A méhek felbecsülhetetlen szolgálatot tesznek számunkra a növények beporzásával. Nélkülük számos alapvető fontosságú élelmiszernövényünknek nem lenne termése. Mégis sajnálatos módon hanyatlik a számuk. Ha kertünk van, akkor meghálálhatjuk ezeknek a szorgos, hasznos rovaroknak a munkáját, és segíthetjük a fennmaradásukat.

Méh virágpor gyűjtés közben

A legegyszerűbb módja, hogy a kertedbe vonzd a méheket, hogy virágporban és nektárban gazdag virágokat ültetsz. Ez egyszerű feladatnak tűnhet, ám gondosan ki kell válogatnod a növényeket ahhoz, hogy márciustól szeptemberig folyamatosan biztosítsd a virágzást.

 

A méhek azokat a növényeket részesítik előnyben, melyek virágai a leggazdagabbak pollenben és nektárban. Íme, a legjobb növénytippjeink a méhek számára:

Napraforgó

Amikor a napraforgó kibontja hatalmas fejecskéjét, feltárul ezernyi apró, nektárban gazdag virága, amely önmagában is fantasztikus csemegehely a méheknek. Ráadásul ezt a magasra növő virágot a méhek is hamar észreveszik a távolból.

Nadálytő

A nadálytő 30-90 cm magasságúra nő. Egész nyáron virágzik. A népi gyógyászatban többféle célból használják, és találkozhatunk vele gyógyhatású krémekben is. A méhek is kedvelik. Bogernyős virágzata általában lila színben pompázik.

Macskamenta

Aki cicás, az tudja, hogy ez a növény mennyire vonzza a macskákat, de nem csak nekik ellenállhatatlan, hanem a méhek számára is. Ez a szárazságtűrő, lila virágú évelő kora nyártól egészen őszig virágzik, és még több virágot hoz, ha az elhervadt virágokat lecsípjük.

Hunyor

A Hunyor fajok december és április között bontják virágaikat, a tavasz első hírnökei, melyek a méhek számára is az egyik első táplálékot jelentik. 15-60 cm magasságúra nőnek, és változatos színben kaphatók, vannak fehér sárga, sárgászöld, rózsaszín, bíbor és vörös színűek is.

Csillagőszirózsa

Ahogyan a neve is sugallja, ez a szépséges évelő nyártól egészen őszig virágzik, októberig nyújt pollent és nektárt a méhek számára. 30 cm magasságúra növő, lila virágú évelő. Remekül mutat szegélynövényként a fűfélék mellett.

Levendula

A levendula az egyik legklasszikusabb méhcsalogató dísz- és gyógynövény, ráadásul a kertészek nagy kedvence is, mert nagyon szívós és jól tűri a szárazságot. Virágai nem csak gyönyörűek, de fantasztikus illatot is árasztanak. A méhek mellett a pillangóknak is a nagy kedvence.

Búzavirág

A gyönyörű kék színű búzavirág a mezők, rétek hangulatát hozza a kertünkbe. Májustól júniusig virágzik, de a későn kelt növények még ősszel is bontják szirmaikat. Bár gyomnövényként tartjuk számon, értékes gyógynövény, és van egy ország – Észtország-, mely olyan nagy becsben tartja, hogy ezt választotta nemzeti virágának.

Ha nem szeretnél bíbelődni a méhbarát virágok összeválogatásával, akkor tökéletes választást jelent számodra a Zümi "Méhlegelő" viráglabda, melyben olyan vadvirágok magvainak speciális keveréke található, melyeket a méhek imádni fognak.

A viráglabdákkal nincsen más dolgod, mint tavasszal belenyomni félig a talajba, és locsolni, ha nem esik az eső. A viráglabdákat ültetheted a kertedben elszórtan vagy csoportokban 10-12 cm-re egymástól. Akár az erkélyedre is teheted egy nagyobb virágcserépbe. Igazi vadvirágos hangulatot fognak árasztani a kikelt növények, ezért olyan helyre ültesd őket, ahol ilyen küllemet képzelsz el a kertednek. A viráglabdákat ültesd napos, szélvédett helyre, így még szívesebben fogják felkeresni virágosréted a méhecskék.

A viráglabdák ültetésével te is hozzájárulhatsz ezeknek a hasznos beporzóknak a fennmaradásához.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!