be védett szálláshelyre, az idősebb több éves fákat, pedig érdemes takarni télire, így védve a gyökerét a fagyástól.

A füge, mint dézsás növény:

A füge akár teraszon is tartható, nagyobb méretű dézsába vagy edénybe ültetve, évről évre terem. Remekül mutat a leanderek és hibiszkuszok társaságában.

A füge metszése, visszavágása

Gyakran a fiatal fügefák, inkább szélességükbe nőnek, és nem felfelé. Ezt egy pontos, és szakszerű metszéssel és visszavágással lehet megakadályozni, vagyis a növényt ritkítani kell. A metszés a tavaszi rügyfakadás előtt érdemes elvégezni, február vége, március eleje, így azokat az ágakat is le tudod vágni, amelyek a télen elfagytak.

A metszés során először vágd vissza a túl hosszúra nyúlt hajtásokat, valamint a keresztbenövő ágakat is érdemes kivágni. Az ágakat mindig egy rügyig, vagy az elágazódásig vágd vissza.

A metszés nélküli fügefák az évek múlásával egy kusza ágrendszerű bozóttá változnak, így a metszést érdemes évente vagy kétévente megismételni.

A fiatal növényeket csak kisebb mértékbe vágd vissza, míg az idős növényeket már drasztikusabban is lehet metszeni. Viszont arra figyelj, hogy a füge mindig a kétéves ágakon, vagyis az előző évi hajtásokon hozza a termést, így ha túlzottan visszavágod a növényt nem fog abban az évben teremni.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!