Ritkán süt a kertedbe a nap? Kihalt az összes napfénykedvelő dísznövény a kertedből? Ne aggódj, mert árnyékos kertet is meseszéppé lehet varázsolni, ha a megfelelő növényeket ülteted a kertedbe. Egyes dísznövények nem bírják a napot, és csak árnyékos helyen fejlődnek szépen. Adunk pár tippet, milyen növényeket válassz árnyékos kertedbe!

Árnyékos kert szoborral

Gyönyörű virágágyást alakíthatsz ki kerted árnyékos részein, akár a kerítés tövében, vagy a házfal mellett, ahová egyáltalán nem vagy csak alig süt a nap. Az árnyéktűrő dísznövények között egyaránt találhatsz évelő virágos növényt, páfrányt, cserjét és örökzöldet. Természetesen az árnyékos ágyás kialakításánál is fontos a gondos tervezés, hogy a növények ne takarják egymást, hanem lépcsőzetesen növekedjenek az előtértől a hátsó növényekig.

 

Íme, pár árnyékkedvelő dísznövény a kertedbe, melyek egymás társaságában is jól mutatnak.

 

Árnyliliom (Hosta)       

 

Júniustól szeptemberig virágzik ez a nagyon mutatós és változatos küllemű évelő dísznövény. Virágai fehérek, liláskékek, ibolya- vagy bíborszínűek, ám valódi díszítő értékét levelei adják, melyek a zöld többféle árnyalatában pompázhatnak, lehetnek egyszínűek és csíkosak is. Termete is igen változatos, magassága 10-120 cm, szélessége 30-100 cm lehet, így mindenki megtalálja a kertjébe illő nagyságot. Nedves, humuszos talajban érzi magát a legjobban, nagyon jól mutat kerti tavak mellett, fák, cserjék szomszédságában, és a virágos évelőágyakban is.

 Árnyliliomok

Gímpáfrány (Phyllitis scolopendrium)

 

A gímpáfrány egy télen is zölden pompázó évelő. Nyelv alakú, hullámos szélű, fényes leveleivel különleges látványt nyújt a kertben. Nem túl termetes növény, 20-40 cm magas, és 20-30 cm széles, így kisebb kertekbe is telepíthető. Növénycsoportokban a mérete miatt mindenképpen az előtérbe kívánkozik. Üde, nedves, tápanyagban gazdag talajt kedvel. Ha ennél nagyobb páfrányra vágysz, bátran válogass a különféle fajták között, ugyanis a páfrányok többsége árnyékkedvelő. Szintén gyönyörűek a díszes vesepáfrány, az erdei pajzsika, a német struccpáfrány, ám ezek már nagyobb helyet igényelnek.

Gímpáfrány

Asztilbe (Astilbe)

 

Az asztilbék az árnyékos, félárnyékos kertek egyik legszebb virágos növényei. Fajtától függően fehér, piros, rózsaszín, lila virágokat fejlesztenek, csodálatos, nagy tollszerű virágzatban, melyek lenyűgöző látványt nyújtanak. Június-július idején virágzik. Hasonlóan a nyár derekán borul virágba a szintén árnyékba való piros gyűszűvirág, mely magassága miatt az árnyékos ágyások hátterébe való. Magasra nő, akár egy méteresre is a sárgás tópartifű, mely virágaival és leveleivel is remekül díszít. Nagy, bugás virágzatával fenségesen mutat az árnyékkedvelő növények között a tündérfürt is, mely lehet 20-30 cm-es, törpe növésű fajta, de más fajtája akár másfél méteresre is nőhet.

 Rózsaszínű astilbe

Boglárcserje (Kerria japonica)

 

Maximum 2 méter magasra nő ez az aranysárga virágokkal díszítő árnyékkedvelő cserje. A boglárcserje neked való, ha nem csak árnyékos a kerted, de száraz a talaj, és nem a legjobb összetételű, mert igénytelen és szárazságtűrő növény. Igazi parasztkert hangulatot áraszt. Árnyéktűrő, és száraz talajban is jól fejlődik a tűzvörös bogyóival díszítő közönséges tűztövis. Félárnyékba, árnyékba való az álomszép, örökzöld, rododendron cserje is, akárcsak a rózsalonc és a redős bangita.

 boglárcserje

Repkénykecskerágó (Euonymus fortunei)

 

Árnyékba borult falaidat, kerítésed se hagyd zöld ruha nélkül, ezeket is érdemes szép növényekkel befuttatni. Az örökzöld repkénykecskerágó díszes, kétszínű leveleivel gyönyörű színfoltja lehet a kertednek, és nem nő olyan magasra, mint más kúszónövények, maximum 3 méterre kúszik fel a falon, házfalon. Akár talajtakarásra is alkalmas lehet. Bármely normál, kerti talajban ideálisan nő, ha nem hagyod kiszáradni. Nála sokkal nagyobbra nő a szintén örökzöld erdei borostyán, mely az egyik leggyakoribb és legszívósabb szárazságtűrő kúszónövény. Nagyjából 15 méteresre nőhet a kínai iszalag és a vadszőlő, melyek szintén árnyékban érzik jól magukat.

Árnyékos kertedben se mondj le a virágcsodákról, dús virágú cserjékről, meseszép kúszónövényekről. Igen sok árnyékkedvelő dísznövény létezik szerencsére, és ha megfelelően válogatod őket össze, árnyékos kerted akár szebb is lehet bármelyik napsütötte virágoskertnél!

A cikk folytatásában Szellőrózsa a félárnyékos kertek kedvence


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!