A tavasz egyik legjobban várt növénye a medvehagyma. A fiatal leveleket még a virágzás előtt érdemes leszedni, akkor a legzsengébb és a leggazdagabb tápanyagokban. A medvehagyma levele sokféleképpen használható, nyersen is remek szendvicsbe, salátába, és még ízletes pesztó is készíthető belőle. Használd ki a szezonját, és váljék egészségedre.

Hol szedhetsz medvehagymát?

 

Hazánkban a medvehagyma természetes élőhelyei elsősorban Zala, Somogy és Baranya megye gyertyános, tölgyes és bükkös erdeinek aljnövényzete, ahol tömegesen nő. Arra azonban vigyázz, hogy természetvédelmi területen tilos a szedése, azon kívül pedig naponta két kilogrammnál többet nem lehet gyűjteni. Ha van kiskerted, érdemes ott ültetni, hiszen évelő, szinte bármilyen talajban megterem, és minden tavasszal el leszel látva házi termesztésű medvehagymával.

 

A medvehagyma története

 

A medvehagymát sokan még manapság sem fogyasztják, pedig Európában, egészen pontosan Angliában 1500 éve ismerik, és használják a gasztronómiában. Fontos része az ír konyhaművészetnek is, ahol a 19.század óta jellemzően fűszervaj készítésére használják só helyett. Kelet-Európában is széles körben használják, tavaszi salátaöntetekhez, levesekhez, főzelék készítésére. Lengyelországban tejsavban fermentálják a medvehagyma leveleket.

 

A medvehagyma étkezési felhasználása

 

  • A medvehagyma minden része ehető, levele, virága, hagymája. Íze és illata a fokhagymára emlékeztet, ezért többek között minden ételhez használható, melyhez fokhagymát is használsz, akár helyettesítheted is vele a fokhagymát.

 

  • A medvehagyma nyersen is fogyasztható, kellemes, enyhe hagymás aromája minden ételt feldob. Fiatal levelei felaprítva, vajas kenyérre szórva remek csemegét jelentenek. Ehető virágaival megszórhatod a salátádat. Bármely főtt ételt, levest, sültet megszórhatsz felaprított medvehagyma levéllel.

 

  • Szintén nyersen készíthetsz belőle pesztót a hagyományos bazsalikomos recept helyettesítésére. Aprítsd robotgépben a leveleket dióval, olívaolajjal, és citromlével, és ízesítsd ezzel a medvehagyma pesztóval a frissen főtt tésztát, sült húst, vagy salátát.

 

  • Vajhoz keverve remek fűszervajat készíthetsz belőle. Sajtkrémbe is érdemes belekeverni. Csomagolj a levelekbe húsokat, és úgy süsd meg, vagy grillezd meg őket, az eredmény fantasztikus lesz. Halételekhez is kiváló.

 

  • Spenóttal és főtt burgonyával összeturmixolva akár főzés nélkül is készíthetsz belőle mennyei tavaszi levest. Nyersen megszórhatod vele a rántottát, az omlettet.

 

  • Bármilyen zöldséglevest is gazdagíthatsz medvehagymával, belekeverheted húsok töltelékébe, nokedlitésztába, sós sütemények tésztájába, például pogácsába, vajas tésztába. Kenyértésztába is sütheted.

 

A medvehagyma gasztronómiai felhasználásának tulajdonképpen csak a fantáziád szab határt, mivel a magyar konyha imádja a hagymás ételeket, és a medvehagyma bármely ételben helyettesítheti a vöröshagymát, újhagymát és a fokhagymát is.

 

A medvehagyma gyógyászati felhasználása

 

A medvehagymával nem csak a konyhában készíthetsz különlegességeket, ugyanis egy fantasztikus gyógynövényről is van szó, mely az egészségedre is jótékonyan hat. Gyógyhatása tulajdonképpen a fokhagymáéhoz hasonlít.

A medvehagyma izzasztó, vízhajtó, köptető, fertőtlenítő és serkentő hatású gyógynövény. Megfázás esetén segíti a légutak megtisztulását a váladéktól.

A népi gyógyászatban kívül-belül alkalmazták sebgyógyításra, fogfájásra, köhögésre, meghűlésre, asztmára, gyomorfájásra, emésztés javítására, veseproblémákra, ízületi fájdalmakra, és vérhígító szerként trombózis kialakulása ellen. Számtalan gyógyhatása miatt Írországban panaceának nevezték, azaz mindent gyógyító csodaszernek.

Nos, ha nem is csodanövényről van szó, azért jótékony hatásai ma is ismertek. Hasonlóan a fokhagymához, segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és a magas vérnyomást. És ez már nem csupán népi legenda. Egy német tanulmány szerint napi egy gramm medvehagyma fogyasztása javítja a vérkeringést. A medvehagyma emellett védi a szívet, javítja az emésztést, vízhajtó, és még az immunrendszer működését is serkenti.

A medvehagyma levele gazdag C-vitaminban és béta-karotinban, mindkettő remek immunerősítő antioxidáns.

Gyógynövényként lehet fogyasztani tea formájában, olajos kivonatban, például olívaolajban, de akár egyszerűen, nyersen elrágcsálva is.

Arra ügyelj, hogy a medvehagyma túlzott fogyasztása gyomorégést okozhat, és akkor sem javasolt, ha vérhígító gyógyszert szedsz.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!