Talán furcsán hangzik a cím, de igaz a fiatal palántáknak, vagy az átteleltetett mediterrán dísznövényeknek is szüksége van edzésre.


Az edzés lényege, hogy a védett helyen előnevelt palántákat ne tegyük ki hirtelen tavasszal a kinti időjárásnak, mert így megviseli őket a környezetváltozás, helyette szépen fokozatosan eddzük őket.
Tehát edzésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor a lakásban, előtérben vagy üvegházban előnevelt palántákat, fokozatosan hozzászoktatjuk a kinti levegőhöz és napfényhez.
Ha egy fiatal zöldség palántát a meleg 18-20 fokos lakásból kiviszünk a 15-18 fokos levegőre, szinte pár nap alatt elpusztul. De ugyanígy az átteleltetett leandert, vagy hibiszkuszt sem szabad egyik napról a másikra kint hagyni a teraszon, szintén érdemes fokozatosan hozzászoktatni a kinti napfényhez és hőmérséklethez május végén.


Ugyanígy a kora tavasszal vásárolt palántákat is érdemes edzeni, legyen szó muskátliról, vagy más kerti dísznövényről, hiszen a kertészetekben is üvegházból vásárolunk. A biztonság kedvéért ezeket a növényeket, még 10-12 napig fokozatosan szoktassuk hozzá a kinti élethez.
Az edzést április közepétől érdemes elkezdeni, de mint minden esetben itt is fontos az időjárás, ha pl. még áprilisban túl hideg van, elég ha májusban kezdjük el a növényeket edzeni.
Az első napokban csak pár órára vigyük ki a palántákat, de ekkor is csak egy naptól, és széltől védett területre. Ez lehet egy terasz, vagy más védett terület. A következő napokban már pár órával növelhetjük a szabadban töltött időt, és ezt folytassuk kb. két hétig. Végül a kiültetés előtti napokban már éjszakára is kint hagyhatjuk a növényeket, kivéve, ha még az éjszakai fagyok veszélye fent áll.


Amennyiben nincs arra lehetőségünk, hogy napokon keresztül otthon maradjunk erre az időszakra, készítsünk a növények számára valamilyen védőponyvát, amely napközben megvédi a palántákat. Erre a célra ideális lehet egy nagyobb ponyva, vagy egy fakeretre épített műanyag fóliasátor, vagy egy melegágy. De ebben az esetben is csak 11 óra után tegyük ki a növényeket és legkésőbb 17 óráig vigyük be őket a védett helyre. A növényeket nem csak a hidegtől, de az erős tavaszi napsütéstől is védeni kell, így érdemes egy olyan fóliát vásárolni, amely kissé árnyékol is a növények számára.


Tavasszal márciustól érdemes a zöldség és egynyári valamint fűszernövény magokat elvetni cserépbe, vagy balkonládába, majd helyezzük el őket a lakáson belül egy védett helyen, vagy egy üvegezett előtérben. Az így kikelt palántákat április végétől érdemes edzéssel hozzászoktatni a kinti körülményekhez, majd májustól már kiültethetjük őket a szabadba.


A nyáron a szabadban tartott szobanövényeket és mediterrán dísznövényeket is érdemes edzeni, de ezeket csak májustól szabad kivinni a kertbe. De ugyanígy az évelő növényeket és az erkélyre szánt növényeket, mint pl. a muskátlit, és a petúniákat is érdemes edzeni kora tavasszal.
Az edzéssel erős egészséges, szépen fejlődő növényeket tudunk nevelni, és elkerülhetjük a felnyúlt és sárgult palántákat.

A folytatásban: Készüljünk a tavaszra kertünkben is!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!