Véget ért a jól megérdemelt pihenés a kertészek számára, indul a tavaszi kerti szezon, irány a kert, kezdődhet a munka, ébresszük fel a természetet! A hosszú hideg és zord tél után a kertbarátok már alig várják hogy gumicsizmát és kesztyűt húzzanak, végre ismét a kertészkedés örömének hódoljanak.

1. munka: tervezzünk!

Mielőtt bármilyen munkának nekilátunk, gondoljuk át az idei kert tervezését, egy füzetbe írjuk össze a kerti munkákat, melyiket mikor fogjuk elvégezni, milyen növényeket kell esetleg pótolni az idén, melyiket szeretnénk áttelepíteni, vagy épp milyen új növényt szeretnénk idén ültetni. Ha ügyesen beosztjuk a feladatokat, nem lesz kapkodás a tavaszi kertészkedés, hanem öröm lesz amikor egy -egy feladattal végzünk.

2. munka: Tápláljuk a talajt!

Amennyiben ősszel nem trágyáztuk be a talajt, most már tavasszal az ültetés előtt ne adagoljunk ki istálló trágyát, mert már nem fog kellően lebomlani és kiégetheti a növényeket. Ám egy alapos ásás, talajlazítás, gyomtalanítás, végül egy jó adag komposzt szétterítése fontos feladat, mert így kellően előkészítjük az ágyásokat a tavaszi ültetésre.

3. munka: Gyep ébresztése

Ha nyáron szép zöld üde pázsitot szeretnénk kertünkben látni, most kell alaposan megtisztítani, szellőztetni a gyepet, és egy tavaszi pázsit műtrágyával tápanyagot juttatni a talajba. Ha szükséges újra vetni a fűfelületet, vagy pótolni, április végétől ezt is megtehetjük, amikor elég meleg az idő, és van kellő csapadék mennyiség is.

3. munka: Rózsák és évelő növények ébresztése!

Március végén, április elején már kibonthatjuk a rózsákat a téli takarásból, és az évelő növényeket is érdemes átvizsgálni. Az esetleges sérült vagy elszáradt ágakat vágjuk le, de most érdemes a  fagymentes napokon megmetszeni a díszcserjéket, gyümölcsfákat, és bokrokat is. Ne feledjünk el sebkezelőt használni a metszés után, sőt a szerszámokat is érdemes fertőtleníteni használat előtt, így csökkenthetjük a betegségek kialakulást.

4. munka: Magvetés palántázás

Aki rendelkezik fóliasátorral vagy üvegházzal, már vetheti a magokat, és beszerezheti az első palántákat. Szabadföldbe vethetjük a spenótot, a petrezselymet, a borsót, de az elvetett  paprika vagy paradicsom magokat csak fűtött helyiségben érdemes elhelyezni. Ha nincs üvegházunk, vagy fóliasátrunk, még ne vásároljunk palántákat, mert a kertészeti áruházakban kínált 7-10 cm.-es előnevelt palánták éjszaka könnyen kifagyhatnak.

A frissen vetett magokat szobahőmérsékleten érdemes tovább nevelni, ezeket tartsuk állandóan nedvesen, akár úgy hogy egy üveglappal lefedjük a cserepeket. Amikor megjelennek az első sziklevelek vegyük le a takarást, és hagyjuk hogy a talaj a két öntözés között kissé kiszáradjon, mert ellenkező esetben eldőlnek majd a palánták.

5.Munka: Permetezés!

Tavasszal kell elvégezni a lemosó permetezést, amelyet még a rügyek kifejlődése előtt érdemes végrehajtani, mert a kártevők ekkor már javában tevékenykednek. A permetezést nagyon körültekintően kell végezni, megfelelő szaktudással és védőfelszereléssel. Érdemes szakember tanácsát kérni egy szakboltban, mert a kellő tudás és hozzáértés hiányában könnyű kipusztítani a saját de akár a szomszéd növényállományát is!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!