A leander dús nyári virágzásának egyik feltétele, a megfelelő metszés. Megmutatjuk, hogyan kell helyesen metszeni a leandert és hogyan tudjuk szaporítani a levágott hajtásokból ezt a csodás mediterrán dísznövényt.

A leander már évszázadok óta a legkedveltebb dísznövények közé tartozik, hazánkban is töretlen a sikere. A leander a meténg félék családjába tartozik, eredeti élőhelye a földközi- tenger vidéke. Aki járt már Olaszországban, vagy Görögországban biztos sok hatalmas leander bokorral is találkozott. Lenyűgöző a szépsége ennek a növénynek, amely a hajtáscsúcsok végén hozza a piros, fehér, rózsaszín, ciklámen, vagy épp krémsárga színű egyszerű vagy telt virágokat.

A leander gondozása

A leander kevés gondozás mellett is gyönyörűen virágzik, nyáron mindössze rendszeres locsolásra, sok napfényre és tápoldatozásra van szüksége. Ha ezt a három feltételt biztosítjuk a számára, gazdag virágzással hálálja meg a törődést. Egyre több fajtával rukkolnak elő a nemesítők, így az utóbbi években egyre keresettebb lett a sárga és a piros leander, de a telt virágú fajták is közkedveltek, bár ezek érzékenyek az esőre, viszont van köztük olyan, amelyik intenzív illatot áraszt főleg esténként.

Növekedési időszakban a kinti hőmérséklethez igazítva öntözzük tavasszal és nyáron bőségesen a leandert,  májustól egészen augusztus közepéig hetente tápoldatos vízzel is locsoljuk meg, az sem baj, ha egy nagyobb tálcát teszünk a leander cserepe alá, és ebben hagyunk vizet napközbe a nyári forró napokon. A leanderek májustól egészen októberig is nyílnak, magasságuk elérheti akár a 2 métert is.

 

Mikor érdemes kitenni a leandert tavasszal?

Bár a leander jól bírja a hidegebb hőmérsékletet is, a tavaszi fagyok mégis sokat árthatnak a növénynek, így csak akkor tegyük ki a teraszra, ha éjszaka a hőmérséklet nem megy 5-8 C. fok alá. Az első hetekben még nem szabad közvetlen napsütésnek kitenni a növényt, mert a napsugarak könnyen megégetik a leveleket. Érdemes egy hétig félárnyékban hozzászoktatni a kinti élethez a leandert, de utána már vágyik a napfürdőre.

A leander tavaszi és őszi metszése

Ahhoz, hogy a leander egész nyáron át virágozzon, fontos a tavaszi és az őszi metszés is.

A tavaszi metszés során, a felnyúlt hajtásokat érdemes visszavágni, úgy, hogy a metszés mindig a levélhónalj felett legyen, így a metszés alatt új hajtások fognak előtörni. Így levágunk egy hajtást, de helyette három új hajtás fog növekedésnek indulni, így lesz bokros a leanderünk. Amennyiben az új hajtások is megnyúlnak, és nem elég erősek, ezeket is vissza lehet újra vágni, egészen addig, amíg erős és tömör hajtásokat nem kapunk. Amikor tavasszal kitesszük a leandert, ne tegyük közvetlen napsütésre, mert a hirtelen napsütés kiégeti a leveleket, és a túl sok fény miatt felnyúlt hajtások fognak növekedésnek indulni. Egy vagy két hétig csak félárnyékos részre helyezzük el a leandert, és itt kezdjük meg a hajtások metszését.

 

Ősszel pedig mielőtt bevinnék a téli szálláshelyére a leandert, ismét vágjuk vissza a hajtásokat, akár a felére, vagy a kétharmadáig, de itt is figyeljünk oda, hogy a metszés a levélhónaljak felett legyen. Ne féljünk a leandereket metszeni, mivel nagyon jól tűrik a metszést, így lesz szép bokros és dús virágú a növényünk. A leanderünk akkor lesz igazán szép, ha ősszel erősebben vágjuk vissza a hajtásokat, és tavasszal a megnyúlt hajtásokat metsszük vissza, tehát mindképp szükséges egy erős és határozott vissza vágás. De ha csak tavasszal végezzük el a nagyobb metszést, akkor a későbbi virágzásra számíthatunk.

