A virágsaláta nálam is újdonságnak számít, de az idén sok olyan virágot ültetek a kertembe, amelyeket a konyhában is fel tudok majd használni.

Az ehető virágok felhasználása nem egy mai divathullám, hiszen már az ókori görögök, a rómaiak, és a kínaiak is felhasználták évezredekkel ezelőtt az ételek elkészítéséhez az ehető virágokat és növényeket. A közkedvelt Erzsébet Királyné vagy ismertebb nevén Sisi egyik kedvence volt az ibolyából készült fagylalt és desszert, főleg azért mert a lila szín az elegancia és a luxus színe is volt akkoriban.

Ehető virágok felhasználása

Az ehető virágokat számtalan formában fel lehet használni a konyhában is, nagyon szép színes és látványos salátát lehet a segítségükkel készíteni, de fagylaltot, süteményeket, nyári hideg italokat, virágos jégkockát, likőrt, szörpöt, kekszet, tortát, és sok más finomságot is készíthetsz ehető virágból. Ha kedvet kapsz az ehető virágokhoz, ajánlom figyelmedbe Halmos Mónika könyveit, pl. a Rózsakóstoló, Ibolya íz-lelő, Levendula Szívvel, lélekkel, vagy a Virágkonyha címmel, amelyek nagy segítségedre lesznek receptek terén.

Virágos jégkocka ehető virágokból

Honnan szerezd be az ehető virágokat?

Mivel itt a virágokat emberi fogyasztásra fogod felhasználni, nagyon fontos, hogy megbízható helyről szerezed be a szirmokat, a legjobb, ha a saját kertedben tudod termeszteni őket, ahol 100%-ban bio virágokat tudsz szedni nap, mint nap. Sok nagyáruházban is találkozhatsz ehető virággal kevert saláta alapanyaggal, bár ezekben gyakran két-három árvácska virág található meg, de kezdetnek ez is ideális választás.

Soha ne használj fel a konyhában pl. a virágboltban kapható rózsát, vagy más virágot, mert ezek vegyszerekkel vannak kezelve, de ugyanilyen káros a főútvonal mellett található pitypang vagy csalán, amire sok káros anyag rakodik le az autók által kibocsájtott kipufogógázból, vagy a parkokban található növények is, amelyeket viszont sok műtrágyával kezelnek a kertészek. Sajnos a mai szennyezett levegő miatt, nehéz pl. a fővárosban megvédeni a növényeket a káros anyagoktól, de mégis ez a legmegbízhatóbb, ha a saját kertedben kezded el a növényeket termeszteni.

Melyik ehető virágot érdemes fogyasztani?

Számtalan ehető virág létezik, de aki virágpor allergiában vagy asztmában szenved, kérdezze meg az orvosát, mert lehet, hogy az ehető virágok, még jobban felerősítik az allergiát és a betegséget.

Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik virág fogyasztható biztonsággal, inkább kezdetnek válassz olyan virágokat, amelyek semmilyen veszélyt nem rejtenek, ilyen pl. az ibolya, a bio termesztésű rózsaszirom, levendula, borágó, vagy a metélőhagyma virága. Én az idén ültetek, körömvirágot, bársonyvirágot, borágót, ibolyát, levendulát, rózsát, citromfüvet, bazsalikomot, kakukkfüvet, és metélőhagymát, de kertészeti áruházban találhatsz ehető virág magkeveréket is, így biztos, hogy csak olyan virágot fogsz ültetni, amely biztonsággal fogyasztható is.

Ha nem vagy biztos benne, hogy az adott virág biztonságosan fogyasztható –e, inkább ne edd meg.  Az ehető virágoknak csak a szirmát fogyaszd el, mert vannak növények, mint pl. az orgona, amelynek minden részre mérgező, kivéve a virágát, a kankalinnak, pedig a gyökere mérgező, de a virága ehető.

Így a szirmokon kívül nem szabad a növény leveleit, magját, és más részét fogyasztani, csak ha teljesen megbizonyosodsz róla, hogy biztonságosan fogyasztható, ez alól a fűszernövények kivételt képeznek, hiszen ezeknek a leveleit is bátran elfogyaszthatod. A metélőhagyma gyönyörű liláskék virága, vagy a kapor napsárga szirmai bármely salátát feldobják.

Ehető virágok fogyasztása

Ehető virágok listája:

Rózsa

Ibolya

Levendula

Orgona

Kamilla

Kakukkfű virága

Metélőhagyma virága

Bazsalikom

Fokhagyma

Édeskömény

Kapor

Fukszia

Hársfa virága

Napraforgó virág

Árvácska

Kankalin csak a virága ehető

Pitypang

Hibiszkusz

Zsálya virága

Szegfű

Bársonyvirág, a „Lemon Gem" (citrom zamatú, a „Tangerine Gem" (mandarin zamatú) altípusok fogyaszthatóak.

