Eddig én sem használtam fel a levendulavirágokat, igaz még elég fiatalok a levendula töveim, de idén már szeretnék velük valamit kezdeni, így gondoltam megosztom, veletek mi mindenre lehet felhasználni ezt a fantasztikus mediterrán növényt.

Elsőként a levenduláról ejtsünk pár szót, hiszen ahhoz, hogy fel tud használni a növényt, magát a levendulát kell szakszerűn ültetned és gondoznod.

A levendula egy mediterrán cserje, amely imádja a napot, és a nyári forróságot. Évekkel ezelőtt jártam egy hazai eldugott kis levendula ültetvényen, a nyár kellős közepén. 40 fokos hőség, tűző nap, a tücskök ciripeltek, sehol egy árva lélek és a levendulák gyönyörű sorokba rendezve virágba borulva illatoztak.

Fantasztikusa volt a látvány, de az is lenyűgözött, hogy ez a gyönyörű virág, hogy bírja a nyári hőséget, úgy hogy a talaj is teljesen száraz volt. Tehát a levendulának a legfontosabb igénye, hogy nagyon sok napot kapjon, akkor lesz igazán magas az illóolaj tartalma.

Mikor érdemes levendulát ültetni a kertbe?

Az egyik leggyakoribb kérdés a hobbykertészek körében, mikor kell elültetni a levendula palántákat.

Nyilván tavasszal és ősszel, de egyes szakemberek szerint az őszi ültetés azért jobb, mert a tavasszal ültetett levendulák a nyári hőséget nem viselik még elég jól, ezért gyakran a tavasszal ültetett, palánták nyáron elpusztulnak. Viszont a kora ősszel telepített, levendulák a tél beálltáig megerősödnek, így jobban megmaradnak a következő évre.

Bár a levendula jól tűri a szárazságot, mégis a fiatal növényeket még érdemes rendszeresen öntözni, főleg az ültetés után, gyakran pont a túlöntözés, vagy a túl kevés locsolás miatt nem marad életben a növény. Nekem a tavasszal ültetett 10 db levendulából is kb. 4 db maradt meg, tehát lehet, hogy inkább tényleg ősszel érdemes a levendulát elültetni.

levendula csokor

Természetesen az sem mindegy, honnan és milyen fajtát szeretnél ültetni, ebben még én sem vagyok túl profi, hiszen ma már több féle levendula közül lehet válogatni a kertészetben, van a közönséges levendula, más néven francia levendula,(Lavandula angustifolia) a széles levelű levendula (Lavandula latifolia) a füzéres levendula (Lavandula stoechas), és az angol levendula (Lavandula intermedia).

 De egyszerűbb, ha nem a neveket böngészed, hanem a levendula virága alapján választasz növényt.

Mikor és hogyan kell metszeni a levendulát?

Ez a másik fontos gondozási munka a levendulánál, metszeni kell, hogy szép formás maradjon.

Először még én is félve csak óvatosan vágtam vissza a töveket, de most már kezdek beletanulni, vagyis a virágzás végén máris érdemes visszavágni a hajtásokat, kb. a két harmadára, így ősszel van a másod virágzás, igaz gyengébb, mint a nyári, de azért ez is nagyon mutatós.

Én ősszel csak óvatosan vágom vissza a levendulát, hogy maradjon rajta levélzet, mert ha túl kopaszra vágnám, télen kifagyna az egész bokor. Tavasszal viszont teljesen visszavágom, ekkor nem kell sajnálni, hiszen ha jó idő van, akkor már március végén megjelennek az apró kis hajtások a töveknél, és májusra már újra erős levendula tövek lesznek a kertben, amelyek virágoznak is.

A levendula gyógyhatása:

A levendulát Európában és Amerikában is az illóolaj tartalma miatt termesztik, itthon bár maga a növény nagy érdeklődésnek örvend, még sincs eléggé kihasználva a levendula gyógyhatása.

A levendula fertőtlenítő, sebgyógyító, feszültségoldó, nyugtató, szélhajtó és emésztésjavító hatással is rendelkezik. Illóolaja hatásos a kimerültség, a depresszió, és az ingerlékenység ellen, de alvászavar esetén is érdemes használni. A levendula virágból készült teát fejfájás, migrén és fájdalomcsillapításra is érdemes fogyasztani, de akár este egy nyugtató és lazító gyógyfürdőt is készíthetsz a levendulából, pl., citromfűvel keverve.

Mikor érdemes leszedni a levendulát?

A profi levendula termesztők szerint ez attól függ, mire szeretnéd felhasználni a levendula virágát? Ha pl. vázába szánod a levendula virágot, akkor vágd le, amikor épp csak pár virág van még kinyílva rajta, a többi pedig még bimbós, mert így a vázában is sokáig szép marad.

Ha csokorban szárítani szeretnéd a virágszálakat, akkor sem szabad megvárni, amíg az összes virág kinyílik, mert ha ilyenkor szeded le a levendulát, akkor biztos, hogy az összes virág lepotyog róla. A termesztők, akik a lemorzsolt virágot, vagy a virágból kinyert illóolaj miatt termesztik a növényt, akkor aratnak, amikor már minden virág kinyílt, sőt már a virágok kezdenek leszáradni. A levendulát mindig a legnagyobb hőségben aratják, mert ekkor a legmagasabb a virágok illóolaj tartalma.

Levendula aratása

A levendula felhasználása házilag

Szárított levendula:

Ez az egyik leggyakoribb felhasználási módja, amikor a leszedett levendulát csokorba kötöd és egy szellős helyen fejjel lefelé megszárítod. Ugyanezt érheted el, ha a virágokat a száraz csokorról lemorzsolod, és ezt teszed bele kis zsákokba, tüllzacskóba, párnákba. Ezeket az illatzsákokat teheted a ruhásszekrénybe, de felakaszthatod ablakba, szekrényre, vagy teheted a párnád mellé, nagyon jól fogsz tőle éjszaka aludni, sőt a szárított levendula még a szúnyogokat is távol tartja.

Levendula tea fogyasztása:

Sokan félnek a levendula tea fogyasztásától, mert a levendulának van egy igen erős jellegzetes íze, de hidd el, ha nem viszed túlzásba az adagokat, fantasztikus finom tea készíthető belőle.

5 gr szárított levendulát tegyél 1 liter, forrásban levő vízbe és áztasd 7-8 percig, majd ezt fogyaszd el este lefekvés előtt 1-2 órával.

A levendula forrázata külsőleg hatásos pl. rovarcsípések, és jóindulatú bőrfertőzések ellen, de fürdővízbe is tehetsz a főzetből, ehhez   25 dkg szárított levendulát tegyél 2 liter forró vízbe, és ezt öntsd bele a fürdővizedbe, sőt egy kis citromfüvet is érdemes mellé tenned.

A levendula illóolaját szintén érdemes aromalámpában vagy párologtatóban felhasználni, pl. a hálószobában, hogy jobban aludjál tőle.

Levendula tea készítése

Hogyan kell a levendula illóolajat kinyerni?

Én még ugyan nem próbáltam a levendulaolaj készítését, de több megoldást is találtam rá, pl. tegyél levendula virágot egy tiszta üvegbe, majd töltsd fel annyi olajjal, hogy ellepje, majd pár nap múlva szűrd le az olajat és tegyél bele új friss virágokat.  Ezt még ismételd meg kétszer, vagy háromszor, majd szűrd le az illatos olajat és tedd egy sötét hűvös helyre.

 

Ha pedig nagyon sok levendulád van, lepárlással lehet levendulaolajat kinyerni, ehhez pedig legjobb, ha vásárolsz egy pálinkafőző vagy lepárló készüléket, és ebben készíted el a levendula illóolajat.

De ezen kívül még készíthetsz finom levendulás süteményeket nyáron, levendulás eperlekvárt, levendulás limonádét, levendulás mézet, levendulás sót és cukrot,vagy saját levendulás fűszerkeveréket is.

Jó kertészkedést kíván: Kertészanyu


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!