Ám ha ősszel szeptember végén, vagy októberben vágjuk vissza a felére a hajtásokat, akkor nyáron már május végétől számíthatunk virágzásra. A leandernek fontos, hogy 5-6 évente legalább egyszer vagy kétszer átessen egy radikális metszésre, mert ennek hiányában a tő egyszerűen kifárad és lesz rajta két vagy három megnyúlt hajtás és mindössze pár virág. Aki fél visszavágni a leanderét, gondoljon arra, hogy a mediterrán országokban a leandereket sövénynövényként tartják, és évről évre formára nyírják őket.

 

 

A leander szaporítása dugványokról

Itt jön a jó hír, hiszen a metszéssel együtt sok dugványhoz is juthatunk, így lesz egy cserép leanderből, akár négy-öt, vagy akár hat cserép leanderünk teljesen ingyen. Fontos, hogy mielőtt nekiállunk dugványokat szedni a leanderről, vagy metszeni szeretnénk a növényt, húzzunk kesztyűt, mivel a leander egy erősen mérgező növény. A dugványozáshoz a tavasszal levágott zöld hajtások, vagy az ősszel levágott félfás dugványok is alkalmasak, de a zöld dugványoknak jobb a gyökeresedési aránya.

Vágjunk le a növényről kb. 15-20 cm hajtásokat, majd távolítsuk el az alsó leveleket,

Az így kapott dugványokat, tehetjük gyökereztető porba, de beleállíthatjuk egy üveg vízbe, vagy tehetjük rögtön cserépbe is. Ez után húzzunk rá egy nejlonzacskót a cserépre, hogy párás környezetet biztosítunk a dugványok számára. A vízbe tett hajtások legtöbbször két-három hét alatt kezdenek gyökeret növeszteni, de ha víz kezd zavaros lenni, cseréljük le tisztára. Ha megindulnak gyökerek fejlődése, távolítsuk el a fóliát a növényről, majd óvatosan ültessük el virágföldbe a dugványokat.Az átültetéshez laza B típusú virágföldet válasszunk, de a mediterrán virágföld is ideális a számára.

A leander dugványokat tegyük meleg és világos, de nem tűző napos helyre. A tavaszi dugványokból kb. őszre lesz életerős önálló növény, míg az ősszel szedett dugványokból, amelyeket télre bevisszük egy védett helyre, csak tavasszal indulnak fejlődésnek.

Végül a leander teleltetése

Erről is kell néhány szót ejteni, hiszen a leander nem bírja a mi hideg és fagyos téli időjárásunkat, így télire be kell vinni az egy 4-8 fokos téli szálláshelyre.Ősszel, amikor a hőmérséklet már 5 C-fok alá csökken, vigyük be a visszavágott leandereket a téli szálláshelyükre és szép lassan csökkentsük le a locsolás mennyiségét, és semmilyen tápoldatot ne adjunk már a növénynek. A locsolás mennyisége télen nagyban függ a teleltető hely hőmérsékletétől, ha hidegebb van, kevesebbet kell télen locsolni, ha kissé melegebb helyen teleltetjük a leandert, többet kell locsolni. A két locsolás között hagyjuk a földjét kiszáradni, ne öntözzük túl a talajt.

Teleltetésre ideális  lehet egy világos pince, egy téli kevésbé fűtött veranda vagy folyosó, vagy télikert, bárhol át lehet teleltetni, ahol van egy kevés fény és nincs túl meleg. Sötét pincében is át tudjuk teleltetni a leandert, de lehet, hogy ebben az esetben tavaszra az összes levél lehullik. Egy szűrt fényű, kevésbé meleg és huzattól mentes hely az ideális a leander teleltetéséhez.

Ha nagyon hideg helyen teleltetjük át a leandert, pl., egy hideg pincében vagy egy védett teraszon szabadban, ahol pl. 0-3 C fok van, érdemes a cserép alá egy hungarocellt vagy más szigetelést tenni, mert a gyökerek könnyen kifagynak, sőt a cserepét is érdemes buborék fóliával vagy takaró fóliával körbevenni. A szabadban való teleltetés során a leveleket kössük össze, így védve a hidegtől.

Vannak, akik fűtött lakásban teleltetik át a leandert, ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy a földje ne száradjon ki teljesen, és nagyobb az esély arra, hogy kártevők lepik el a leandert, pl. takácsatka, pajzstetű.

A leander tavaszi gondozásáról itt olvashatsz bővebben >>>>>>>


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!