Ha te is most neveltél először magoncokat, megtanítjuk neked, hogyan kell palántát nevelni belőlük, hogy szép életerős növényekké fejlődjenek a nyár folyamán.

Sok kezdő hobbykertész fél a magvetéstől, és a palántaneveléstől, pedig ha néhány alapvető szabályt megtanulsz és betartasz, bármilyen növényt tudsz majd magról szaporítani.

Mit nevezünk palántázásnak?

Palántáknak nevezzük azokat a növényeket, amelyek a tenyészidejük első részét nem végleges helyükön, hanem nevelőágyásokban, hidegházban, vagy védett helyen töltik. A palánták állománysűrűsége sokkal nagyobb, mivel a kis növényekből még sokkal több elfér egy helyen, ám később, ahogy a palánták növekednek, egyre több helyre lesz szükségük.

A folyamat, ahogy a magból palánta lesz:

  1. Magvetés, amikor a magokat elszórjuk egy ültető közegbe.
  2. Magoncok, amikor a magokból kikelnek az apró kis növények és megjelennek az első levelek. Ezeket kell tűzdelni.
  3. Palánta, amikor a növények elérik a két-három leveles állapotot, itt kell őket palántázni külön cserépbe,végül kiültetni a kertbe.

A palántázás folyamata több féle is lehet, íme, 5 változat:

  1. Sűrű magvetés -tűzdelés-cserepezés-palántázás
  2. Sűrű magvetés- cserepezés-palántázás
  3. Sűrű magvetés- tűzdelés-palántázás
  4. Vetés cserepekbe-palántázás
  5. Ritka magvetés-palántázás

Mit nevezünk tűzdelésnek?

Tűzdelésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor a kis magoncokat először átültetjük egy nagyobb cserépbe, vagy ültető edénybe. A tűzdelést kb. két hetes korban érdemes elvégezni, akár egyesével, de 5-6 magoncot is át lehet ültetni egy kisebb cserépbe.

Mit nevezünk cserepezésnek?

Itt már a nagyobb két-három leveles palántákat ültetjük át cserepekbe, amelyek lehetnek műanyagból vagy agyagból készült ültető edények is.

Mi a különbség a sűrű és a ritka magvetés között?

A sűrű magvetést általában a kisebb apró szemű magoknál szokták alkalmazni, itt egy területen sok magot szórunk el, majd kb. 2-3 hetes korban áttűzdelik a magoncokat. A ritka magvetésnél már eleve egy nagyobb cserépbe szórják el a magokat, amelyek a kiültetésig ebben a cserépben maradnak, magoncként és palántaként is.

A magvetéshez és a magoncok neveléséhez egyaránt használhatunk műanyag szaporító ládákat, hajtató tálcákat, tojástartókat, vagy tőzegcserepet, a palántaneveléshez, már érdemes kisebb méretű cserepeket használni.

Kertészeti áruházban kapható speciális magoncnevelő láda is, amelyben egy lefelé keskenyedő mélyedéseket alakítanak ki a gyártás során, és a tálca alja ki van lyukasztva, hogy a felesleges víz el tudjon távozni. Itt mindössze annyi a dolgunk, hogy megtöltsük talajjal a ládát, majd egy hurkapálcika segítségével kis lyukat fúrjunk az egyes kockák közepébe és óvatosan áthelyezzük a magoncokat az ültető közegbe és betakarjuk földdel. Ezekben a magoncnevelő ládákban két-három leveles állapotig érdemes a palántákat gondozni, majd egyesével át kell őket ültetni a cserepekbe, ahol kiültetésig, mint palántákat gondozzuk tovább.

A palántanevelés környezeti igényei egyes fajtáknál eltérő lehet, de arra minden esetben érdemes figyelni, hogy elegendő fény legyen a palánták számára, mert egy fényszegény környezetben a palánták felnyúlnak és erőtlenek lesznek.

Egyes zöldség fajták pl. nehezen tűrik az átültetés, és a palántázást, így ezeket érdemes helybe vetni, amikor már elmúltak az éjszakai fagyok, ilyenek pl. a kabakosok közé tartozó zöldségfélék, mint az uborka, a dinnye, vagy a spárgatök. Ezért ezeknél a magvetést már rögtön cserepekbe érdemes elvégezni, majd innen ültetjük ki a palántákat az ágyásokba.

Magvetés és palántázás szabadföldbe

Ha úgy döntünk, hogy nem szeretnénk korai magvetést alkalmazni, hanem májusban az ágyásokba szórjuk el a magokat, sűrűn egymás mellé, akkor is érdemes ritkítani, mert idővel a növények egymást nyomják el, és elszívják tápanyagot egymástól. Így amikor a növények elérik a magonc állapotot, minden második vagy harmadik kis magoncot el kell távolítani az ágyásokból, vagyis ritkítani kell az állományt.

A cikk folytatása: Hogyan tudsz erős egészséges palántákat nevelni? 2. Rész


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!