Kertünk adottságain nem tudunk változtatni, legalábbis ami a fényviszonyokat illeti. Ha a kertünk nagy részére árnyék vetül egész nap, vagy ugyan a nagy része napos, de nem szeretnénk, hogy az árnyékos részei dísznövény nélkül maradjanak, akkor válasszunk olyan dísznövényeket, melyek árnyékban is gyönyörűen fejlődnek.

Árnyékos kerti növények

Vannak olyan dísznövények, melyek eltűrik az árnyékot, és olyanok is, melyek kifejezetten árnyékba vágynak, mert a tűző nap nem az ő világuk. Bemutatunk neked 5 árnyékkedvelő dísznövényt, melyeknek nem kell napsütés, hogy pompázzanak.

 

1.Árnyliliom (Hosta)

 

Ennek a szépséges évelő dísznövénynek már a neve is azt sugallja, hogy jól érzi magát árnyékos helyen. Levelei is csodásan díszítenek, de virágot is hoz június és szeptember között. Akár egy méter szélesre és egy méter magasra is megnőhet. Virágai lehetnek fehérek, kékeslilák vagy bíborszínűek. Remekül mutat kerti tavak mellett, vagy fák és cserjék árnyékában, esetleg a házfal mellett. Kiváló talajtakaró növény. Kedveli a tápanyagdús talajt, tavasszal kapjon friss trágyát. Az öntözést meghálálja, szereti, ha nedves a talaja. A friss hajtásoktól tartsad távol a csigákat, más kártevőktől nem igen kell tartanod.

 Árnyliliom

2.Sárgás tópartifű (Rodgersia podophylla)

 

Évelő dísznövény, melynek a levelei is nagyon mutatósak, hát még magas fürtben növő, fehér színű virágai, melyeket június és július között mutat meg nekünk. Jó vízáteresztő, tápanyagdús talajban érzi jól magát, és a párás környezetet is szereti, ezért kerti tavak mellé is ideális választást jelent. Száraz időben bőségesen kapjon vizet. Maximum egy méter magasra nő, de nem terjeszkedik 70-75 cm-nél szélesebbre. Gondozása nem igényel különösebb szakértelmet, tavasszal el kell távolítani az elhalt részeket, és alaposan megtrágyázni a talaját. Ősszel extra meglepetést tartogat, levelei ugyanis csodás vörös színűre változnak.

 

3.Erdei nefelejcs (Myosotis sylvatica)

 

Ez a kedves, kétéves növény április és május során hozza bájos, kék virágait. Bár kapható fehér és rózsaszín változatban is, talán a kék a legszebb mind közül. Jól érzi magát árnyékos, félárnyékos helyen, más dísznövények aljában, ágyások szegélyeként. Vághatsz belőle a vázába is, így otthonodba is beviheted ezt a szépséget. A tápanyagdús, nem túl kötött, nedves talajt kedveli. Ha nyáron veted el, akkor csak a következő évben hoz virágot. Télen takarással védheted meg a hidegtől. Ugyan vethető, de később magról magától is szaporodni fog.

 

4.Japán sás (Carex morrowii)

 

A fűfélék nem virágokkal, hanem leveleikkel és formájukkal varázsolnak szépséget a kertedbe. Önmagukban és csoportosan ültetve is csodás színfoltot alkotnak. Ilyen csodás fűféle a japán sás is, mely fák, falak árnyékában is remekül érzi magát. Közepes tápanyag- és vízigényű, nem szereti sem a pangó vizet, sem a szárazságot. Nagyjából 40-50 cm magasságúra és ugyanilyen szélességűre nő. Június és augusztus között apró sárga füzérvirágokat hoz. Évelő növény, zöld színét télen is megtartja. Tavasszal el kell távolítani róla a megcsúnyult leveleket, különösebb gondozást nem igényel.

 

5.Boglárcserje (Kerria japonica)

 

Ha végképp úgy gondolod, hogy a kerted nem kínál paradicsomi körülményeket a dísznövények számára, mert árnyékos, és a talaj tápanyagban szegény, akkor ismerd meg közelebbről a boglárcserjét, mely amennyire igénytelen, annyira mutatós növény. Ez a cserje mindenhol megél, maximum 1,5-2 méter magasságúra nő, nem igényel sem napfényt, sem sok tápanyagot, sem sok vizet. Szívós, igénytelen növény, mely annál kevesebb virágot hoz, minél több trágyát kap. Csoportosan ültetve szebben mutat, gömbölyű, telt, aranysárga virágaiban április-május folyamán gyönyörködhetsz.

 

Bátran ültesd bármelyik növényt az öt közül, szépen fognak fejlődni árnyékban is.

A cikk folytatásában: 5+1 gyönyörű balkonnövény a félárnyékos teraszokra


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!