vasárnap, 18 február 2018

Itt az idő a tavaszi magvetésre!

Bár az ültetésnek még nincs itt az ideje a magvetést érdemes kipróbálni. Az igazi kertész számára egy vetőmag bolt maga a paradicsom. Miért érdemes bíbelődni ezekkel az apró magokkal? Megmutatjuk!

Amikor megtervezzük a nyári kertet, erkélyt, teraszt, bizony azon is elgondolkodunk mibe fog ez nekünk kerülni. A palánták ára tavasszal bizony a 100-150 ft.-ot is elérik. Egy kert vagy egy szép virágágyás kialakítása több ezer forintba is bele kerül.

De miért ne hozhatnánk ki ezt sokkal olcsóbban úgy, hogy közben kertészkedünk, és jól érezzük magunkat.

Amikor a kert vagy terasz beültetésén gondolkodunk tavasszal, érdemes átgondolni milyen virágokat szeretnénk, ültetni. Gondoljuk, végig mit szeretnénk a kerti ágyásokba, a szegélyre, a virágládákba, mit ültetnénk a teraszra, és a nagyobb tavalyról megmaradt virágtartókba. Ugye milyen sok helyre kell virág?

Ne csak muskátliban, és petúniába gondolkodjunk, hiszen rengetek, választék van fűszernövényekből, egynyári és évelő növényből, és zöldségekből a vetőmag boltban. Ugye milyen jó lenne egy saját fűszerkert? Vagy kimenni egy kis zöldségért kertbe?

Sétáljunk el a legközelebbi vetőmag kereskedésbe vagy szaküzletbe és meglepődünk, hogy pár száz forintért milyen sok virágmagot tudunk választani, és olyan növényeket is találunk, amit nem kapunk meg máshol. Nézzük át a zöldség, a fűszernövény, az egynyári és évelő magokat is. Olvassuk el a hátulján található tájékoztatót, és vegyük figyelembe a kertünk-teraszunk adottságát. Amikor összeválogattuk a sok és változatos maggyűjteményt, kezdődhet a nagy kaland.


Amire szükségünk lesz a magvetéshez: Laza virágföld, nagyobb tálca, vagy cserép, üveglap, és magok.

Ha van garázs, vagy egy védett elkerített kerti helyiség rendezkedjünk be, készítsük elő a kellékeket és ültessünk magokat. A magvetés ideje március eleje és vége. A szabadföldi magvetés ideje április eleje és közepe.

A magvetés menete:

Töltsük meg a tálcát vagy cserepeket háromnegyedik virágfölddel, és szórjuk el a magokat. A kisebbekből egy cserépbe érdemes többet is elvetni, a nagyokból elég egy is. Felhasználhatunk régi edényeket, virágládát, cserepet, tálcát, faládát.

A magokra vékony rétegben szórjuk rá laza jó vízáteresztő képességű virágföldet, ez azért fontos, mert ha agyagos tömött földbe ültetjük, nem tudnak kibújni később a palánták. Amikor ezzel is készen vagyunk, öntözzük meg a magokat, de csak óvatosan nehogy kimossa a víz a munkánkat. A végén takarjuk le egy üveglappal, hogy ne száradjon ki a földje. Fontos hogy ne legyen, se túlszáraz se túl nedves a föld, mert mindkettő káros lehet a magokra. Tegyük, világos védett helyre a cserepet majd figyeljük, ahogy kikelnek a kis magoncok.


Nagyon sok pénzt tudunk megspórolni, ha kertünket saját magvetésből származó növényekkel ültetjük be. Saját fűszerkertünk lehet az erkélyen, egynyári virágágyásunk a kertben, zöldségeink a konyhába, és évelő virágok, amelyeket a vázába is tehetünk. Ha nincs elég helyünk, hogy áprilisig bent tároljuk, a magokat válasszunk olyan növényt, amelynek a magját március végén, április elején szabadba végleges helyre is vethetünk.


