Sok mérgező dísznövényt lehet a hazai kertészetekbe kapni, ilyen pl. a leander, a fikusz, a tiszafa, mikulásvirág, a ricinus, vagy akár az angyaltrombita is, de sokan erre csak legyintenek, hogy ugyan már még soha semmi bajom nem lett a növényektől, és ugyanúgy mindenféle védőfelszerelés nélkül nyúlnak a növényekhez. De létezik egy növény, ez pedig a havasi sisakvirág (Aconitum napellus) amelyet szintén bármely kertészetben megvásárolhatsz úgy, hogy nem kapsz semmilyen figyelmeztetést, hogy a világ egyik legmérgezőbb növényét viszed épp haza.

Ha csak szétnézek, az interneten ahol sisakvirágot lehet kapni, 5 oldalból csak három helyen hívják fel a figyelmet a veszélyre, pedig tényleg a halál lapul a kertedben, ha ezt a szépséget választod. Nem rég Angliában egy 33 éves kertész halt bele a siskavirág mérgébe, amely simán a kertészkedés közben a bőrén keresztül szívódott fel. A fiatal kertész egy milliárdos üzletember kertjét gondozta, ám egy szép napon egyszerűen összeesett és meghalt. Mivel az orvosok sem tudták megállapítani a halál okát, egy alapos vizsgálat során derült ki, hogy a kertész védőkesztyű nélkül nyúlt a sisakvirághoz, így a méreg rövid idő alatt végzett vele.

A havasi sisakvirág az egyik legmérgezőbb növény ma hazánkban, de egész Európában is, mivel mérgező alkaloidokat tartalmazz, főleg akonitint és napelint, amelyek az idegrendszerre és a szívre hatnak. Épp ezért ezt a növény még a népi gyógyászatban sem használják, sőt a belőlük készült gyógyszerek nagy részét is kivonták a forgalomból több országban, mert veszélyesek voltak.

Nem csoda, ha az interneten olyan fórumokra is bukkanunk, ahol valaki olyan kérdést tesz fel, hogy ha valakit megmérgeznek sisakvirággal, azt ki lehet mutatni?  A válasz igen ma már ezt is ki tudják mutatni, bár a legtöbb orvos nem gyanakszik azonnal egy mérgező növényre.

A méreg a bőrön keresztül is felszívódhat, és elég belőle 2-5 mg ahhoz, hogy akár halált is okozzon.

Havasi sisakviréág a hegyekben

A mérgezés tünetei a láz, a hányás, a nehézlégzés, fulladás, fejfájás, bénulás, de az is elég, ha csak a bőröddel érintkezik a növény, máris kiütés és hólyagokat okoz. Egyes legendák szerint Néró is sisakvirág méreggel ölte meg Claudiust, de egyes országokban a vadászok sisakvirág méregbe mártják a nyilakat a vadászat előtt.

A sisakvirág, mint dísznövény

A sisakvirág a boglárka félék családjába tartozik, amely Európában, Ázsiában és Amerikában is megtalálható vadon, de sok helyen dísznövényként is tartják. Magyarországon négy faja él, mind a négy védettséget élvez.

 

A sisakvirág egy évelő dísznövény, amely júliustól, egészen a nyár végéig virágzik, magassága elérheti akár a 100-150 cm.-t is. Virágai kékeslilák, fehérek, vagy rózsaszínűek, ma már több hibrid fajtája is megtalálható a hazai kertészetekben, ami számomra elég meglepő, hogy egy ilyen veszélyes virágot, bárhol lehet kapni, mivel bármely sisakvirágot is választod mind egyformán mérgező. Gyakran összetévesztik a szarkalábbal, és az illető nem is tudja, hogy igazi gyilkos lapul a kertjében. Nyilván ha a kertészek odaírnák növény mellé, hogy érintése akár halált is okozhat, nem sokan vásárolnák meg a növényt, pedig ez az igazság.

Nem meglepő, hogy a növénynek nincsenek kártevői, de a túl nedves talaj a gyökér rothadását is okozhatja.

A sisakvirágot természetesen lehet a kertbe ültetni, ha minden óvintézkedést megteszel a mérgezés elkerülése érdekében.

Évelő sisakvirág  a kertben

Ha kertészkedsz, minden esetben viselj védőkesztyűt, csupasz kézzel soha ne érj a növényhez, de rövidnadrágban sem ajánlott a közelébe menni, mert a méreg bőrön keresztül is felszívódik. Ha kisgyermek vagy kisállat van nálatok, ezt a növényt, ne ültesd a kertedbe, és ha vendégek érkeznek hozzád, és kerti partit tervezel, hívd fel figyelmüket a növény mérgező voltára.

A sisakvirág ültetése és gondozása

A sisakvirágot tavasszal érdemes a kertbe elültetni, egy félárnyékos világos, de nem napsütötte helyre.

 Kedveli a humuszos tápanyagokban gazdag talajt, és mivel közepes vízigényű növényről van szó, elég, ha a tartós száraz időszakban locsold meg alaposabban. Tavasszal érdemes a fölbe egy adag komposztot vagy istállótrágyát is beásni, így elég tápanyaggal látod el a növényt nyári virágzáshoz.

A virágzás végén védőkesztyű használatával vágd vissza a virágokat a földtől kb. 10-15 magasságban. A sisakvirágot szaporítani is könnyű elég, ha tavasszal a töveket szétválasztod, és külön ülteted őket. Itt is fontos a védőkesztyű alkalmazása!

A kereskedelembe sisakvirág magot is lehet vásárolni, ezeket akár már a tél végén ellehet vetni egy 18-20 fokos világos helyiségben, és tavasszal a fiatal palántákat kell kiültetni a kertbe. A töveket egymástól 40-50 cm tőtávolságra ültesd el, egyesével, de akár csoportosan is remekül mutat a kertben.

Tehát tessék a mérgező növényeket legyen az egy ártatlannak tűnő leander, trombitavirág, gyöngyvirág, vagy mikulásvirág, mindig védőkesztyű alkalmazásával megfogni és gondozni, mert ezek a növények a bőrrel érintkezve is okozhatnak komoly gondot, de a sisakvirág még ezek közül a mérgező növények közül is kiemelkedik.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!