Borágó

Citromillatú muskátli

Körömvirág

Sarkantyúvirág 

Tulipán

De ehető az árnyliliom virága, a magnólia, és a sásliliom virága is.

Tavaszi epres virágsalátám árvácskával

Ehető virágok termesztése a kertben

Ha szeretnél ehető virágot a kertedből szedni, fontos, hogy kerülj mindenféle műtrágyát a termesztésükhöz, helyette használj komposztot, és természetes talajjavítókat. A körömvirágot, bársonyvirágot, a citromfüvet, vagy a salátaféléket, még a legkisebb kertben is tudod termeszteni, de a kakukkfű, az árvácska, és a levendula is termeszthető cserépben is, egy kisebb erkélyen vagy teraszon.

A sarkantyúvirág felfuttatható kerítésre, vagy pergolára, a zsálya, borágó, kapor, citromfű pedig a fűszerkertben termeszthető könnyedén. Kóstold meg az ehető virágokat, és csak azokat kezd el a kertedben termeszteni, amelyeknek az íze és aromája tetszett és ízlett neked.

Végül mutatok neked, néhány alapreceptet, a virágsalátákon kívül is, ha szeretnél kísérletezni a kertedben található rózsából, levendulából és más virágokból.

Virágszirmos túrókrém

Hozzávalók: 40 dkg tehéntúró, csipetnyi tengeri só, 4 evőkanál virágméz, 2 csepp rózsaolaj, fél citrom leve, rózsa, szegfű, primula, ibolya-szirmok metéltre vágva, fajtánként 2-3 dkg.

A szirmokat megmossuk, lecsöpögtetjük, majd belekeverjük a túróba, hozzáadjuk az ízesítő anyagokat. Kb. 15 percig pihentetjük a hűtőben. Enyhén édes, kellemes körözöttet kapunk, melyet pirítóssal is fogyaszthatunk, de piskótatésztába is beletölthetjük.

Levendulás cukor

Hozzávalók: 40 dkg cukor, 2 maréknyi levendulavirág.

A száráról lecsipkedett levendulavirágokat tálcán szétterítjük és 1 - 2 órán át, szikkasztjuk. A kristálycukrot a virágokkal rétegezve üvegekbe rakjuk, majd gondosan lezárjuk. Egy hét múlva használhatjuk az illatos cukrot: teát, gyümölcskészítményeket ízesíthetünk vele, a levendulás cukorral készült habcsók, aprósütemény íze feledhetetlen! Felhasználás előtt a cukrot szitáljuk át. Hasonló módon készíthetünk rózsaszirommal, ibolyával, szegfűvel vagy mentalevéllel és virággal illatosított cukrot is.

Rózsaszirom dzsem

Hozzávalók: 45 dkg erős illatú sötét színű rózsaszirom, 5,5 dl víz, 45 dkg porcukor, 2 citrom leve, 1 evőkanál rózsavíz.

A szirmok alsó elkeskenyedő részét csipkedjük le, mert keserű. Forraljuk fel a vizet, majd lassú forralás közben adjuk hozzá a szirmokat. 5 perc alatt főzzük puhára. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, újra hozzuk forrásba, majd 30 percig főzzük, lassan, állandó keverés mellett. Mikor a cukor elolvadt, adjuk hozzá a rózsavizet és rottyanásig hevítsük. Ekkor már sűrűsödni kezd. Tegyünk próbát egy lehűtött kistányérra. Akkor jó, ha ráncosodni kezd. Hagyjuk langyosra hűlni, majd üvegekbe töltve, tegyük száraz dunsztba.

Gyümölcssaláta kamillavirággal

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagyobb őszibarack, 2-3 nyári alma, 30 dkg cseresznye, 2 ek. citromlé, 2 ek. méz, 1 maréknyi kamillavirág.

A kamillavirágok harmadrészét 2 dl vízzel leforrázzuk, és lefedve hűlni hagyjuk. A gyümölcsöket megtisztítjuk, kimagozzuk, és kockára vágjuk.

Ezután ráöntjük a mézzel, citromlével ízesített, majd leszűrt kamillateát, összekeverjük, és legalább 1-2 órára hűtőszekrénybe rakjuk.

Tálaláskor a maradék kamillavirágokkal megszórva kínáljuk a vendégeknek.

Virágsaláta

Hozzávalók: 4 db cikória levelei, 30 db gyermekláncfű levél, 10 dkg póréhagyma, 2 db kockára vágott alma, maréknyi muskátlivirág, 3 szál rózsa szirma, 3 fürt akácvirág.

Dresszing: méz, ízlés szerint, csipetnyi só, 1 citrom leve, 5 db apróra vágott mentalevél, 1 dl víz.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!