Íme, néhány növény, amelyet magvetéssel tudunk ültetni:

Estike: Magjait: április elején vessük el végleges helyre 20 cm tőtávolságra, majd a kikelt palántákat 30cm, re ritkítjuk.

Bazsalikom: Vetés ideje: március közepe, ládába vagy cserépbe ültessük, április végén tegyük ki a szabadba.

Kakastaréj: vetés ideje: március eleje ládába, vagy cserépbe, május elején tegyük ki a végleges helyére.

Körömvirág: vetés ideje április közepe, szabadba vessük a végleges helyére.

Petúnia: vetés ideje március közepe, ládába, vagy cserépbe egyszerre több magot is elszórhatunk, május elején ültessük ki a szabadba.

Rézvirág: magját április elején a végleges helyre a szabadba is vethetjük, nyár végén virágzik.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Kert hónapról hónapra

Kertészkedni egész évben lehet, de nézzük, melyik hónapban mit tudunk ültetni kertünkbe. Bővebben...:

Tél végi virágtenger

A latin neve, a "primus" szóból kicsinyítő képzővel ellátott "primula" azt jelenti, "első", ebből arra következtethetünk, hogy korán nyílik. Bővebben...:

Kezdődhet a tavaszi magvetés!

Bár még az idő korai a kertbarátok már alig várják, hogy kiszabaduljanak a kertbe és elültethessék az első virágokat. Bővebben...:

A csicsóka termesztése nagyon egyszerű, hiszen ki irtani sem lehet ezt a hasznos növényt!

A csicsóka ( helianthus tuberosus) bármennyire is meglepő, de a napraforgók családjába tartozik, méghozzá az évelő növények közé. Magassága elérheti akár a 3 métert is, a virágok pedig 4-8 cm szélesek. Bővebben...:

Akár két méter magasra is megnőhet a kamcsatkai poloskavész

A kamcsatkai poloskavész (cimicifuga ramosa) a boglárkafélék családjába tartozó évelő dísznövény, amely Kamcsatka-félszigetéről származik.

Bővebben...:

Frézia a kertben

Sokan a fréziát csak virágboltban vágott virágként látták, pedig kertünkbe vagy erkélyünkre is ültethetjük ezt a kedves színes virágot. Már márciustól ültethető, ez a kedves tavaszi hagymás virág kertünkbe. Bővebben...:

Hogyan vásároljunk citromfát?

Citromfát ma már egyre több helyen árusítanak ám nem mindegy hol és milyen növényt vásárolunk meg. Bővebben...:

Jamie Oliver: így termesztem a póréhagymát!

A póré kedveli a napos helyeket és a könnyű jó vízelvezetésű talajt. Szinte minden közönséges kerti földben jól fejlődik. Szereti, ha sokat locsolják, de a pangó vizet nem bírja.

Bővebben...:

Ültessünk dekoratív salátaágyást!

Egy kert növényei lehetnek szépek, lehetnek dekoratívak, lehetnek hasznosak, és akár ehetők is, sőt mindez egyben is. Bemutatjuk, hogyan ültessünk szép és ehető salátaágyást. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Korallvirág metszése

A korallvirág az egyik legnépszerűbb virágzó szobanövények egyike, mégis sok hobbykertésznél a virágzás elmaradása okoz problémát. Ha neked sem virágzik a korallvirágod, tarts velem, és megmutatom mi a nagy titok.

Bővebben...:

Ez az oka, ha szárad vagy hullik a szobapáfrányod levele

Sok kertbarát nem is mer páfrányt vásárolni, otthonába, mivel attól fél, hogy télen az összes levél elszárad és lehullik.  Megmutatom, mit kell tenned ahhoz, hogy a páfrányod télen, nyáron is szép maradjon.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Korallvirág metszése

A korallvirág az egyik legnépszerűbb virágzó szobanövények egyike, mégis sok hobbykertésznél a virágzás elmaradása okoz problémát. Ha neked sem virágzik a korallvirágod, tarts velem, és megmutatom mi a nagy titok.

Bővebben...: