A legtöbb kertészkedő örömmel fogadja a színpompás lepkéket, hiszen a csodás virágoskertnek a pillangók az igazi királynői. Sajnos, ezeknek a szépséges rovaroknak több faja is hanyatlóban van az éghajlatváltozás, a rovarirtószerek, és élőhelyük szűkülése miatt. Te is segítheted a fennmaradásukat, ha lepkebaráttá teszed a kertedet.

Hogyan teheted vonzóvá a kerted a lepkék számára? Varázsolj olyan virágoskertet, melyben tavasztól őszig otthonra lelhetnek, és teljes életciklusukat le tudják élni hernyókoruktól röpke pillangó-életük végéig. Ennek érdekében bő nektárt adó virágokat ültess, és olyanokat, melyek a hernyók számára jelentenek táplálékot.

Hogyan tedd lepkebaráttá a kertedet?

Alakíts ki napfényes, virágos sarkokat

Virágos ágyásokat kialakítani még nem elég. Fontos, hogy ezek mind napfényes helyen legyenek, és ne árnyékban, hiszen a lepkék a napfényes helyeken szívogatják a virágok nektárját, és a napfényben szeretnek sütkérezni.

Bő nektárt adó virágos növényeket ültess tavasszal, mint amilyen a sárgaviola, kerti pázsitviola, ibolya, repcsény, kankalin, jácint, szakállvirág, erdei zsálya, orvosi zsálya, bíbor kasvirág, ernyős verbéna, bugás lángvirág, selyemkóró, kékcsengő, hölgyestike, levendula, bársonyvirág, pillangóvirág, körömvirág, krizantém,napraforgó,vagy a fás szárúak, mint az orgona, ami igazi lepkecsalogató növény, a fekete bodza, a kökény, és a gyöngyvessző.

Vadvirágokat is hagyjál pompázni

A dísznövények gyönyörűek, hiszen éppen ezért nemesítették őket, de sokan szeretik a vadvirágos mezőket a kertjükbe varázsolni, ahol a vadon termő növények pompáznak. Ezek a virágok éppen az egyszerű bájukkal vesznek le a lábunkról. Ezeket a növényeket is szívesen keresik fel a hasznos beporzó rovarok, így a lepkék is. Ilyen növények a csalán, a bogáncs, a fűfélék, a közönséges vasfű, a gilisztaűző varádics, a ligeti zsálya, a réti boglárka, a közönséges cickafark, a pipacs, a réti here, a mécsvirág, a pásztortáska. Ezekből készíts magkeveréket, és fűmaggal keverve szórjad el fellazított talajon. Ezek a növények nem csupán a kifejlett lepkék számára jelentenek táplálékot, hanem a petékből kikelő hernyók számára is fontos tápnövények. A vadvirágok közé tegyél nagyobb köveket, amin a lepkék kedvükre sütkérezhetnek.

Ne feledkezz meg az öntözésről

Akár dísznövényeket ültetsz, akár vadvirágokat, mindegyiket locsolni kell, különösen, ha nagy a szárazság. Csak így fognak a virágok elegendő nektárt termelni a száraz időszakokban is. A dísznövények között használj talajtakarót, mert ez gátolja a talaj kiszáradását.

Az elhalt virágokat mindig távolítsd el

Ha egy virág elnyílt, vágd  le, hiszen a kókadó virág továbbra is elvonja a tápanyagot az anyanövénytől, de azért is fontos az eltávolításuk, mert így a növény tovább és bőségesebben fog virágozni.

Ne használj rovarírtószereket

Ha azt szeretnéd, hogy a kerted egy élettel teli hely legyen, ne használj mérgeket, melyek megölik a kertedbe látogató rovarokat. Ha lepkebarát kertet szeretnél, akkor az egyúttal azt is jelenti, hogy bio kertet alakítasz ki, ahol se rovarirtókat, sem gyomirtókat nem használsz.

A lehullott gyümölcsöket hagyd a földön

Egyes lepkék a földre hullott gyümölcsöt szeretik szívogatni, érdemes pár szemet a földön hagyni, hagy lakmározzanak.

A lepkék nagyon hasznos beporzó rovarok, lepkebarát kerttel nem csak az ő fennmaradásukat segíted, hanem bolygónk egész élővilágát és a biológiai sokféleséget is véded.

Ültess pillangóbarát viráglabdát kertedbe!

Ha pedig gyorsan szeretnél egy látványos lepkebarát kertet kialakítani, ültess kertedbe pillangóbarát viráglabdát, amely speciális vetőmagkeverékkel van megtöltve! Egyetlen viráglabdából akár 10-15 fajta virág is életre kel. A pillangóbarát viráglabda, olyan speciális magkeverékből van készítve, amely színpompás, magas pollentartalmú virágokból áll. A viráglabdákat nagyon könnyű használni, nem kell hozzá semmilyen kertészeti szaktudással rendelkezned, nem kell felásni a kertedet, és nem kell a magokat egyesével elültetned, elég a viráglabdákat elhelyezni egy napsütötte részen a kertedben!A virágmag keverék úgy van összeállítva, hogy tavasztól-őszig folyamatosan nyílnak a különböző virágok, így a lepkék egész nyáron át találnak táplálékot.

Irány a webshop

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!